Reforma clasei politice. ONG-urile ca Bach, DNA si SRI ca AC/DC

Autor: Ovidiu Raetchi , scriitor specializat in Orientul Mijlociu
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 07:52
3471 citiri

E relativ usor de inteles - dintr-un unghi politologic, nu moral - ca partidele sunt ultimele organisme dispuse sa treaca la propria reforma: e intotdeauna mai usor sa-i schimbi pe altii decat pe tine.

In procesul de reasezare interna in acord cu mesajul revolutiei #Colectiv, partidele au de pierdut putere (primari compromisi la rigoare etica, dar triumfatori electoral) in favoarea unor valori abstracte si a unor castiguri incerte de legitimitate in viitor - o operatiune pe care o vor accepta greu, cu noduri in gat. In orice logica obiectiva - inertiala, homeostatica, egoista, a maximizarii profitului - trebuie sa ne imaginam ca partidele reprezinta constant pacientul cel mai rezistent la schimbare. Fara o presiune constanta asupra lor, la cea mai mica relaxare, isi vor regasi vechiul parcurs precar.

De unde trebuie sa vina, insa, presiunea fireasca si eficienta asupra acestora?

In primul rand, desigur, in ordinea legitimitatii, din partea societatii civile. E chiar scopul existentei sale: sa constranga grupul restrans de decidenti politici sa exercite puterea in scopul si logica stabilite de contractul social.

Lasati nesupravegheati si nesperiati, politicienii vor avea intotdeauna tendinta de a se lenevi, a se buhai si a-si ignora obligatiile - e legea de fier a oricarei oligarhii. Este motivul pentru care o societate civila vocala si intrepida e esentiala - mai ales daca are capacitatea de a aduce oameni in strada in momente critice.

Pe de alta parte, sa spunem adevarul: o astfel de societate civila nu este - in conditiile actuale - cel mai eficient mecanism al schimbarii.

Ce poate face ea, de pilda, fata cu Vanghelie? Nimic: de ani de zile incearca ONG-uri serioase si competente sa oblige Primaria Sectorului 5 sa-si publice bugetul - un gest de banala legalitate. Degeaba. Pentru urechile lui Vanghelie&comp, discursurile despre transparenta si participare suna ca Bach la urechile perversului de pe Targu-Ocna: omul chiar nu aude notele.

Pentru a auzi vocea legii si a publicului, oamenii cu obraz si timpan gros au nevoie de AC/DC. Thunderstruck. Hard as a rock. You shook me all night long - la Beciul Domnesc. Highway to hell, Mareane. Iar acest ACDC institutional, pe care il aud clar si distinct toti acesti Vali Vijelie ai clasei politice, este binomul care-i ofileste vesta maestrului vagant Ion Cristoiu: DNA-SRI.

Am auzit adesea ideea: "ar fi pacat ca DNA sa fie cel care reformeaza clasa politica" - uneori chiar si la analisti straluciti. Asta e insa, vorba lui Ponta, un slogan. Sigur ca DNA este principalul actor in schimbarea clasei politice! Cum sa elimini greii adevarati din partide - cocotati pe munti de bani prin care controleaza organizatiile locale - daca mecanismele corupte care ii fac atat de puternici nu sunt date in vileag? Ce poti sa faci impotriva lor? Sa ii ataci in editoriale? Sa le ceri demisia pentru ca "in presa se spune ca..."? In doua saptamani esti istorie, exclus cu unanimitate de voturi.

Pe criteriile de integritate - oricat de dure - nu pica, in general, decat putina plevusca locala; baronii reali sunt cei care scriu criteriile. Dragnea si Oprian sunt creatorii decalogului moral PSD si, in urma cu doar un an, Elena Udrea conducea fara mila lupta politica impotriva coruptiei - in timp ce Alina Bica pe cea penala.

Pe cine pacalim?

Ideea e valabila si in privinta SRI. Fara ca doctrina sigurantei nationale sa nu faca din coruptia politica o prioritate strategica absoluta, DNA ar fi mult mai putin eficient, iar societatea civila s-ar limita la dansuri benigne de salon.

Fara ca aceasta presiune etapizata - SRI, DNA si societatea civila - sa functioneze coerent si concomitent, partidele nu vor fi niciodata capabile sa duca pana la capat o reforma interna autentica.

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei si candidat PNL la Primaria sectorului 5. Este vicepresedinte PNL Diaspora si purtator de cuvant PNL sector 5. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici & alte idei de dreapta (2014).Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...