Referendum si alte minuni? 5 prostii petrecute cat priveam aiurea (Opinii)

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 18:15
4449 citiri
Referendum si alte minuni? 5 prostii petrecute cat priveam aiurea (Opinii)

Revizuirea Constitutiei, dar si anuntatul referendum al lui Basescu au luat tot caimacul.

Foarte importante, nu-i asa? Fara indoiala. Doar ca, in timp ce toata lumea era absorbita de chestiunea foaaaarte importanta, alte lucruri cu un impact foarte mare, dar facute cu zgomot foarte mic se petreceau, aproape nebagate in seama.

Incepe o noua era a penalilor

Consiliul Superior al Magistraturii, cu o componenta la sectia de judecatori demna de o cauza mai buna, a facut una nefacuta. A promovat ca judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie o judecatoare invinuita penal intr-un dosar de coruptie, pe Cristina Valeanu.

Pentru mine, asta e cel mai periculos lucru intamplat in ultimul timp. Arata ca o institutie atat de importanta precum CSM, sau macar sectia de judecatori, are afinitati deosebite pentru penali.

E mai important decat pare si chiar mai important decat numirile la DNA. Acum, dubiosii pot controla cel mai important capat al sistemului de justitie - iesirea. Sigur, procurorii pot sa te trimita in judecata, chiar sa-ti distruga reputatia, dar daca la Inalta Curte sunt promovati judecatori cu probleme, tu, ca si corupt, poti scapa foarte usor.

Abia in ultima instanta ai putea lua ceva cu suspendare. Se anunta o noua era a penalilor, daca lucrurile vor continua asa.

Si mai mult jaf pe banii nostri

Pe 6 iunie, intr-o miercuri, deputatii au votat niscaiva amendamente la o ordonanta de urgenta si au facut un cadou. Au marit pragul de achizitii directe facute de autoritatile publice, fara licitatie, la 30.000 de euro. De la 15.000.

Pentru cei nefamiliarziati cu masacrarea banului public, asta inseamna ca poti sa le dai clientilor politici, daca esti primar, ministru sau sef de institutie, de doua ori mai multi bani, fara sa te complici macar cu masluirea vreunei licitatii.

CFR Marfa, adio datorii

Cine crede ca s-a incheiat ciclul privatizarilor cu cantec nu traieste in Romania. La rand a venit acum CFR Marfa. Privatizarea ca privatizarea, dar ce s-a facut in timp ce se facea privatizarea e si mai interesant. Intrebarea care se pune e de ce nu s-au sters dinainte sa se depuna ofertele, lucru care, cel mai probabil, ar fi crescut sansele sa luam un pret mai bun.

Si daca miroase a smecherie facuta pentru unul din cei doi competitori ramasi in cursa, nu-i nimic.

Managementul privat, o bataie de joc

Anuntat ca o solutie excelenta pentru pierderile companiilor de stat - ceea ce ar fi fost, daca ar fi fost implementat cinstit - managementul privat s-a dovedit o bataie de joc a guvernantilor.

Lucian Isar, fost membru in Consiliul de Administratie al Tarom, vorbeste despre cum directorul, adica CEO-ul Christian Heinzmann, un belgian, este supus unor uriase presiuni politice din partea Ministerului Transporturilor, care vrea sa controleze lucrurile, in ciuda faptului ca ele merg bine.

Bataie de joc? Desigur. Pierdem o ocazie excelenta pentru economia Romaniei. Daca statul batjocoreste in continuare instalarea de manageri privati, exista doar niste pagubiti - noi, fraierii care platesc taxe.

Mai multa putere pentru DGA

Credeti ca nu sunt destule institutii care sa investigheze simpli cetateni? Asa crede si Guvernul, care a dat o ordonanta (apropo, avem o avalansa, nu ziceau ei ca le vor limita drastic atunci cand erau in Opozitie?) prin care Directia Generala Anticoruptie (DGA) poate cerceta penal orce cetatean. Poftim? Mie imi miroase a lupta pentru putere. DGA-ul era destinat politistilor corupti, are prea putina treaba acolo?

La sfarsit, pot doar sa concluzionez - minunate sunt zilele in care atentia tuturor e concentrata doar intr-o directie. "Cei puternici" pot face o multime de porcarii, in liniste.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#promovare judecatoare coruptie Inalta Curte, #crestere prag achizitii directe , #politica interna