Romania 2011/2012 punct si de la capat (Opinii)

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 13:14
3876 citiri
Romania 2011/2012 punct si de la capat (Opinii)
Foto: Arhiva

Ca orice an aflat la inceput, nici 2012 nu a facut exceptie de la a ne aduce tuturor speranta ca vom trai un an mai altfel si in orice caz mai bun decat cel pe care tocmai l-am incheiat. Asa am sperat si acum un an pe vremea asta. A adus anul care a trecut ceva cu adevarat nou? Da si nu.

A reprezentat cumva o noutate faptul ca in anul pe care tocmai l-am incheiat, in cadrul neobositei lupte impotriva coruptiei, am avut parte de o sumedenie de arestari spectaculoase urmate de tot atatea eliberari?

A fost oare chiar un lucru nemaiintalnit faptul ca domnul europarlamentar Adrian Severin, dupa ce a fost prins cu mata in sac (a se citi "in postura de eurospagar"), sa aiba tupeul sa emita teza ca totul nu a fost decat o inscenare?

A mai surprins oare pe cineva faptul ca liderul PNL Crin Antonescu a continuat si in 2011 - la fel ca si in 2010 - sa vorbeasca mult si sa nu spuna de fapt nimic?

Se poate de exemplu interpreta ca noutate faptul ca in anul ce a ramas in urma s-a dovedit ca interpretul Gheorghe Turda nu a cantat doar pe la petreceri, ci si pe la securitate? Iar de cantat - nota bene - nu a cantat pe oricine, ci chiar pe propria matusa.

A reprezentat cumva vreo premiera absoluta faptul ca liderul principalului partid de opozitie - domnul Mircea Geoana - a tinut din nou sa ne uimeasca cu viziunile sale si dupa ce a fost exclus din partid, a avut brusc o revelatie - inspirata probabil de vreo vizita la vrajitoare - din care a realizat ca partidul pe carel-a condus atata timp ar fi un partid corupt cu obiceiuri bolsevice?

Si in fine se poate considera oare o nouate faptul ca tot in anul pe care l-am incheiat domnul Adrian Nastase a fost achitat in dosarul matusicii Tamara si asta cu putine zile inainte ca Sile Camataru sa fie eliberat pentru "buna purtare"?

Anul 2011 a fost si anul in care cosmarul Statelor Unite ale Americii Osama Bin Laden a fost eliminat. Sa nu ne facem insa iluzii prea mari. Disparitia liderului Al Qaida este precum disparitia unor celule maligne dintr-un organism, doar un episod din lupta impotriva unei boli teribile.

Nici disparitia de pe scena politica a unor nume consacrate, precum Hosni Mubarak sau Muammar Gaddafi, nu trebuie sa fie inventariate ca o automata instaurare a democratiei in tarile din care ei au fost inlaturati. Cu atat mai putin probabil este acest lucru in Coreea de Nord, odata cu trecerea in nefiinta a iuibitului lider Kim Jong Il - motivata ca fiind survenita in urma unui "efort fizic si mental deosebit".

Orice s-ar spune, ramane in felul ei o " performanta politica" sa aduci un popor intreg in pragul foametei si totusi sa ai parte sa fii jelit in cor de acelasi popor. Fie si cu lacrimi comandate. Oricum, pe langa spectacolul tragico-comic de la Phenian, cei cativa nostalgici ai vremurilor ceausiste reuniti si in acest an in cimitirul Ghencea Militar incercand sa il resusciteze pe carmaciul lor iubit, par mai mult niste actori ai unei telenovele.

Din pacate, 2011 a fost si anul disparitiei lui Vaclav Havel. Daca pentru cei mai multi contemporani ai importantului lider al luptei impotriva comunismului din Cehia disparitia sa a reprezentat un moment trist, pentru domnul Ion Iliescu, acest moment a reprezentat un nou prilej de ne oferi o mostra de umor involuntar. Ei bine dupa parerea sa si cu cuvintele sale, domnul Ion Iliescu s-ar situa pe un palier oarecum comparabil cu cel al lui Vaclav Havel. Asta da episod dintr-o comedie. Trista bineinteles.

Cam asa a fost anul de care ne-am despartit. Si cu care de bine de rau nu ne vom mai intalni. Poate totusi 2012 va fi mai bun...

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#retrospectiva Romania 2011, #retrospectiva politica, #evenimente politice 2011 , #politica interna