Va fi #rezist partid?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 27 Februarie 2017, ora 07:44
9738 citiri

Deputatul Iordache a votat impotriva ordonantei impuse in Guvern de catre ministrul Iordache.

Da, aveti dreptate, nu-i ceva nou, si Ponta se dedubla. Azi era premier si zicea ca luna e alba, pentru ca, dupa 24 de ore, parlamentarul cu acelasi nume sa se jure ca e neagra.

Nici seful Senatului nu tine sa fie original. Deunazi, el spunea ca toata lumea "face gargara cu coruptia". Tariceanu relua astfel, pe un ton la fel de iritat, o afirmatie a lui Adrian Nastase, de prin 2003: "ne tot plimbam cu coruptia in gura", graia atunci Bombonel.

Academia e si ea intr-o perioada in care reia idei vechi si proaste. Dupa ce s-a asezat la remorca PSD cu o declaratie ultra-nationalista, saptamana trecuta reincalzea o supa ceausista, si anume ideea de a-ti plati studiile daca nu muncesti, cand le termini, in Romania.

La randul lui, Dragnea pare sa traiasca in anii '80. Protestele din zeci de orase sunt, pentru liderul PSD, puse la cale de o "masinarie de manipulare care n-a fost nascuta in Romania". In schimb, mitingurile convocate de PSD sunt legitime.

Daca e inedit faptul ca se face o remaniere la mai putin de doua luni de la instalarea Guvernului, nu mira, in schimb, pe nimeni ca unul dintre cei intrati in echipa lui Dragnea e acuzat de plagiat.

Ai impresia, de multe ori, ca politica e un film difuzat in reluare.

Realitatea devine astfel incerta. A relevat-o un episod recent. Un pesedist a indraznit sa-l critice pe seful partidului. Teritoriul a cerut sanctiuni. Boss-ul a reactionat, spunand ca ipochimenul nu mai e membru PSD. Impricinatul zice ca e. Nimeni nu stie cum stau lucrurile.

Cand politica e saracita in asemenea hal, apare dezamagirea. Fata de toate elitele din toate partidele. In Occident, fenomenului i se spune "deceptie democratica". Miscarea #rezist, nascuta la noi in ultimele saptamani, e expresia acestei sensibilitati.

In alte locuri, asemenea mobilizari de strada au condus la formarea unor partide. In Grecia, a aparut Syriza, in Spania - Podemos, in Italia - Miscarea 5 stelle. Si stanga, si dreapta au fost puse in dificultate. Se va intampla si-n Romania la fel? Va fi #rezist partid?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Eveniment Quarterly Report

Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 2 octombrie, că modul în care arată Gara de Nord din Capitală este ”o rușine națională”. El a precizat că le-a cerut...
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Europarlamentarul și președintele PSD Bacău Dragoș Benea a fost numit noul coordonator al organizației județene a PSD Vaslui după ce fostul lider al filialei, Dumitru Buzatu, a fost arestat...
#rezist partid , #politica interna