Revista presei: Eurovision, Schengen, DDD

Vineri, 13 Mai 2011, ora 08:17
2403 citiri
Revista presei: Eurovision, Schengen, DDD
Foto:plimbare.ro

In asteptarea Conventiei Nationale a PD-L din weekend, scandalurile politice au incetat, temporar, sa ocupe prim-planul scenei publice din Romania. Dar, tocmai pentru ca suntem in Romania, au fost destule alte lucruri care sa le ia locul.

In primul rand, o veste buna - Romania a intrat in finala concursului international de muzica Eurovision. Si mai e loc si de alte motive de optimism, dupa ce ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a spus ca am putea intra, printr-un compromis, in spatiul Schengen anul acesta.

O stire-bomba ar putea veni de la UNPR, al carui lider a anuntat ca Dan Diaconescu este oricand binevenit in partid.

Tot din ziare aflam ca CFR va investi 280 de milioane de euro in gari putin circulate, in loc sa modernizeze coridoarele paneuropene, iar PD-L propune un salariu de ministru pentru primarul Bucurestiului.

Titlurile zilei sunt: "Romania merge in finala Eurovision. Vezi cu cine va concura sambata", in "Romania Libera", "Dan Diaconescu are usa deschisa in UNPR", din "Evenimentul Zilei", "Teodor Baconschi: E posibil un compromis pentru Schengen", articol din "Adevarul", "Cum se cheltuiesc banii pe statii CFR pustii. CFR SA a ales "dupa ureche" 16 gari in care vor fi "ingropate" peste 280 milioane de euro ", in "Puterea" si "PD-L vrea sa-i dea primarului Capitalei salariu de prim-ministru", din "Jurnalul National".

Romania Libera - Romania merge in finala Eurovision. Vezi cu cine va concura sambata

Trupa care reprezinta Romania la concursul de muzica Eurovision, Hotel FM, a reusit performanta de a se califica in finala competitiei.

Reprezentantii Romaniei s-au clasat pe locul al doilea in semifinala, dupa Estonia, scrie Romania Libera.

La ora 23.00, Hotel FM a intrat pe scena Eurovision pentru a interpreta melodia "Change". Romanii au avut o prestatie buna, fiind foarte dezinvolti si naturali.

Adevarul - Teodor Baconschi: E posibil un compromis pentru Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anuntat ca Romania ar putea beneficia de un compromis, astfel incat sa poata intra in spatiul Schengen.

"Cred ca un pachet de compromis ar fi ca statele membre sa accepte un proces de revizuire a acordului Schengen, prin introducerea unui mecanism corector. Iar Romania vrea sa participe la acest proces dinauntru. Prin urmare, cred ca toata lumea cauta in mod onest o solutie corecta, asa ca ne mentinem un relativ optimism", a spus Baconschi pentru Adevarul.

Evenimentul Zilei - Dan Diaconescu are usa deschisa in UNPR

O miscare surpriza ar putea aparea pe piata politica romaneasca - inscrierea lui Dan Diaconescu in UNPR, cu care presedintele executiv al acestui partid, Gabriel Oprea, ar fi de acord.

"Nu stiu exact care e situatia partidului sau, dar despre Dan Diaconescu pot spune ca este un om care imbratiseaza aceleasi valori ca si noi, care sustine taxarea averilor mari si foarte mari si pe care il cunosc de mult timp. Din punctul nostru de vedere, pot spune doar ca UNPR are usile deschise pentru toti cei care pun pe primul loc interesul national, pacea sociala si valorile de centru-stanga. Iar Dan Diaconescu este un astfel de om", a spus Oprea pentru Evenimentul Zilei.

Puterea - Cum se cheltuiesc banii pe statii CFR pustii. CFR SA a ales "dupa ureche" 16 gari in care vor fi "ingropate" peste 280 milioane de euro

Ministerul Transporturilor va investi peste 280 de milioane de euro in modernizarea mai multor gari din tara, dupa criteriul ca sunt resedinte de judet.

Lucrarile vor fi finantate din fonduri nerambursabile alocate de Comisia Europeana, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor. Proiectul vizeaza reabilitarea si modernizarea statiilor de cale ferata din Giurgiu, Alexandria, Slatina, Ramnicu Valcea, Pitesti, Resita Sud, Sfantul Gheorghe, Targu-Mures, Zalau, Bistrita, Piatra Neamt, Botosani, Vaslui, Braila, Calarasi si Slobozia, scrie Puterea.

Jurnalul National - Chiliman: "PD-L fenteaza referendumul pentru Legea Capitalei"

Reprezentantii Opozitiei au acuzat PD-L ca incearca un artificiu prin care sa ocoleasca referendumul pentru Legea Capitalei, prin faptul ca depune amendamente la Legea administratiei publice.

Primarii de sector ar trebui sa fie subordonati primarului general, consilierii locali la nivelul Capitalei ar trebui sa fie alesi uninominal, iar edilul sef sa aiba salariul egal cu cel al premierului.

Mai exact, relatiile dintre primarul general al Capitalei sI primarii de sector vor fi bazate pe principiul "subordonarii", nu al "autonomiei" ca in actuala Lege 215/2001, conform documentului intrat in posesia Jurnalului National.

Un alt amendament arata ca sectoarele Capitalei nu au personalitate juridica, iar primarul general si Consiliul local al Capitalei sunt "autoritati deliberative", in timp ce primarii de sector sunt "autoritati executive".

PD-L mai propune si votul uninominal pentru cei 84 de consilieri locali al Capitalei, carora le pregateste si salarii egale cu cele ale deputatilor. De asemenea, PD-L vrea ca personalul de la cabinetul primarului general sa fie salarizat egal cu cel din aparatul premierului.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Romania Eurovision, #Dan Diaconescu UNPR , #politica interna