Solutia onesta pentru RA-APPS (Opinii)

Autor: Constantin Racaru
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 00:20
4353 citiri
Solutia onesta pentru RA-APPS (Opinii)

Dupa ce listele cu chiriasi (nu bag mana in foc ca toate, pana la ultima) au fost facute publice, RA-APPS pare ceva intre agentie imobiliara si institutie de binefacere, dar in niciun caz ceea ce ar trebui ea sa fie.

Vedem pe liste o amestecatura de persoane fizice si juridice, unele cu drept de a ocupa o astfel de locuinta, altele fara drept. Tot felul de chirii, unele cu adevarat remarcabile, altele cu indulgenta simbolice si cele mai multe neplatite.

Dintre persoanele care stau fara drept in case RA-APPS, putem distinge vreo trei categorii: cei care reprezinta o afacere pentru RA-APPS, cei care sunt un fel asistati ai statului si cazurile absolut scandaloase si inacceptabile.

Ion Tiriac, spre exemplu, plateste o chirie lunara de 27 de mii de euro. Si el chiar o plateste, nu ca Mircea Geoana care nu si-a mai platit chiria de 3.000 de euro de mai bine de un an.

Suma platita de omul de afaceri este remarcabila si, daca el ar fi dat afara, nu stiu daca ar fi de gasit un alt chirias cu aceeasi dare de mana si care sa aiba pe deasupra si drept de sedere intr-o astfel de locuinta.

Daca nici noul chirias nu ar avea drept de a locui in casa RA-APPS, de ce sa-l mai scoti de acolo pe Ion Tiriac? Este asadar o afacere buna pentru RA-APPS, dar una pe langa lege, pentru ca Ion Tiriac nu are nicio calitate oficiala, nu a fost si nu este demnitar, iar scopul existentei RA-APPS nu este sa faca profit din afaceri imobiliare.

Asistatii sunt cei care platesc chirii derizorii sau nu platesc chiriile mai maricele pe care le datoreaza. De exemplu, Mircea Geoana si Mioara Roman. Niciunul nu mai are demult drept la locuinta RA-APPS si totusi amandoi stau acolo fara ca macar sa achite ce datoreaza.

Scandalos este, spre exemplu, cazul Elenei Ceausescu, cumnata lui Nicolae Ceausescu, care ocupa in continuare o locuinta a RA-APPS dobandita pe vremea cand facea parte din cercul zero al nomenclaturii.

Ceea ce nu spune lista facuta publica de RA-APPS este cate dintre aceste imobile, ocupate cu sau fara drept, sunt case nationalizate revendicate de proprietari si pentru cate dintre ele statul ar trebui sa plateasca despagubiri pentru ca refuza sa le restituie.

Si multe dintre aceste case umfla acel decont urias care ajunge la scadenta in aceasta primavara.

Una peste alta, in forma actuala, casele de protocol ale RA-APPS sunt preponderent o sursa de imense abuzuri si aberatii. Majoritatea celor care stau acolo nu au nici legal si nici moral dreptul sa ocupe acele locuitne. Iar locuintele au in mare majoritate un statut complicat.

Nu cred ca aceasta infectie va fi vreodata curatata, pentru ca mereu vor exista clienti politici, mereu vor exista politicieni indragostiti de privilegii chiar si dupa ce ele expira. Si atunci cred ca solutia corecta, singura solutie corecta ar fi cea radicala, adica eliminarea sursei infectiei.

In mod normal, toate aceste locuinte de lux ar trebui retrocedate proprietarilor sau vandute, dupa caz, iar RA-APPS ar trebui sa pastreze un numar minim de imobile pentru cei mai inalti demnitari in stat si numai pe perioada ocuparii functiei.

Sa existe, de exemplu, precum in Marea Britanie, resedinta premierului in care acesta se muta la inceputul fiecarui mandat si pe care o paraseste la finalul lui pentru a-i face loc urmatorului premier. Asa, eternizarea e imposibila.

Si ar mai trebui sa existe un numar minim de resedinte cu adevarat de protocol, pentru oaspetii externi, care sa nu poata fi sub nicio forma inchiriate. Iar pentru demnitarii care vin din tara pentru a ocupa temporar o functie in executiv sa fie alocata o suma de bani pentru chiria lunara sau sa existe un hotel al RA-APPS unde sa poata fi cazati.

Ar fi in mod cert si mai ieftin, si mai onest - motive suficiente pentru a nu se intampla vreodata.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Comentarii
bum
rank 5
solutia ar fi , sa ia Voicu fondurile ca sa fie o "stabilitate" !