Realitatea TV si atacul de panica (Opinii)

Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 08:29
6295 citiri
Realitatea TV si atacul de panica (Opinii)
Foto: news.corect.com

Realitatea TV este un brand specializat pe informatie si politica, iar pozitia sa in topul national a fost obtinuta cu sacrificii si daruire de catre realizatori, jurnalisti, regizori, prezentatori-animatori talentati. Creatia si meritele le apartin. Este impotriva Puterii deoarece asta vrea publicul.

De la alegerile din 2008, trendul electoral s-a schimbat, iar telespectatorii le urmaresc emisiunile de informare si atitudine, produsul audio-video satisfacandu-le gustul si pretentiile. Nu Opozitia ii obliga sa stea pe RTV, ci propria constiinta.

Schimbarea mesajului e optiunea jurnalistilor

Cine isi inchipuie ca poate pastra ratingul si personalitatile actionand in forta asupra colectivelor de redactie, a managementului informatiei si a transmiterii prin cablu, da dovada de nechibzuinta, amatorism politic si necunoastere a psihologiei multimilor.

La cea mai mica imixtiune, publicul va migra spre alte posturi cu mesaj asemanator, iar, in lipsa unei supape de defulare, poate iesi in strada. A miza la nesfarsit pe inselarea opiniei publice si pe manipularea maselor inculte ar putea avea o finalitate nedorita.

In plus, se savarseste o infractiune la adresa liberei circulatii a informatiei si a libertatii presei, ceea ce nu cadreaza cu legislatia UE. A practicat-o integral comunismul, a incercat-o si regimul Nastase, iar urmarile s-au vazut.

Cum e la altii?

Posturi si ziare impotriva Puterii functioneaza peste tot in regimurile democratice, dar sunt multe decenii de cand nu i-a mai trecut vreunui lider prin cap sa le desfiinteze sau sa le obstructioneze.

Din contra, reactia lor fireasca a fost sa-si adune energiile spre a-si reconecta ideologiile si programele la noile realitati, iar, daca n-au fost in stare, au trecut cu seninatate in opozitie.

Fiind intr-adevar in slujba contribuabilului, guvernele trebuie sa incurajeze libera competitie in piata mediilor, sa stimuleze discutii si anchete profesioniste despre educatie, inclusiv a adultilor, sanatate, mediu, familie, societate, cultura, civilizatie etc. Ceea ce in Romania constituie inca un deziderat.

In afara spectrului politic si jurnalistic amestecat in scandal, putini sunt interesati de soarta expiratului Vantu, sau de punerea arestarii sale in legatura cu Nicolaiciuc, Popa, Staicu, personaje importante doar pentru justitiari. Orice discutie despre cauzele lor, unele cu termene depasite, constituie reincalzirea unei ciorbe statute si inacrite.

Ai cui sunt hotii?

Nimeni nu se indoieste ca, daca s-ar fi dorit, spetele lor ar fi fost rezolvate la timp urmarindu-se traseul banilor. Se stie ca nu au miros, dar lasa urme peste tot pe unde trec.

Pe hotii de la Caritas, FNI, Bancorex etc. oricum nu intentioneaza nimeni sa-i prinda deoarece sunt implicate nume grele ale maharilor de azi si de ieri. Cu promptitudine functioneaza doar legea tacerii.

Nici acum nu va fi altfel, dar se incearca distrugerea credibilitatii, anihilarea postului si poate trecerea in solda si slujba Puterii, asa cum s-a intamplat cu altele, inclusiv TVR. Tendinta de acaparare a spatiului public, specifica regimurilor autoritare, va izola si mai mult executivul actual, nu doar pe plan european.

RTV joaca in alt film

Teama ca RTV si Opozitia manipuleaza mai bine ca Puterea tocmai cand alegerile bat la usa, aceasta e miza reala ale vacarmului in cazul SOV. Insa personalizarea conflictului, naiv amplificat, dovedeste ca se incearca abaterea atentiei de la nemarturisita intentie.

Oricine si orice poate manipula, de la seful statului pana la o banala conserva vanduta la supraoferta, iar manipularea e cea mai redutabila arma a tuturor puterilor din lume.

Numai ca in tarile civilizate societatea civila dispune de canale importante de contracarare a marsaveniei, iar poporenii sunt instruiti sa desparta adevarul de minciuna, sa simta cand politicianul smecher bate saua... Ceea ce la noi inca nu e posibil.

Or telespectatorii au dreptul macar la informatie corecta si credibila, la atitudini progresiste, la un produs media de calitate despre ce va fi maine cu ei, cu copiii lor, cu generatia lor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Realitatea TV, #SOV Nicolaiciuc Popa Staicu, #Putere Opozitie mass media, #regim autoritar , #politica interna