Televiziunea - calea spre putere

Marti, 30 August 2011, ora 07:54
2987 citiri
Televiziunea - calea spre putere
Foto: Arhiva

In Romania, puterea se disputa la televizor. De aceea, cine urmareste fara discernamant emisiunile TV risca sa se lase inselat de aparente, de imagini contrafacute ale unor evenimente, de stiri redactate si selectate partinitor.

Situatia readuce in discutie experimentul gnoseologic al lui Platon (Republica VII) in care spectatorii preferau umbrele vazute pe un perete al pesterii, nu jocul nemijlocit al actorilor.

Fara a pretinde efort intelectual, dansul umbrelor constituie un surogat al realitatii, creeaza, ca orice drog, dependenta si forme mentale perverse, iar pierderea iluziilor se lasa cu frustrari. Intoxicati de propaganda politicianista, suntem pe cale sa ne pierdem constiinta de sine ca popor, comportandu-ne asemeni unei adunaturi pestrite, usor de manipulat prin duplicitate, mesaje camuflate si subliminale.

Dezarticularea opiniei publice

Posibilitatea formarii corecte a opiniei publice e redusa, cand adevarul e contrafacut, iar informatia astfel fabricata se livreaza la calup, interpretarea facandu-se in alb si negru: ce e bun pentru activistii Puterii e rau pentru cei ai Opozitiei.

Starea de fapt a devenit intolerabila: populatia e impartita in tabere antagoniste, in ai nostri si dusmani, iar tara e aruncata in schisme greu de impacat. E nevoie de profesionalism, nu de exacerbarea dorintei de a puncta electoral. In locul razboiului fratricid intre romani, concurenta pe programe politice si economice ar constitui un castig pentru arta bunei guvernari si starea de normalitate.

Cine sperie lumea aduna voturi

Spirala exagerarilor TV, de o parte si de alta, poate declansa panica: Romania se prabuseste, economia nationala e doborata de criza, leul se afla in cadere libera, preturile cresc naucitor, va fi instabilitate, avem vulnerabilitati ca tara etc. Pe fondul apocalipsei, atribuita cand Puterii, cand Opozitiei, se spera castigarea viitorului scrutin.

Ca sa-si poata spori audienta pentru parti-pris-urile lor, activistii mediatici sunt in stare sa ingrozeasca natia cu nascociri cosmaresti, exagerand proportiile necazurilor pana la cataclism universal.

Sunt soldati scrupulosi in slujba puternicilor zilei, a celor ce poftesc nemasurata putere. Urmarindu-i la lucru, realizezi ca vechile servicii de propaganda nu si-au upgradat stilul primitiv, primejdios si iresponsabil, o natiune intreaga asistand neputincioasa la jubilarea nerusinata in fata necazurilor aproapelui.

Depravarea - sursa de rating

In caz ca nu reusesc sa determine disperarea in masa, nevoia de rating ii impinge in alta extrema: baga distractii de cartier in care arta se rezuma la scene grotesti ori cu conotatii sexuale, caci muzica, teatru nu mai insemna arta, voci si orchestra, ci miscari ale zonelor erogene in gros-plan. CNA nu se simte deranjat decat de injurii, calomnii la adresa Puterii, nu de matrasirea adevarului, nici de promiscuitate.

Printre poze deocheate, bestelirea fie a deciziei administrativ-politice, fie a Opozitiei aduce notorietate in Romania, sugerandu-se implicit ca monopolul bunastarii generale se afla la mana analistilor si a politicienilor din studiouri.

Judecata astfel, televiziunea ultimilor ani arata jalnic. Nu naste nicidecum pui vii. Nu ne invata calea propasirii, ci ne asmute pe unii impotriva altora. Insusi Guvernul ofera motive: se lauda cu stoparea recesiunii, ceea ce pare indoielnic, dar sustine concomitent ca marirea salariilor e periculoasa.

Succesul si decesul

La fel, bugetul permite finantari, altadata de neconceput, pentru stadioane, partii de schi, patinoare etc., in timp ce destui stiristi, analisti din partea adversa prognozeaza decesul economic. Nici unii, nici altii nu stiu sa incurajeze tendinte pozitive. Doar incaierarea si mersul racului.

Delegitimate de activitatea precara in serviciul cetateanului, dar mai cu seama de impotenta ideologic-programatica, de lipsa unei viziuni asupra viitorului comun, televiziunile s-au impotmolit in mlastina intereselor partizane, fundamentandu-si discursul lamentabil pe nenorocirea saracenilor.

Atrag privirile asupra-le prin gestica si culori tipatoare de cocote batrane, dansul umbrelor de pe ecran adormindu-ne ratiunea. N-am invatat sa stapanim prezentul decat prin simturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Televiziune opinie publica, #media politica, #presa politicieni, #emisiuni politice , #politica interna