Puterea, Opozitia si busola turmentata (Opinii)

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 21:02
3280 citiri
Puterea, Opozitia si busola turmentata (Opinii)

Observatorii straini sau neavizati ai fenomenelor politice romanesti raman stupefiati de o realitate imposibila in alta parte: in spatiul public nu se stie clar care e Puterea si care Opozitia, care e dreapta si care stanga, destui politicieni si jurnalisti confundand, unii intentionat, identitatea si apartenenta formatiunilor politice.

Si mai dezamagitor: nicio forta politica nu-si asuma fatis puterea executiva, asa cum niciuna nu-si defineste statutul de Opozitie, desi regimul constitutional stabileste clar, pentru cei ce vor sa priceapa, rolul unora si al altora.

In aceste conditii, nu trebuie sa fii mare politolog sa intelegi ca ce se intampla in institutiile democratiei nu are a face cu politica si buna guvernare, ci cu o batalie oarba pentru intaietate, imagine, notorietate, influenta si control asupra unui popor mentinut tocmai de aceea in stare de inapoiere.

Putere / Opozitie

Nu a fost intotdeauna asa. Imediat dupa decembrie '89, elitele politice au incurajat populatia sa adere de preferinta la FSN, sa lupte pentru un trai mai bun, pentru drepturi si libertati specifice societatilor democratice, ca incet-incet aria acestora sa se restranga, culminand astazi cu saracie, subdezvoltare, cu acuzatii de politie politica.

Insa alternativa Opozitiei n-a fost niciodata interzisa categoric, ci doar obstructionata si diabolizata.

La fel evoluasera lucrurile si cu ceausismul: a venit cu eliberarea majoritatii detinutilor politici, cu oarece crestere a nivelului de trai, cu slabirea cenzurii si a supravegherii cetatenilor, ca, dupa conferinta PCR de la Mangalia, 1971, drepturile si libertatile sa fie restranse pana la explozia sociala de la Revolutie.

Sah la Executiv

Confuzia si degringolada sistemului politic actual vin din aceea ca, daca intr-o democratie clasica, Puterea o constituie Guvernul, singurul reprezentant al Executivului, in Romania Presedintia e si ea parte a Executivului, iar uneori, ca in perioada prim-ministeriatelor Boc - Mihai Razvan Ungureanu, presedintele a condus de facto Executivul, fie direct, fie printr-o dublare a functiilor executive de catre consilierii prezidentiali.

Aceasta deoarece presedintele "uitase" ca, odata instalat in functie, isi pierde complet rolul si functia din partid, fiind reprezentantul indrituit al intereselor tuturor cetatenilor, nu doar al oamenilor sai.

Neutralitatea si apartidismul i-ar fi permis sa contribuie la reechilibrarea celor trei puteri ale statului de drept, or, arogandu-si statutul de jucator, presedintele a devenit pentru perioada 2008 decembrie - 2012 aprilie principalul decident al Executivului, intinzand aripa Puterii si asupra Legislativului si a Justitiei. Ceea ce a dus la suspendare.

Daca Putere nu e, nimic nu e

Iata de ce mass-media controlate politic de propriii ofiteri de presa tulbura apele in spatiul public: pentru suspendare era necesara si suficienta doar dovada nerespectarii principalelor atributii prezidentiale, nefiind nevoie de condamnari ale Justitiei in dosare cu infractiuni si crime.

Se stravede ca tulburarea apelor in spatiul public e menita sa ascunda adevarul despre motivele suspendarii, iar confuzia intre Putere si Opozitie e mentinuta in aceeasi logica: la alegerile parlamentare din toamna, dl Basescu si PDL au astfel posibilitatea sa acuze Puterea executiva de azi de toate relele din lume, in timp ce presedintele isi poate asuma rolul Opozitiei, desi CNSAS, ANI, CSM (capul Justitiei), Ministerul public, DNA si serviciile secrete nu i-au refuzat niciodata indeplinirea dorintelor.

Cel drept, cel bun / cel stang, cel rau

Acelasi rol il are continuitatea confuziei intre dreapta si stanga: USL are in componenta doua partide de dreapta si doua de stanga, dar continua sa fie numita alianta de stanga, socialist-bolsevica; desi PDL nu a dovedit prin nimic principii ideologice de dreapta, se autocaracterizeaza, indiferent de comilitoni si aliati, partid de dreapta. Ca si cum a fi de dreapta e mare scofala.

O copilarie in fond, caci bune guvernari au fost si de stanga si de dreapta, ba chiar pot apartine la fel de bine unor aliante stanga-dreapta. Important este ca interesele tuturor cetatenilor sa fie pe agenda de lucru a Executivului.

Dar faptul ca presedintii republicii lasate mostenire de tovarasii sovietici, mai cu seama ultimul, nu se pot dezbara de personalizarea puterii si tanjesc dupa acapararea cat mai multor prerogative executive ar trebui sa dea de gandit viitorilor constitutionalisti. Dar si noua, votantilor.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...