Se separa apele in politica romaneasca? (Opinii)

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 09:23
4031 citiri
Se separa apele in politica romaneasca? (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

Recentele alegeri au declansat un fenomen politic interesant. Pe langa identificari si limpeziri doctrinare, (da, doctrinare!), au loc intense schimbari in ceea ce priveste politica de personal a partidelor si a coalitiilor.

S-a demonstrat ca impartirea spectrului politic in unica dreapta autentica, atotputernica reprezentata de ARD + Cotroceni si "stanga socialisto-bolsevica" a USL a fost o dihotomie inepta cu care consilierii de imagine sperau sa transeze in favoarea lor rezultatul scrutinului.

Insa, cu toate sfortarile, incepand cu trecerea de la stanga la dreapta a PDL si continuand cu mutatiile sale identitare, n-au reusit sa coaguleze optiunile de dreapta, caci partidul este inca perceput ca o formatiune de lider unic si nu ca una ideologic-programatica. De aceea, cele 16% obtinute pot fi considerate o reusita.

USL - pe cai mari

Asta inseamna ca voturile, si de stanga si de dreapta, s-au orientat preponderent catre conglomeratul USL, care, in viitorul nu foarte indepartat, se va diviza in elementele sale componente, social-democrate, liberale si conservatoare, refacand esichierul politic tulburat in ultimii ani de interesele presedintelui jucator si de vointa de a le contracara. Procesul schimbarii s-a si declansat.

In aceasta situatie, se poate raspunde mai clar catorva intrebari majore: ce a determinat aparitia si succesul USL si care sunt motivele disiparii ideologice a partidelor romanesti? Mai intai o remarca: alternativele se nasc cu foarte mare greutate in Romania.

Privind in paralel evolutia Conventiei Democrate 1991-2000 si a USL, din februarie 2011 si pana in prezent, se observa ca prima a avut nevoie de 5 ani ca sa poata accede la Putere, in timp ce a doua, de aproape 2 ani, asta daca ne facem a uita esecul plin de invataminte al coalitiei Iohannes.

Reactie - contrareactie

Fenomenele social politice au loc dupa principiul reactie-contrareactie, iar aparitia USL nu e straina de acestea. Arogandu-si puteri peste limitele constitutionale si ajutand pe cai obscur-laturalnice cresterea de la 7% la 35% a partidului prezidential, dl Basescu a provocat o contrareactie puternica in spectrul nostru politic, pus la doar 23 ani de la caderea unui regim dictatorial sa se confrunte din nou cu excese de putere.

Spaima de ce s-ar putea intampla si suprapunerea peste o dubla criza, cu o componenta economica greu de manageriat si alta identitar-politica, grabesc procesul de aliere a celor trei formatiuni, iar lipsa de solutii, greselile succesive, una mai grava ca alta, ale guvernarilor portocalii determina polarizarea masiva a electoratului, imposibil de ascuns sub zeci si zeci de sondaje masluite.

PDL - eterna poveste

Neinstare sa construiasca o alternativa democratica in interiorul PDL si apoi al ARD, presedintele se vede nevoit sa accepte desemnarea ca prim ministru a unuia dintre liderii USL, castigatoarea a 67% din mandatele parlamentare, ceea ce va duce implicit la diminuarea rolului si a posibilitatii sale de manevra.

Lucrurile se vor agrava si mai mult prin preconizatele ajustari ale Constitutiei, din care Presedintia va iesi si mai slabita. In momentul de fata, singura posibilitate de salvare ar fi ca dl Basescu sa devina monarhist sau sa se transforme peste noapte intr-un sustinator fervent al USL. Dar e greu de crezut.

Of, capra vecinului e iar mai ghizdava!

Din pacate, nici ARD, nici formatorii sai de opinii, comunicatorii si ideologii scoliti de dl Valeriu Stoica, nu sunt pregatiti sa accepte noile realitati politice, continuand din inertie si ambitie politicianismul desuet care i-a dus la pierzanie. In loc sa-si reconstruiasca partidul de la baza si sa-i asigure un bazin electoral, mizeaza in continuare pe jocuri politice menite sa destabilizeze USL si sa decredibilizeze Guvernul Ponta. Capra vecinului fiind mereu cosmarul principal.

In schimb, atat PSD cat si PNL au iesit intarite din ultimul scrutin, accentuandu-si caracteristicile de centru-stanga si de centru-dreapta, ceea ce le-a ajutat enorm in definirea identitara. In plus, bazinele lor electorale au dat dovada de constanta si la alegerile locale si la cele parlamentare.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#doctrine PSD PNL PDL, #rezultate alegeri parlamentare , #politica interna
Comentarii
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
La noi nu exista nicio dreapta sau stanga politica.