Romania si sindromul oii ratacite (Opinii)

Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 23:31
2336 citiri
Romania si sindromul oii ratacite (Opinii)
Foto: newz.ro

Inca din zilele Revolutiei, mult hulitul CPUN a fixat obiectivele importante ale Romaniei: instaurarea unui regim democratic si a statului de drept, accesul neingradit la libertati si drepturi fundamentale ale omului, intrarea in NATO si admiterea in UE.

Puterea, Opozitia, societatea civila au facut eforturi conjugate pentru indeplinirea acestor minime conditii, fara de care viitorul nostru ar fi fost unul incert, iar desprinderea de lagarul socialist, imposibila. Desi abia scapati de dictatura, sindromul din titlu nu ne bantuia. Stiam ce vrem.

Daca primele doua tinte au ramas inca un deziderat, la 29 martie 2004 Romania devenea membra cu drepturi depline a Aliantei Nord Atlantice, iar la 1 ianuarie 2007, a UE.

Din pacate, odata cu materializarea acestor doua dorinte, vointa politica la varf a fost paralizata, negasindu-se nicio forta politica luminata care sa alcatuiasca un proiect national motivant. In consecinta, tara pluteste in deriva de aproape 4 ani, dupa cum bat vanturile crizei.

Cand elitele se cearta...

Elitele romanesti, puternic insufletite de duh politicianist, fie de partea Puterii, fie a Opozitiei, nu se pot aseza, sa le pici cu lumanarea, la aceeasi masa, pentru a stabili configuratia Romaniei de maine, una a progresului economic si a emanciparii social-culturale.

Din nefericire, la noi este in curs reinstaurarea principiului antebelic al rotativei guvernamentale, contaminat cu cel comunist al rotirii cadrelor, ceea ce a determinat polarizarea dihotomica a clasei politice. Mass-media releva ca puntile de comunicare intre cele doua parti au fost taiate, lasand sa se inteleaga de catre cine si de ce.

In plus, si-au facut loc in spatiul public puternice tendinte antiideologice, in raspar cu realitatea europeana, luandu-se ca baza teoria lui Francis Fukuyama despre moartea ideologiilor. Nu s-a tinut cont ca nu putea sa moara ceea ce in Romania nu exista decat ca proiectie. Or trebuia sa trecem si noi prin acest purgatoriu al clasicismului doctrinar.

Sindromul ne bantuie din 2008

Situatia a devenit frustranta, mai cu seama dupa alegerile din 2008, cand noua Putere a castigat sufragiile cu simple slogane populiste, cu promisiuni electoraliste imposibil de pus in opera. Tot de atunci sindromul oii ratacite a devenit evident.

Romania pare a nu se regasi printre suratele europene, iar atentionarile si reprosurile de la Bruxelles, Strasbourg se tin lant. Ca si criticile severe ale lui Sarkozy si Merkel, nu doar referitoare la spatiul Schengen, ci si la fenomenul coruptiei endemice. Din cauza ineficientei masurilor si a neintelegerii mecanismelor integratoare, eurooptimismul romanesc pare a se vesteji.

Daca politica externa nu este punctul tare al actualului Executiv, cea interna este de-a dreptul antinationala, anacronica si amatoristica. A crescut TVA, dar specialistii estimeaza ca masura cresterii taxelor a gatuit economia. S-au taiat salariile si pensiile, dar s-a prabusit consumul intern, iar relansarea va fi mult mai greoaie si prelungita.

Ca dovada, diminuarile salariale n-au dus niciunde la bunastare si iesire din recesiune. Mai ca-ti vine sa le dai dreptate analistilor economici, care vad in planul FMI doar un experiment nefast pe pielea romanilor.

Politicienii nu se gandesc la viitor

Avem politicieni tari, vocali, hotarati, peste cuvantul carora nu se poate trece, dar deciziile lor privesc doar prezentul si cel mult imediatul. De aceea, de multe ori, se anuleaza azi ce s-a hotarat ieri.

Lipsa perspectivei, imposibilitatea alcatuirii unor prognoze realiste pe termen mediu si lung sunt determinate de caracterul neprofesionist, pompieristic al diagnozelor asupra realitatilor romanesti. Puterea ne prezinta in roz parametrii situatiei economico-sociale, falsificare sesizata recent de catre expertii Eurostat, in speranta ca minciunile cinice o vor mai salva o data, la viitoarele alegeri.

Ca atare, sindromul oii ratacite a fost provocat de neprofesionalismul Executivului, de electoralismul permanent, de populismul desantat si de manipularea poporenilor saraciti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#integrare NATO, #perspective Romania, #situatie economica guvern, #masuri economice guvern , #politica interna