Ziare.com

Prefectii, in prezent apolitici, vor fi numiti de partide. Codul Administrativ, modificat prin ordonanta de urgenta

de Alina Toma
Miercuri, 27 Ianuarie 2021, ora 07:26

   

Prefectii, in prezent apolitici, vor fi numiti de partide. Codul Administrativ, modificat prin ordonanta de urgenta
Guvernul Romaniei se intruneste in sedinta miercuri, 27 ianuarie 2021, de la ora 13.00. Pe ordinea de zi este si proiectul de modificare a Codului Administrativ prin care prefectii vor fi numiti politic.

Noile reglementari fac referire la statutul prefectului si al subprefectului. Astfel, functiile de prefect si de subprefect sunt functii de demnitate publica, iar drepturile de natura salariala sunt stabilite prin reglementarile privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. De asemenea, poate fi numita prefect sau subprefect persoana care nu se gaseste in cazuri de incompatibilitate, iar la nivelul institutiei prefectului este infiintata functia de secretar general al institutiei prefectului.

Proiectul poate fi consultat AICI.

Ludovic Orban a anuntat ca PNL va avea 23 de prefecti si 47 de subprefecti, USR-PLUS va avea 14 prefecti si 28 de subprefecti, iar UDMR va avea 5 prefecti si 10 subprefecti si considera ca negocierile cu celelalte partide vor fi finalizate intr-o saptamana sau doua.


Liderul liberalilor a adaugat ca va fi un BPN al partidului in aceasta saptamana, dupa ce va fi incheiata evaluarea candidatilor pentru diferite functii, iar premierul Florin Citu va veni cu o propunere pentru pozitia de secretar general al Guvernului.

"Poate fi numita in functia de prefect, respectiv de subprefect, persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

  • a) este cetatean roman si are domiciliul in tara;
  • b) se bucura de exercitiul drepturilor electorale;
  • c) are capacitate deplina de exercitiu;
  • d) nu a suferit condamnari penale, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea;
Conditia prevazuta la alin. (2¹) lit. g) se considera indeplinita in situatia in care persoana care poate fi numita in functia de prefect sau subprefect a absolvit programe de formare specializata pentru ocuparea unei functii publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici, precum si daca persoana a ocupat cel putin un mandat intreg functia de senator sau deputat", potrivit proiectului de OUG.

Totodata, "pe perioada exercitarii functiei de prefect sau subprefect, se suspenda contractul de munca, respectiv, raportul de serviciu al acestuia, cu exceptia situatiilor prevazute de lege".

Conform sursei citate, la nivelul institutiei prefectului este infiintata functia de secretar general al institutiei prefectului.

"Secretarul general al institutiei prefectului este inalt functionar public si se subordoneaza nemijlocit prefectului.

Secretarul general al institutiei prefectului este absolvent de studii superioare juridice, administrative sau stiinte politice.

Secretarul general al institutiei prefectului asigura conducerea operativa a institutiei prefectului, precum si stabilitatea functionarii acesteia, continuitatea conducerii si realizarea legaturilor functionale intre compartimentele institutiei.

Secretarul general al institutiei prefectului sprijina activitatea prefectului in exercitarea atributiilor prevazute la art. 255 si coordoneaza structura/structurile de specialitate prin care se realizeaza aceste atributii.

Atributiile secretarului general al institutiei prefectului se stabilesc prin hotarare a Guvernului la propunerea minister ului care coordoneaza institutia prefectului, cu avizul ministerului cu atributii in domeniul administratiei publice.", potrivit documentului.

De asemenea, in fiecare judet, respectiv in municipiul Bucuresti functioneaza un colegiu prefectural compus din prefect, subprefect, secretarul general al institutiei prefectului si conducatorii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale, care sunt organizate sau au sediul in judetul respectiv sau in municipiul Bucuresti, dupa caz.

"Numirea, modificarea, suspendarea, incetarea raporturilor de serviciu ale inaltilor functionari publici, precum si sanctionarea disciplinara a inaltilor functionari publici se fac, in conditiile legii, de catre prim-ministru, prin decizie, cu exceptia functiilor publice pentru care competenta de numire este reglementata expres prin acte normative speciale", mai arata proiectul de OUG.

Un alt proiect de hotarare vizeaza modificarea si completarea capitolului XVI din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2018 - 2019.

"Pacientii simptomatici, pentru manifestari clinice sugestive pentru COVID-19, beneficiaza de consultatii, inclusiv consultatii la distanta ce pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, care pot fi acordate de medicii de familie si de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, cu incadrarea in numarul maxim de 8 consultatii/ora. De aceste consultatii beneficiaza toate persoanele aflate pe teritoriul Romaniei", arata proiectul de act normativ.

Totodata. "casele de asigurari de sanatate contracteaza intreaga suma alocata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu destinatie servicii medicale spitalicesti, luand in calcul indicatorii specifici fiecarei unitati sanitare cu paturi conform prezentei hotarari si a normelor metodologice aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 397/836/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:

  • a) pentru unitatile sanitare cu paturi care acorda servicii in regim de spitalizare continua pacientilor diagnosticati cu COVID-19, suma contractata lunar, pe baza indicatorilor specifici fiecarei unitati sanitare cu paturi, poate fi suplimentata la solicitarea furnizorilor pe baza de documente justificative, pentru a acoperi cheltuielile estimate aferente activitatii desfasurate, prin incheierea unor acte aditionale de suplimentare a sumelor contractate;
  • b) pentru unitatile sanitare cu paturi care acorda servicii in regim de spitalizare continua pentru afectiuni acute, aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, altele decat cele prevazute la lit. a), suma contractata lunar poate fi suplimentata la solicitarea unitatilor sanitare cu paturi pe baza de documente justificative, fara a depasi suma ce poate fi contractata in functie de capacitatea maxima de functionare lunara a fiecarui spital;
  • c) pentru unitatile sanitare cu paturi care acorda servicii in regim de spitalizare de zi, suma contractata lunar poate fi suplimentata la solicitarea furnizorilor pe baza de documente justificative".


Pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a Guvernului mai figureaza un proiect de hotarare pentru completarea Hotararii Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2017 si 2018.

Un alt proiect de hotarare modifica si completeaza Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 707/2018.

Alt proiect de hotarare este pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.059/2013.

Pe ordinea de zi sunt inscrise si doua memorandumuri, unul cu tema - aprobarea Planului anual de transpunere a directivelor Uniunii Europene -2021, iar altul cu tema - notificarea reprezentantilor Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), Asociatia Oraselor din Romania (AOR) si Asociatia Comunelor din Romania (ACoR) in cadrul delegatiei nationale a Romaniei la Congresul Autoritatilor Locale si Regionale din Europa (CALRE) pentru perioada 2021 - 2026.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre guvern proiecte prefecti politic
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 4902 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O alta categorie de pitipoance, beizadele si de necalificati se ...

adauga sanchi "demnitarilor publici" !!!
MUE penele !!!
Dimpotriva, postul de prefect APOLITIC trebuia sa fie ocupat doar prin concurs, deoarece prefectura trebuie sa fie filtru pentru aberatiile dispuse de POLITICI !!!
Se ingroasa patura parazitara a ciocoilor, a specialilor !!!!!!!!!!!!!!!

 

Ce gluma idi.oata,cum ca prefectii sunt apolitici..

Mai politici decit politicii,prefectii sunt numiti,au fost numiti intotdeauna numai pe motive politice.Nemernicii!

 

Mielul Partizan

Si femeile de servici de la cresa sunt membre de nadejde ale partidul! Nu mai conteaza care, fie ca PNL sau PSD !
Am sarit din lac in put cu "victoria PNL".
Marile puteri trebuie sa taie finantarile minsterului de finante, chiar si cu dobanda negativa. Banii sunt folositi ptr intretinerea unei cleptocratii, si nu se duc in investitii sau crearea unor locuri de munca.

Pina si cainii...

Varul meu are un caine care care sare sa il muste,l-a si muscat,pe un alt var care este psd-ist.Nu i-a dat drumul din gura decit cu mare greutate si numai dupa ce am tras de el.Eu am fost si sunt apolitic,la mine doar mariie si se uita urit un timp,dupa care se potoleste.Fratele aceluias var care este psd-ist,este mare partizan pnl,este total impotriva psd.Ei bine,varul asta nu are nici o treaba...toata ziua se joaca cu cainele,niciodata nu este latrat.Sotia lui este usr-ista,la fel ,foarte prietenos.Daca si cainii isi dau seama cit de ticalosi sunt psd-istii!!!!

Zau?

Oare codul administrativ nu a fost adoptat in baza unei legi organice? Cum sa fie schimbat cu o ordonanta de urgenta? Iar o sa spuna CCR ca nu se poate si iar revenimla situatia anterioara.

Foarte simplu

Cand au fost prefectii apolitici in Romania ?
Niciodata !
La fel si presedintii Romaniei !

 

sunt la fel de "apolitici"

precum si avocatul poporului, precum si cei din CCR, TVR si radio Romania, ca si toti conducatorii agentiilor nationale de stat si a consiliilor de administratie din toate firmele de stat.

"partidul e in toate, in cele ce sunt

si cele ce maine vor rade la soare" sloganele comuniste sunt mai de actualitate ca niciodata. ne indrepta cu pasi vioi spre o noua dictatura. unii nu stiu sau altii au uitat ce au patit dictatorii in 1989. iar conditiile sunt cu totul altele.

Pai urlau acum cativa ani la PSD-isti ca vor sa faca asa

Si ei (PNL) "nu vroiau". Ca "nu e corect".
Toți, indiferent de partid, sunt la fel.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor