Un "drift" in istorie si societate

Autor: Dan Hodos , consultant
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 07:18
3162 citiri

Numarul 2015 e unul "rotund", ca perceptie. Anul 2015 a fost, si el, unul "rotund" si de cotitura, pentru romani si Romania. De fapt, n-a fost doar o cotitura, a fost un drift profund. Un drift in societate, atat la nivel national, cat si regional si global.

Acum 25 de ani, cand ma gandeam cum va fi in 2015, nici n-aveam suficienta imaginatie sa pot contura scenariul. Oare cum va fi in 2035?....Cine poate sti?!

Insa, daca le luam pe rand, evenimentele anului care tocmai se incheie sunt, cu adevarat, istorice.

La nivel national avem inceputul mandatului Iohannis, primul presedinte ales social, avem campania anti-coruptie a DNA, fara precedent in istoria mondiala recenta, si avem fenomentul socio-politico-cultural Colectiv.

La nivel international, avem inceputul unui nou capitol in istorie, in relatiile internationale si confruntarile armate mondiale. Aparitia unui conflict armat in forme noi, hibride, care a implicat activ aproape toate fortele globului, o migratie unica in istoria contemporana si primul contact intre doua armate puternice ale lumii, dupa 1945. Contactul ruso-turc de la granita siriana. As mai completa un eveniment de importanta vitala: Summitul de la Paris si problema ecosistemului planetei.

In tara, romanii au invatat si castigat ceva, ca-n toti anii post-decembristi, dar mai au de tras. Asta e naravul nostru, invatam greu si uitam repede. Sau castigam greu si pierdem repede.

In lume, lucrurile par sa se calmeze, aparent. Incalzirea globala a fost recunoscuta ca o problema uriasa si s-au promis masuri, conflictul din Siria pare ca se diminueaza si tempereaza. Sa speram ca nu e de vina doar spiritul Sarbatorilor, sarbatori pe care nu le tin chiar toti....

Ca perceptie, anul 2015 cred ca a fost simtit ca unul foarte scurt si intens. Eu am facut chiar un mic efort sa-mi amintesc evenimentele importante, desi sunt cruciale.

Cred ca ne-am obisnuit cu un dinamism puternic, perioadele calme fiind deja exceptii de la regula, iar evenimentele intense fac parte din cotidian. Multi ar putea spune ca cineva "regizeaza" national sau international, ca manipuleaza societatea, dupa interese. Eu as zice doar ca e cursul firesc al istoriei, asa cum e dintotdeauna, cu bune si rele.

In final, cum spuneam mai sus, cred ca anul 2015 a fost unul al istoriei. Istoria va retine acest an si-i va aloca un capitol intreg. Urmele evenimentelor recent petrecute deja se simt si isi fac efectul, iar impactul lor asupra evolutiei noastre, ca popor si rasa umana, va fi evident.

Dan Hodos e consultant in business development si vanzari internationale, iar din aprilie 2015 e membru al Fundatiei CAESAR.Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...