Opinii: Blaga le declara razboi lui Basescu, Boc si Udrea

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 12:49
11325 citiri
Opinii: Blaga le declara razboi lui Basescu, Boc si Udrea

"Buldogul" Blaga a iesit la atac si musca tot. In interviul din Gandul, reluat apoi la B1 Tv, fostul ministru de Interne a reusit o premiera. A criticat tot ceea ce domniei sale ii pare ca a depasit limitele normalului si arunca PD-L direct afara din istorie.

L-a criticat, mai mult sau mai putin subtil, pe Traian Basescu, iar apoi s-a distantat de tot ceea ce inseamna "oamenii presedintelui".

"Nu as fi fost de acord niciodata ca Politia si Jandarmeria sa se bata in strada. Sa vedem pe CNN ca doua structuri din ordinea publica se bat intre ele". Altfel spus, oricat l-ar fi deranjat pe Traian Basescu sloganul "Iesi afara, javra ordinara", oricat si-ar fi dorit presedintele ca expresia sa nu treaca nepedepsita, ca Jandarmii sa intervina in forta si sa nu permita politistilor sa isi arunce chipiile in gradina Cotroceniului, ordinea a fost pastrata tocmai prin lipsa actiunii in forta.

Imaginea de ansamblu a mesajului transmis de Vasile Blaga este ca, daca partidul nu isi revine, daca "cei care ard etapele" si "cei care isi fac notorietate publicand pe blog diverse lucuri" nu revin cu picioarele pe pamant si trag partidul in jos, e foarte probabil sa candideze chiar el pentru functia de presedinte al PD-L.

Blaga stie ca doar "racorindu-i" pe parveniti, stopeaza decaderea PD-L.

Cine sunt arivistii, cei care "ard etapele", "bloggeristii" din partid? Nu e greu de ghicit. Tintele lui Blaga sunt cei cunoscuti drept oamenii presedintelui, ariergarda reformatoare a lui Basescu, ideologii care lanseaza "torpile" pe net. Aici intra: Elena Udrea, Cristian Preda, Sever Voinescu, Traian Ungureanu si alti cativa bloggeri.

Pentru a fi si mai limpede, Blaga a precizat, la B1 Tv, ca va candida pentru sefia PD-L, doar daca Emil Boc nu va mai fi in functia de premier, cand vor avea loc alegerile in partid. Secretarul general al PD-L l-a scuturat si pe premier din dulcea iluzie ca "poate impaca pe toata lumea" din partid.

Blaga inca mai spera ca Emil Boc va lua "taurul de coarne macar in ceasul al XII-lea". E doar un alt vis, dar si cei mai lucizi dintre noi au dreptul la iluzii.

E credibil. Nu poti sa il impaci si pe Traian Basescu, si pe Elena Udrea, ale carei aspiratii la preamarire sunt probabil nesfarsite, si pe Vasile Blaga, cel mai fidel membru al partidului democrat liberal.

i

Ruperea lui Blaga de aripa lui Traian Basescu din PD-L, de Udrea si restul gastii tinere si "reformatoare", ilustreaza perfect situatia in care a ajuns partidul in prezent. Blaga e cunoscut pentru faptul ca nu aduce niciodata "rufele murdare" din casa pentru a le spala in piata publica. Iar daca a ajuns sa o faca inseamna ca PD-L paseste pe teren minat.

Apelul sau pentru intoarcerea catre vechile principii, care au stat la baza formarii partidului asa cum l-am stiut pana astazi, astfel trebuie sa fie citit. Poate ca Blaga se teme de o eventuala destramare a PD-L din cauza ambitiilor unora "de a arde etapele".

Poate ca "buldogul" a sesizat din timp ceea ce Traian Basescu, singurul politician cu instincte, nu mai are interesul sau putinta de a vedea - daca partidul nu revine la forma sa pierduta, risca toti sa se scufunde, pe urmele taranistilor si peremistilor. Blaga a declarat acum razboi pe fata Elenei Udrea si sferei sale de influenta tot mai largi.

Este posibil ca in spatele acestei declaratii sa nu se afle decat dorinta sincera a lui Blaga de a mai pastra viu acest partid si dupa 2012, alegerile sa nu reprezinte capatul de linie al PD-L.

Iesirile lui Blaga in public au conturat si mai clar tabara basesciana din partid, cu care "greii si vechii" se afla acum la cutite.

In fond, Blaga il forteaza pe Traian Basescu sa ia o decizie, il someaza sa aleaga intre cele doua grupuri. Intre Udrea si BVB.

Altfel, este posibil ca el sa se orienteze si sa conduca partidul catre o eventuala alianta cu PNL. Nu degeaba a repetat in cateva randuri ca liberalii nu au refuzat niciodata PD-L in bloc, ci doar cateva nume. Printre care, desigur, il veti regasi mereu pe cel al Elenei Udrea.

Citeste si:
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Radio România a transmis duminică, 24 octombrie, că investighează circumstanțele în care a fost modificat un articol postat pe 22 iunie 2018 pe site-ul oficial al instituției de presă, care...
Clotilde Armand le-a declarat război funcționarilor din primărie. „52% nu pontează. Trântorii plătiți regește de cetățeni”
Clotilde Armand le-a declarat război funcționarilor din primărie. „52% nu pontează. Trântorii plătiți regește de cetățeni”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a transmis duminică, 24 octombrie, că 52% dintre funcționarii publici din instituție nu își înregistrează prezența la locul de muncă și nu...
Sursa: Ziare.com
Comentarii