Ce asteptari avem de la noul premier

Luni, 26 Iunie 2017, ora 12:44
4123 citiri
Ce asteptari avem de la noul premier

Nu mi se pare atat de important sa aflu ce premier va accepta presedintele Iohannis, pe cat sunt de curios sa aflu cum va conduce el, dupa experienta nefericita a lui Sorin Grindeanu.

Nu va fi usor, penru ca Dragnea inca se mai crede tare si n-am nicio indoiala ca se va pune de-a curmezisul, pentru ca nu cumva urmasul domnului Grindeanu s-o apuce pe alta carare decat cea deja batatorita de predecesorul sau.

Asta ar bloca orice discutie, daca presedintele Iohannis n-ar fi impus a priori conditii sine qua non.

Daca intr-adevar noul propus se dovedeste a fi persoana integra, fara probleme penale, capabila sa prezinte lista de ministri si sa aiba majoritatea parlamentara necesara, atunci acea persoana nu va accepta umilirile pe care le-a inghitit Grindeanu, crezand ca ele tin de disciplina de partid si nu de mofturile unei anumite persoane.

Pentru asta, nu mi se pare ca i se cer multe.

Alcatuirea Guvernului

In opinia mea, noul premier n-ar trebui sa accepe ca altcineva sa-i alcatuiasca lista, pe care el s-o preia, ca Haplea, si s-o prezinte in numele sau la Parlament.

Nu vi se pare ca ar fi un fals? In opinia mea, asta seamana aidoma cu o lucrare de diploma, preluata fraudulos de la un altul, adica plagiata.

Sunt de luat in calcul doua variante: ori va lasa Dragnea ciocu' jos, pentru ca premierul propus sa-si alcatuiasca singur lista, ori se va mentine fudul, se va infrunta cu acesta si va starni un scandal monstruos, pe plan national, sau poate chiar european.

Nu cred in varianta scandalului. Presedintele nu are interesul, este destul de stapan pe butoane si stie sa apese acolo unde trebuie, pentru ca Dragnea sa simta ca si-a gasit nasul.

Fara ministrii din Guvernul Grindeanu

In opinia mea, cine a tradat o data tradeaza si a doua oara. Acesta este motivul pentru care niciunul din ministrii anteriori, care s-au jucat de-a demisia si de-a renuntarea la ea, sa nu fie compatibil cu un nou post de demnitar in Palatul Victoria.

Experienta domnului Grindeanu a aratat cat de periculos este pentru un conducator sa aiba in subordine persoane care asculta si de altii decat de propriul sef. Momentul nu suporta alta comparatie decat cu acel batalion care s-a predat peste noapte inamicului, lasandu-si colonelul singur in bivuac.

Asa ceva este posibil numai atunci cand ministrii sunt recrutati de altcineva decat de seful lor, iar eu banuiesc ca aceasta strategie a lui Dragnea a fost dinainte calculata in stilul care-i apartine, cu singurul scop de a putea debarca un premier, facut vulnerabil chiar cu acceptul sau.

Relatia cu alianta

Repet ce am mai spus si cu o alta ocazie, ca nu alianta ii numeste pe ministri, ci Parlamentul. Si tot Parlamentul ii demite, cand e cazul, asa cum s-a vazut.

Noul premier trebuie sa aiba taria de a nu accepta niciun fel de imixtiune a factorilor politici in infaptuirea actului de guvernare. Il apara Constitutia.

Politicienii pot chema membrii Guvernului in Parlament, unde ii analizeaza, ii evalueaza, ii verifica si trag concluziile conform legii.

Daca partidul majoritar ar face-o de capul lui, ar insemna ca nu ia in seama Legislativul, unde se afla si Opozitia care - cel putin teoretic - se pronunta si poate influenta concluziile.

Ca urmare, ministrii si seful lor trebuie sa aiba taria de a refuza orice imixtiune directa a politicului in administratie, cu o replica ajunsa celebra dupa rezistenta acerba de la Marasesti: "pe aicea, nu se trece!"

Programul de guvernare

Oricat de incomod ar fi, e curata sinucidere pentru noul guvern sa preia programul de guvernare alcatuit - in opinia mea - de trei aventurieri si contestat de numerosi experti.

Ca urmare, noului prim-ministru si noilor ministri le revine datoria sa analizeze, sa verifice si sa confirme sau sa infirme acest program. Pentru ca, odata asumat, programul nu mai e al lui Dragnea sau al locotenentilor sai Valcov si Olguta, ci al Guvernului.

Asta cu atat mai mult cu cat chiar si domnul Dragnea recunoaste ca programul trebuie "flexibilizat" si ca mai trebuie umblat la "unele masinute".

Insisi acesti ciudati termeni imi sugereaza ca ar fi o greseala fatala ca "flexibilizarea" sa fie lasata pe mana aceluiasi Dragnea. Se impune revizuirea programului de guvernare chiar de catre guvernanti.

Cine apara Guvernul in cazul unui nou conflict

Daca prim ministrul este integru, invulnerabil, nesantajabil si daca a lucrat corect, nu ar avea motive sa se teama de nimic.

Dupa cele intamplate, a inteles desigur ca nimeni, nici macar Dragnea, n-ar risca o noua motiune de cenzura, impotriva propriului guvern.

Nu premierului ar trebui sa-i fie teama, ci celui care a uneltit pentru rasturnarea Guvernului Grindeanu. Mi se pare ca deja aud murmure in randurile PSD. Repetarea scandalului ar insemna vacarm de nedescris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Programul de guvernare, #Palatul Victoria, #Liviu Dragnea presedinte PSD, #Lia Olguta Vasilescu ministru demisionar , #premier