Promovam sau insultam femeile?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 15:44
3632 citiri
Promovam sau insultam femeile?

PNL initiaza in Parlament introducerea cotelor de gen in politica. Asta ar insemna ca 30% din locurile de pe listele electorale sa fie rezervate atat femeilor, cat si barbatilor. Adica sa nu poata exista mai mult de 70% parlamentari de un anumit sex.

Cum cel putin deocamdata nu cred ca se pune problema unei majoritati covarsitoare a femeilor, in mod realist cota de gen va functiona, daca va fi adoptata, in favoarea femeilor. Nu e clar insa daca de la alegerile de anul viitor, avand in vedere ca modificarile de legislatie electorala nu pot intra in vigoare cu mai putin de un an inainte de alegeri.

Alina Gorghiu explica aceasta lege prin faptul ca "numai 10-15% dintre parlamentari sunt femei. Oare nu exista o legatura intre proasta legiferare a Educatiei, Sanatatii si violentei domestice si faptul ca legiferarea este facuta de barbati pentru domenii unde femeile sunt preponderente? 52% din populatia Romaniei o reprezinta femeile, unde sa se uite ele pentru a se simti reprezentate?"

Desi sunt femeie, nu cred ca aceasta reglementare este necesara ba chiar, eu, una, ma simt oarecum insultata de ea. De ce?

Pentru ca este o forma de discriminare pozitiva de care nu cred ca o femeie puternica, inteligenta, cu proiect are nevoie pentru a se afirma. A fi femeie nu este o conditie defavorizanta, nu este un handicap decat daca noi femeile ne asumam cu atare propria conditie.

Mona Musca, a carei absenta din politica eu o regret in continuare, nu a avut nevoie de cote de gen. Si faptul ca ea nu a avut pana acum o urmasa de aceeasi statura si consistenta nu cred ca este consecinta absentei cotelor de gen.

Ba mai mult, daca ma uit la femeile din politica, nu vad o priveliste prea incurajatoare. Cu tot respectul, dar Cristiana Anghel, spre exemplu, nu este barbat, la o adica va beneficia de cotele de gen si nu sunt deloc sigura ca reprezinta un castig pentru politica romaneasca.

In general, daca ma uit la calitatea femeilor din politica, ea nu mi se pare cu nimic mai buna decat a barbatilor si in niciun caz un argument pentru aceasta discriminare pozitiva.

Si tare ma tem ca sub protectia acestei legi putem avea un efect extrem de pervers. Pe de-o parte, tot partidele asa cum sunt ele acum vor face selectia. Daca doreau sa promoveze femei de valoare, nu vad ce le-ar fi impiedicat cu sau fara lege.

Dar daca vor fi obligate sa aplice cota, pe de-o parte, femeile pot fi impinse pe locuri neeligibile, pentru ca legea spune un loc pe lista, nu si ce fel de loc, pe de alta parte, in zona eligibila pot fi impinse tot acelasi tip de politruce care populeaza si astazi Parlamentul.

Da, femeile nu performeaza in politica asa cum ar trebui, procentul lor in pozitii de putere este cu mult prea mic in comparatie cu procentul pe care il reprezinta in cadrul electoratului. Dar este, cred, efectul faptului ca ele insele nu prea aspira la asa ceva sau nu sunt lasate sa aspire de cei din jurul lor.

De ce? De-abia aici cred ca avem o problema reala. Si inca una mare. Societatea este misogina, dar nu neaparat raportat la politica, ci in ansamblu si mosoginismul acesta pleaca din educatia cea mai frageda.

Copiii vad si sunt invatati din familie ca femeia este cea care trebuie sa trudeasca pentru toti, ca gatitul, spalatul, cumparaturile, ingrijitul copiilor sunt prin definitie in "fisa postului" ei. O mentalitate pastrata din vremea cand femeia era casnica si, intr-adevar, casa era singura ei treaba.

In schimb, barbatul, dupa serviciu, mai la o berica, mai la un meci, mai la un spritz cu vecinul, la televizor, relaxare adica, in vreme ce femeia gateste, pune masa, spala vasele, deretica, verifica temele copiilor etc.

Uitati-va la raionul de jucarii: baietii cu avioanele, trenuletele si masinutele, fetele cu bucataria, aspiratorul, fierul de calcat, ca sa-si stie locul de mici. Si in manuale este bine reflectat statutul femeii in societatea romaneasca, mai aproape de cratita, intr-o pozitie subordonata barbatului.

Si la nunta, ce le spune preotul mirilor: ei - sa-si asculte barbatul, lui - sa-si iubeasca femeia. O certa diferenta de statut. Aceeasi biserica unde femeile au drepturi net inferioare barbatului in numele unei vinovatii originare, nerascumparate de faptul ca sunt datatoare de viata.

Deci daca vrem sa rezolvam misoginismul din societatea romaneasca nu cred ca trebuie sa incepem cu cotele de gen care, am spus de ce, nu cred ca vor face altceva decat sa inmulteasca "cristianeleanghel".

Reforma trebuie facuta profund, la nivelul mentalitatilor, prin multa, multa educatie si, daca ea va reusi, femeile nu vor avea nevoie de cote de gen pentru a dori si reusi sa se afirme.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#cote de gen politica , #politica interna