Zgomotul si furia in Ziua cartitei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 07 Martie 2016, ora 07:12
5120 citiri
Zgomotul si furia in Ziua cartitei

Ceea ce vedem in ultima vreme evoluand asurzitor pe scena publica din Romania nu cred ca este spectacolul sanatos al diversitatii de opinii.

Pentru ca aceasta diversitate se intemeiaza in mod normal pe argument, pe logica, pe documentare si calcul rece. Exact ingredientele pe care eu aproape ca nu le observ. Vad afecte, umori, suspiciune generalizata, manipularea cinica a unor obsesii vechi, istorice.

Ca intr-un meci de fotbal de divizie inferioara, atacul nu e la minge, ci la glezne. Nu se dezbat argumente si situatii de fapt, ci etichete puse fara dovezi.

Asta vedem, dupa parerea mea, in scandalul infectiei din Arges. Faptele obiective au fost demult ingropate in victimizari si manipulari. Cine a gresit? Cine are responsabilitatea pentru ce se intampla intr-un spital sau altul? De ce au aparut atat de tarziu rezultatele analizelor? In alte cazuri similare din alte tari depistarea sursei a fost mai rapida?

Am vazut putine raspunsuri pe fapte, pe date, nu pe afecte. E usor sa strigi din toti rarunchii "Jos ministrul!". Si el chiar poate pleca. Si asta ce rezolva, daca responsabilitatea acolo unde s-a gresit nu e a ministrului?

Nu vad niciun efort de a gasi cauzele de sistem pentru situatia creata, ci doar de a vana niste capete. Ca sa ne racorim.

Asa am facut si dupa Colectiv. Am strigat, am acuzat, ne-am smuls parul, am taiat capete politice, dar daca maine, Doamne fereste!, s-ar intampla acelasi lucru din nou, credeti ca infectiile intraspitalicesti ar fi putine, ca marele centru pentru arsi de la Floreasca ar fi deschis? Nu. Si spaima mea e ca nu cumva sa fie la fel si peste niste ani, pentru ca intre dezastre dormitam.

Tot in cheie emotionala imi pare ca este tratata si chestiunea deciziei CCR privind interceptarile. Argumentele au fost abolite si sunt gata sa pun pariu ca marii combatanti intrebati aspecte punctuale de fond, despre lege, functionarea sistemului sau efecte juridice, habar nu au. Multi nici macar nu stiu despre care interceptari e vorba. Unii si recunosc ca nu inteleg ceea ce nu ii impiedica sa dea verdicte. Stiu chiar daca admit ca nu stiu.

Aud teze de un fantezism fabulos. De exemplu: sa mutam toata aparatura de interceptare la DNA. S-o mutam! Si se ocupa DNA de mandatele pe securitate nationala? Face DNA interceptarile pentru SIE si SRI? Si cu DIICOT ce facem? DNA devine serviciu de informatii? Ca doar e simplu!

Cand Monica Macovei a venit cu propunerea de bun simt a perioadei de tranzitie intre sisteme si pentru securizarea probelor, a fost mitraliata urgent. Si nimeni nu se intreaba in mod serios de ce or fi infractorii asa de fericiti? De fraieri? Ei or fi fraieri?

Si daca schimbam sistemul actual, oare nu ar fi normal sa fim foarte atenti cum o facem? Oare nu ar trebui sa masuram de 10 ori inainte de a taia o data? Luam interceptarile dintr-o parte? Dar cui le dam? Sunt tari europene care lucreaza cu privatii in acest domeniu? Ne-ar conveni? Sau sunt mai buni politistii?

Ar fi ceva de dezbatut aici in mod serios, cu argumente si o buna documentare in spate?

Dar intrebarile serioase nu sunt puse. Cine le pune e securist nenorocit, dusman al statului de drept si al democratiei. Cine vrea sa faca tandari sistemul fara a pune nimic concret in loc tine cu poporul, e democrat si justitiar, crede in libertate. Adevarul e ca si aceea de a fura este o libertate, nu?

La ce poate folosi o discutie in termenii acestia? Unde duce ea? Ce rezultat poate avea ea? Mi-e greu sa inteleg.

Dar vedeti, desi exacerbata acum, aceasta este povestea noastra nationala. Zgomot, furie, emotie, un amestec exploziv care rateaza, ce sa vezi?, chiar esenta, de care ne lovim apoi din nou, si din nou, uneori in forma agravata.

Tot intr-un carnaval, Romania ramane in Ziua Cartitei si ma tem ca nici macar nu realizeaza acest lucru.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#infectii bebelusi Ecoli, #incendiu Colectiv, #spitale Romania, #interceptari SRI , #politica interna