Un dezastru nebagat in seama

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Luni, 08 Februarie 2016, ora 07:23
6120 citiri

In urma cu aproape doua luni, Curtea de Conturi anunta ca primariile din Bucuresti (sectoare plus primaria generala) au cheltuit vreo 600 de milioane de euro pentru intretinerea spatiilor verzi in perioada 2007-2014.

Dupa doar o zi, se afla si pe ce le-au cheltuit. Cosuri de gunoi de aproape 30 de milioane de lei vechi, crizanteme de 3 milioane, tei de 25 de milioane si asa mai departe.

Stirea a trecut aproape nebagata in seama. Asta desi e un sindrom al unui dezastru national - modul in care se cheltuiesc banii statului. Un urias dezastru national. Una dintre cele mai grele boli de care sufera tara.

Totusi, problema asta primeste ridicol de putina atentie din partea presei si a societatii civile. Asta nu inseamna ca nu sunt unii care se preocupa de asa ceva, ba chiar o fac foarte bine si tenace. Doar ca glasurile lor se pierd in noianul de alte subiecte mult mai putin importante.

Imi place sa cred ca in alta tara, mai constienta civic, asta ar fi starnit proteste de strada.

Asta pentru ca nu vorbim aici de o boala doar a primariilor din Bucuresti, ba chiar as spune ca e probabil ca acestea sa fie ceva mai temperate, raportat proportional la buget, decat alte institutii.

Adevarul e acesta: zdrobitoarea majoritate a contractelor de achizitii de bunuri si servicii la entitati de stat, fie ca sunt primarii, ministere, directii, companii nationale, e castigata de "cine trebuie", mai ales la vreun nivel la care atentia presei nu e atat de mare.

Cineva imi povestea discutia cu un patron al unei mari firme de constructii care spunea ca, din cauza (datorita) DNA, e ceva mai probabil sa se castige "pe bune" contracte pentru autostrazi, insa cele mai multe din contractele pentru localitati mici se castiga tot de catre "cine trebuie".

Daca totusi castiga cel care a avut realmente o oferta mai buna, primarul (sau altcineva) il determina sa renunte sau amana pe toate caile proiectul pana cand deja nu mai e o afacere sa-l faci.

Guvernul a publicat recent o sinteza a rapoartelor Corpului de Control al Guvernului. Le citesti si te ingrozesti! Sute de milioane aruncate pe prime, indemnizatii si sisteme informatice care nu functioneaza.

Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi, spunea ca bugetul a fost pagubit in ultimii 10 ani cu 2,1 miliarde de euro. Adica 210 milioane de euro pe an. Cred ca e o estimare prea optimista, mai ales ca si modalitatile Curtii de Conturi de a gasi toate cheltuielile nejustificate sunt limitate.

Ar fi bine sa fie atat de putin, dar e groaznic oricum!

Inventivii afaceristi ai contractelor cu dedicatie

Se pot ridica imperii din afaceri de stat. Castigatorii sunt afaceristii bine conectati la partidele politice si liderii politici insisi. Pierzatorii suntem noi, care suntem nevoiti sa platim dublu, triplu sau chiar de cateva ori mai scump contracte de stat, de cele mai multe ori prost facute sau in intarziere, asta daca sunt totusi facute.

Daca ne uitam la 99% din politicienii cu probleme la DNA, au un lucru in comun - luau spagi, "comisioane" din contractele de stat pe care le semnau sau pentru a caror semnare isi presau subalternii politici cu functii de decizie. Comisionul tipic? 10%. Cei mai lacomi merg chiar mai departe si cer 15, chiar 20%.

La cazurile lor (si ale celor care fac la fel, dar nu au fost inca descoperiti) putem adauga si cazurile in care pur si simplu se arunca banii pe fereastra pe lucruri de care nu e nevoie. Cazul acoperisului de la National Arena care a costat 200 de milioane de lei si care de fapt nu a putut fi omologat, ducand la inchiderea stadionului, e memorabil.

Ne putem intreba: sunt mai presante cheltuielile pentru panselute sau faptul ca unii oameni nu au canalizare? Teiul de 30 de milioane sau spitalele prost finantate?

Nu exista nicio limita legala in privinta prioritizarii acestor bani.

Problema merge mai departe, pana la faptul ca nici nu exista criterii dupa care se repartizeaza banii de la buget catre autoritatile locale. Banii pentru localitati, provenind in primul rand de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si de la Fondul de Rezerva al Guvernului, sunt alocati dupa bunul plac al celui aflat la putere.

A fost PDL la putere? Banii mergeau spre primarii PDL. A fost PSD? Banii mergeau la primarii PSD. PNL? Tot asa.

Este orice partid la putere? Aproape toate institutiile pe care le controleaza "scurg" banii tarii. Banii nostri.

Si asta e un dezastru pe care nu il bagam in seama.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Deputatul Andrei Lupu, actual membru REPER, a lansat critici dure la adresa liderului USR Vrancea Liviu Mălureanu după ce acesta din urmă a sugerat că electoratul este de vină pentru...