Politica la plesneala (Opinii)

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 23:50
2858 citiri
Politica la plesneala (Opinii)
Foto: focus-giurgiu.ro

Odata incheiate alegerile parlamentare, se impun cateva observatii: politica unei tari nu se poate ridica peste nivelul educational-instructional al principalilor actanti, iar a noastra reflecta fara putinta de tagada stadiul incipient al teoriei politice si aderenta slaba la concepte si principii.

De unde s-a inspirat politica la plesneala? Dintr-o strategie hoteasca practicata de buticarii primilor ani de dupa decembrie '89: marfurilor luate de la angro li se punea un adaos comercial atat de mare, incat cumparau doar cei cu nevoi stringente si fraierii. Erau porecliti "tepari". Nici azi practica n-a disparut cu totul, chiar daca avem legi si Fisc.

N-ai carte, n-ai parte

E adevarat si ca n-au fost alte scoli inalte de politica in afara de Stefan Gheorghiu, fosta fabrica de cadre a PCR, rebotezata imediat dupa revolutie "Academia de Studii Social-Politice" (SNSPA e altceva!). Alungarea vechilor politruci, evident, nu si a celor "de bine", a lasat un gol imens, un vid, zicea FSN, umplut la repezeala cu ce s-a gasit: pe langa o mica serie de insi valorosi, impinsi in fata de revolutionari, de colegi, vecini, prieteni, a urmat o intreaga cohorta a "specialistilor si a expertilor" ceausisti "de neinlocuit", a "reprezentantilor" fiefurilor proletare si colectiviste, a pietarilor si a traitorilor din diverse expediente, a oportunistilor si a carieristilor buni de gura.

Acestia n-au avut decat doua posibilitati la indemana: sa puna in practica ce stiau ei de prin cartile citite candva, sa se bazeze pe experienta de buticari si bisnitari, ori sa-i imite pe fostii tovarasi, invatand de la ei ce si cum. Intre timp, cativa au inceput sa studieze politica, economie de piata, stiinte sociale, sociologie..., dar acestora soarta le-a suras in mai mica masura decat profitorilor, afaceristilor cu bani.

Limitele politicii la plesneala

Recenta campanie le-a aratat insa limitele mai mult ca oricand:

1. Nu poti castiga un scrutin batjocorind si amenintand in fel si chip electoratul cu alta optiune decat a partidului din care faci parte si, in compensatie, laudandu-ti ipocrit adulatorii.

2. Nu poti promite la nesfarsit aceleasi gogorite despre cresteri de salarii si pensii, de ridicare a standardelor de viata, atat timp cat ai fost la guvernare si nu ti-a pasat de necazurile sociale, de educatie si sanatate.

3. Nu poti vorbi de cresteri economice si modernizarea industriei, cand cea mai importanta preocupare a fost capusarea firmelor si a institutiilor bugetate, cand doctrina cea mai la indemana a fost reducerea salariilor si a pensiilor pentru a face fata rigorilor impuse de criza si de FMI.

4. In mileniul al treilea, politica s-a eliberat de dihotomiile primilor ani de democratie: in Romania nu mai sunt decat in capul unor politicieni lupte intre Est si Vest, intre UE, SUA si Rusia, China, asa cum nu mai e valabila nici segregarea intre socialism, comunism, bolsevism si dreapta moderna din jurul dlui Basescu.

5. Politica de dreapta nu inseamna impartirea cetatenilor in buni si rai, in destepti si prosti, in ai nostri si ai lor, ci inseamna libertate, domnia legii si bogatie. Nu coruptie si minciuna. Nicio manipulare nu ridica nivelul de trai. Regimurile liberale si de dreapta nu isi supravegheaza cetatenii, nu le asculta telefoanele, respecta presa si dreptul la opinie, libertatea cuvantului. In plus, exista o clara separare a celor trei puteri ale statului de drept.

6. Nu poti sustine ca ocrotesti statul de drept si Justitia cand tu insuti, cel mai inalt om in stat, faci campanie electorala folosindu-te de calitatea si logistica statului, chiar si dupa incheierea termenului, desi legea spune ca nu ai voie sa te amesteci in viata partidelor.

Fara smecheri!

Analizand mesajele de campanie ale celor mai multi candidati, in afara unor proletcultisme cu ciocoi, puscariabili si mitraliere, punctele de mai sus au constituit combustibilul de baza. Or cu asa ceva orice tara e condamnata la inapoiere perpetua.

Toate se intampla cand lipsa de aplecare pentru durerile celor multi nu exista, iar politicianul nu se mai reprezinta decat pe sine. Sau cand cineva lanseaza o gogorita, de foarte multe ori spre intoxicare ori spre inducere in eroare, iar oportunistii sar care mai de care s-o ia de buna. Pe nemestecate.

O singura speranta mai ramane: politica la plesneala sa lase loc pragmatismului, stiintelor politice si oamenilor realmente dedicati celor multi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#rezultate alegeri parlamentare USL, #ARD greseli campanie electorala , #politica interna
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
a venit si minerul Tomegea sa ne explice cum merge treaba !
Poza ORD
ORD
rank 5
Tomegea e {"din ala" ....cu ochi sa....fara ochi