Vom munci un minut si 48 de secunde pe zi

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 02 Mai 2016, ora 12:06
6985 citiri

Asta profetea Constantin Dobrogeanu-Gherea, in 1886, in manifestul intitulat Ce vor socialistii romani.

Ajunsese la concluzia cu pricina combinand o misterioasa evaluare a unui "birou de statistica", potrivit careia "muncind trei ceasuri pe zi, omul va sti ca va avea toate cele trebuitoare cat va trai", si ipoteza unei "nascociri geniale", care ar "insuti productivitatea" si ne-ar putea aduce in situatia de a munci "numai un minut si patruzeci si opt de secunde pe zi".

Cam atat mi-a luat sa scriu paragrafele de mai sus...

Statisticienii par sa se fi inselat, inventia de geniu intarzie si ea, dar socialistii nu se opresc din profetii. Deunazi, presedintele PSD, de pilda, anunta ca tara va fi "destabilizata", daca el ar pleca din fruntea formatiunii.

I se ceruse sa faca asta, dupa o condamnare la doi ani de inchisoare. Delictul pentru care a fost pedepsit e "insutirea" votantilor la referendumul tinut in iulie 2012. Nu fusese tocmai o "nascocire geniala", ci ceva banal, din recuzita fraudelor practicate si in secolul al XIX-lea. O zice rechizitoriul: vot multiplu, falsificarea semnaturilor unor persoane decedate sau plecate din tara, alegatori minori, recompense pentru participare etc.

In ziua referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu, Dragnea se juca la fel de usor cu cifrele ca si Gherea la vremea lui. Dupa ce fortase prelungirea votarii pana la 11 noaptea - noutate absoluta in istoria noastra electorala! - seful campaniei pesediste scria un SMS catre colaboratorii sai, cu o ora inainte de inchiderea urnelor, in care zicea: "la ora 21 aveam peste 8 milioane de voturi. Mai trebuie cate 100 de oameni la fiecare sectie de vot si scapam de Basescu! E timp suficient sa-i aduceti! Curaj!".

Asaltul din acea zi a vizat si manipularea opiniei. La inchiderea urnelor, USL dadea ca sigura o prezenta de 9,2 milioane de voturi, adica peste pragul majoritar cerut de lege. Numaratoarea a aratat ca fusesera 46,24%, insuficient pentru validarea consultarii. Culmea e ca masinatiunea venea dupa ce, cu trei ani inainte, aceleasi voci il acuzasera pe ambasadorul Romaniei la Paris, Teodor Baconschi, ca ar fi fraudat votul din incinta reprezentantei noastre diplomatice, la prezidentialele in care Basescu a fost reales.

PSD facuse calcule, aparent savante, care aratau ca, in capitala Frantei, s-ar fi votat la fiecare 14 secunde. Pentru a se apara, Baconschi a fost silit sa recurga la aritmetica: "la Paris au votat aproximativ 270 de persoane pe ora, cu 2 stampile, in fiecare cabina au votat cate 54 de persoane pe ora, inregistrandu-se ceva mai mult de un minut pe vot". Fostul ambasador a castigat, de altfel, un proces pentru calomnie impotriva unui deputat, care azi conduce bine mersi un partid, desi acum trei ani batea campii.

Preocuparea pentru minutele si secundele politice n-a disparut. Dimpotriva. Deunazi, grupul civic Initiativa Romania a depus la DNA o plangere, aratandu-se sceptic cu privire la faptul ca Predoiu ar fi putut strange 16 semnaturi pe minut, Piedone - 234 pe ora, Turcescu - noua mii pe zi sau ca Firea ar fi putut reuni 80 de mii de sustinatori "fara puncte de colectare sau strangere anuntate si promovate public".

Cred ca, atunci cand milita pentru votul universal, Gherea nu si-a inchipuit ca pana si exercitarea acestui drept cere mai mult de un minut si 48 de secunde. Oricum, precaut, el n-a spus cand anume se va produce miraculoasa diminuare...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#profetii politicieni, #semnaturi candidaturi contestatii , #politica interna