Tara mea si tara noastra (Opinii)

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 21:36
4036 citiri
Tara mea si tara noastra (Opinii)

Mai toti politicienii romani se feresc sa rosteasca in discursurile lor cuvantul "patrie", in schimb abuzeaza de "tara". Motivul? Le e mai aproape notiunea de "tara". In plus, "patrie" ar trebui sa insemne o comunitate de teritoriu, limba, cultura si civilizatie, ceea ce noua ne lipseste din 1944, ca si germanilor pana la 1 octombrie 1990.

Destramarea unei patrii nu-i ingrijoreaza deloc pe politicieni, iar elemente ideologice legate de viitorul natiunii noastre nu intra in discutie cand stabilesc programele de guvernare, de teama sa nu fie acuzati de nationalism. Or a vorbi si a gandi in temeiul adevarului despre natiune si idealuri nationale nu inseamna nationalism.

Tara noastra e ... a mea

Fiindca unora le e greu, iar altora jena sa-si clarifice obiectivele nationale, inlocuiesc termenul "patrie" cu "tara", un concept care inglobeaza fostele principate Tara Romaneasca, Tara Moldovei, Tara Ardealului...

Din aceasta pricina, apar tot soiul de tendinte etnicist-separatiste, speculandu-se realitati istorice medievale disparute precum Tara Cumanilor, Tara Secuilor, Tara Banatului, Basarabia, Bucovina...

Fireste, frecventa unor sintagme patriotarde ca "tara mea" si "tara noastra", folosite pentru captatio benevolentiae, releva si o anume stare de spirit: senzatia de proprietate si empatia, de nu, declaratia sforaitoare de dragoste fata de alegatori in schimbul votului.

Fiindca simtim lipsa de sinceritate, ipocrizia si interesul electoral al unor astfel de exprimari, sa observam ca "tara mea" are un sens pentru poporeni si alt sens pentru majoritatea politicienilor. Pentru noi, "tara mea" inseamna familia, stramosii, casa si proprietatea, a mea si a tuturor celorlalti aidoma mie.

Averea comuna si buzunarul meu

Pentru multi politicieni, "tara mea" inseamna, in afara familiei, a casei si a proprietatii personale, proprietatea ori averea comuna, "Gemeinschaftseigentum" sau "Commonwealth", recte bugetul national, averea statului, a Consiliilor locale, a firmelor si a intreprinderilor de stat, uneori si a institutiilor, a serviciilor publice. Astfel ca "tara mea" inlocuieste incet-incet "tara noastra".

Transferul de continut semantic de la "tara noastra" la "tara mea" demonstreaza fara dubiu esenta profitor-cleptocratica perioadei de dupa '89. Obiectivele lor? Politica de prada, nu binele comun, administrarea in interes propriu a averii comune.

S-ar putea contraargumenta ca jurisdictia arata cu exactitate cum se administreaza bunurile comune, numai ca in 23 ani valoarea si numarul acestora s-au tot pipernicit, iar poporenii sunt spoliati fara scrupule: din averea comuna a societatii antedecembriste s-au ales praful si pulberea, de mai toate bunurile, iar de pamanturile si casele confiscate de comunisti se bucura noii nomenclaturisti, caci urmasii fostilor proprietari inca se lupta prin tribunale, inclusiv la CEDO.

Politica de mulgatori

S-ar putea sa se rosteasca "tara mea" si din fanfaronada ori inconstienta, dar gura pacatosului adevar graieste. Incercand a descoperi esenta fenomenului, se constata lesne ca cei ce se falesc cu "tara mea" au averi considerabile din afaceri si mismasuri cu statul, cu bunurile comune.

Asta nu inseamna ca nu sunt destui profitori din bunurile si valorile proprietate privata: furtul de si din case, din conturi a mai creat o patura de imbogati. Care nazuiesc spre politica. Oamenii legii stiu de ce. Dar nu fac nimic.

Evolutia acestui fenomen are insa caracter pervers: cu cat s-au imbogatit mai dihai, cu atat contradictiile intre ei si poporeni devin mai flagrante, increderea in conducatori prabusindu-se dramatic. S-a ajuns intr-o situatie mai grava decat aceea dinainte de '89: se guverneaza fara suport popular, ba chiar impotriva votului majoritatii cetatenilor. Nu se stie pana cand. Pana va lasa Domnul...

Totul pentru mentinerea statu quo-ului

Si mai interesant e ca pastrarea status quo-ului de privilegiati ai sortii, cu toata impotrivirea populatiei si prevederile legilor, e singura preocupare a justitiarilor romani si a CE, a SUA...

Desi idealurile enuntate cu avant romantic la infiintarea UE si la aderarea Romaniei erau democratia, drepturile omului, libertatile cetatenesti, inclusiv libertatea nationala, bunastarea tuturor, civilizatia si cultura, iata ca UE se mandreste ca poate dicta ce si cum Irlandei, Greciei, Romaniei..., ale caror popoare se vor adauga euroscepticismului.

Multumita dlui Jose Manuel Barroso, dnei Viviane Reding... Ei sapa de zor la baza constructiei europene! La care au visat doua generatii si doua sute de milioane de poporeni.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...