Un macac si Republica Ciumpalaca (Opinii)

Sambata, 06 Iulie 2013, ora 09:26
5851 citiri
Un macac si Republica Ciumpalaca (Opinii)
Foto: inconfortabil.ro

Intre poreclele "macac" si "ciumpalac" este cuprinsa intreaga suflare a poporului nostru.

Caci in Romania de azi, pentru cateva ziare, televiziuni si oameni politici, nu mai exista cetateni, nici (con)locuitori, ci maimute, dobitoci, lenesi, ciorditori, jigodii, varani, nerozi, derbedei, debili mintal, handicapati..., care si-au ales in frunte macaci, porci, boi, pisici, borfasi, puscariabili, cacarai, mincinosi, ipocriti, sforari, smecheri, tradatori, repetenti la democratie, corupti pana in maduva oaselor...

Un popor de... nimic

Pentru ca aceste cuvinte par de sorginte joasa, argotica si chiar mahalageasca, umblam in registrele exprimarii intelectuale si... surpriza: limbajul difera doar formal, continutul fiind acelasi: "Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sira spinarii", "un popor cu substanta tarata. Oriunde te uiti, vezi fete patibulare... guri vulgare, trasaturi rudimentare". "Romanii nu pot alcatui un popor fiindca valoreaza cat o turma", iar "puturosenia abisala a statutului suflet romanesc... isi urmeaza cursul..., pana ce mintea va fi in sfarsit scobita: inima devine piftie, iar creierul un amestec apos".

Mai adaugati cuvintele jignitoare, injurioase pe care ni le ofera cu darnicie spatiul public, presa si televiziunile franceza, italiana, olandeza, engleza... ca violatori, criminali, milogi, cersetori..., ca sa avem imaginea unei tari de la marginea civilizatiei.

Nu mai avem identitate?

Fireste, razboaiele identitare sunt cunoscute din vechime, dar cand privesti tabloul acesta de tara aflata in descompunere morala in care unii jurnalisti, politicieni, intelectuali, filosofi vorbesc despre cititorii, votantii si concetatenii lor ca de o rasa inferioara in timp ce ei ni se socot supraoameni in afara de pacat, zeitati, genii universale, cu sange albastru..., ai senzatia ca Romania este un stat esuat, iar poporul roman isi traieste ultimele spasme.

Cu o singura deosebire, dar capitala: in timp ce razboaiele identitare din antichitate pana azi sunt purtate de obicei de catre vecini mai tari, injuriile ni le adresam noi insine.

Avem CNA, dar deciziile sale sunt partinice, partinitoare, de aceea toti le considera incorecte si nu tin cont de ele. Ultima decizie pedepseste doar injuria "macac", de parca rahat, ciumpalac, varan, porc, bou, handicapat... nu ar fi de aceeasi gravitate.

Civilizatie si investitori straini

Am privit cu deosebita atentie BBC si The Telegraph (Anglia), France 1 si Le Figaro, apoi mass-media din Germania si Italia, saptamani la rand, cautand astfel de elemente lexicale injurioase referitoare la ei insisi.

Desi nu au legi draconice de interzicere si pedepsire a celor slobozi la gura cand e vorba de propriul popor, rautati si porecle atat de injositoare despre aproapele lor nu am gasit. Sa fie oare vorba de autocenzura bunei cresteri si a bunului simt?

Intamplarea face ca in aceste zile sa se desfasoare la Bucuresti Conferinta Internationala de Turism, asa cum anul trecut a avut loc Congresul International de Turism Rural.

Tot in aceste zile prim-ministrul Victor Ponta impreuna cu o delegatie a Romaniei s-au intors dintr-un turneu asiatic in cautare de investitori. Va rog sa va imaginati indemnuri si clipuri publicitare ca: Investiti in tara borfasilor si a coruptilor! Vizitati poporul cu inima ca un cur! Construiti fabrici in tara lenesilor si a hotilor, a prostilor si a derbedeilor!

Ei n-au nicio vina?

Aceiasi jurnalisti, politicieni, intelectuali, filosofi se plang apoi ca ni-i tara saraca, iar serviciile nationale de sanatate, educatie, caile de comunicatie se afla intr-o stare jalnica, dar nu se intreaba cat din starea de saracie si lehamite actuala este determinata de ei insisi?

Cati dintre cei 3-4 milioane de romani care si-au parasit tara au facut pasul peste granita tocmai din pricina batjocurii zilnice si a arogantei unor astfel de invatatori ipocriti?

De ce ni se intampla doar noua? Cum se poate sa ni se ceara votul in schimbul bataii de joc? Nu cumva unele partide mor tocmai din aceasta cauza? Fiindca absolut toti preopinentii apartin unor grupuri politice in slujba carora si-au pus condeiul si capacitatea intelectuala.

Rezolvarea acestei situatii nu poate veni decat de la politicienii insisi care, in loc sa se balacareasca reciproc, s-ar putea dedica bunei guvernari si interesului public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#limbaj politic injurios, #porecle batjocura, #democratie civilizatie bun simt , #politica interna