Tocand banii Romaniei. 5 modele (Opinii)

Duminica, 16 Februarie 2014, ora 20:10
4325 citiri
Tocand banii Romaniei. 5 modele (Opinii)

M-am uitat la stirile de zilele astea. Si am realizat ca se discuta mult prea mult despre ceva ce nu va schimba aproape nimic in viata romanilor - posibila rupere a USL. Adevaratele tragedii, maceluri la adresa bunastarii contribuabililor, trec insa abia observate.

5 stiri mi-au retinut atentia. 5 stiri care explica de ce Romania e in halul in care e. De ce suntem saraci. Unde dispar banii (multi) care se fac in tara asta.

Toate aceste stiri nu sunt cazuri singulare. Fiecare este reprezentativa pentru un fel de bataie de joc la adresa banului public. Sa vedem exemplele:

"Reteta" Cosma

Cazul presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma (PSD), e deja clasic. Un om politic foarte puternic determina institutii din judetul sau sa incheie contracte pe bani publici, mare parte a sumelor contractate ajungand in buzunarul sau si al apropiatilor sai. Daca se confirma, avem inca un exemplu de genul acesta din, probabil, miile care se intampla in Romania in fiecare luna. Aproape fiecare institutie publica procedeaza la fel - da contracte pe licitatii inscenate, de toata jena. Cei mai multi bani asa se duc.

Nu ai un contract de dat, un motiv? Inventezi unul. Imediat dupa accidentul aviatic din Apuseni, CJ Dambovita incepuse demersurile pentru o licitatie avand ca scop tiparirea de brosuri in valoare 1 milion de lei, destinate comunicarii in situatii de urgenta.

"Achizitiile publice reprezinta circa 15 miliarde de euro anual, iar rapoartele noastre indica faptul ca in unele cazuri, valoarea bunurilor si serviciilor achizitionate este de 3 - 4 ori mai mare decat cea la nivelul pietei. Doar din aceasta diferenta de pret, estimam noi, cu 20% mai mare decat pretul pietei, rezulta ca frauda din achizitii publice este de 3 miliarde de euro", a explicat Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

Asta imi aminteste de modelul Monica Ridzi, ministru PDL pe atunci, care a "inventat" cateva concerte si a trecut la magie, facand sa dispara sume uriase.

Reteta "xeroxul"

Primariile din tara asta au o problema - nu stiu ce sporuri sa le mai dea angajatilor (de obicei rude, pile sau prieteni) pentru a le baga bani in buzunar. Asta chiar daca ele sunt in faliment si vor trebui subventionate de la bugetul central.

Exemplul unor primarii din Bacau care le-au dat angajatilor sporuri de toxicitate pentru ca foloseau xeroxul e deja epic. Sigur, nu bate celebrul "spor de zambet" de acum vreo 7-8 ani, dar tot e ceva. Tipul asta de sporuri aberante sunt deja o boala in administratia romaneasca.

Modelul Rusanu

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu, a luat, in lunile noiembrie si decembrie 2013, peste 72.000 de euro de la stat. Nu sunt adeptul platirii functionarilor de stat cu aproape nimic pentru ca asta e invitatie la coruptie, dar sa iei aproape 35.000 de euro pe luna mi se pare inacceptabil.

Sume fabuloase au fost incasate de toate persoanele aflate in pozitii de conducere in ASF. Ce mai au ei in comun? Sunt rudele cuiva cunoscut - sotia fostului ministru al Finantelor, fiul ministrului Muncii, fiica vicepremierului.

Modelul Palada

Directia pentru Strategii Guvernamentale, condusa de purtatorul de cuvant al Guvernului, Mirel Palada, are 800.000 de euro de cheltuit, bani dati prin hotararea executivului, pentru promovarea imaginii Romaniei. Cumva prin mai buna guvernare, atentie pentru curatenie in fiecare oras sau altceva? Nu, ci prin organizarea de simpozioane, cumpararea! de anunturi in presa straina, filmulete si asa mai departe. Adica prin infrumusetarea realitatii, de parca se terminasera lucrurile urgente si importante de facut in Romania cu 800.000 de euro si exact asta ne lipsea.

Desi aici nu e vorba de furt, e vorba de rispirea unor bani care ar fi putut fi folositi altfel.

Modelul academic

Conform aceleiasi Curti de Conturi, prin 2010, Academia Romana a reusit sa instraineze terenuri de vreo 500 si ceva de milioane de euro.

Practica trecerii de terenuri din proprietatea statului in una privata e nu doar responsabila de cele mai mari "tunuri", dar si de ceva condamnari rasunatoare. Asa Dan Voiculescu a dobandit cateva hectare de teren cu vreo 100.000 de euro si vreo 5 ani de puscarie, iar fostii ministri Chiuariu si Nagy ceva mai putini, cu suspendare.

Concluzie: nu va fie teama, jefuirea Romaniei - prin furt sau risipa, continua. Nu conteaza ca la putere e PDL, USL sau mai stiu eu cine. Nu conteaza nici ca USL se rupe sau nu. Conteaza ca asa se duc banii nostri.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#risipa bani publici Romania, #cheltuire buget Romania , #politica interna