Ramona Manescu, posibil ministru - Europarlamentar, sotie de primar si doctor doar pe hartie

Luni, 26 August 2013, ora 10:26
10650 citiri
Ramona Manescu, posibil ministru - Europarlamentar, sotie de primar si doctor doar pe hartie
Foto: Libertatea

Ramona Manescu, unul din cei doi candidati propusi de PNL si numele acceptat imediat de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Transporturilor, este europarlamentar, sotia primarului sectorului 6 din Bucuresti, Rares Manescu, si prietena cu Daciana Sarbu, sotia premierului.

Ramona Manescu face parte dintr-o tot mai lunga lista de politicieni care colectioneaza titluri academice nu totdeauna bazate pe o diploma. Presa a remarcat imediat neconcordante in datele prezentate in CV-ul sau profesional.

Anul 2006 a fost un adevarat tur de forta pentru Ramona Manescu, care, indeplinind functia de subsecretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Tineret, a invatat din greu, absolvind si cursurile Academiei Nationale de Informatii (SRI), pe cele ale Institutului Diplomatic Roman (MAE) si si-a luat si masteratul la SNSPA, in Relatii Internationale si Integrare Europeana.

Acest masterat s-a metamorfozat, in CV-ul in engleza al Ramonei Manescu, in doctorat la SNSPA, in 2006, in Relatii Internationale.

Teoretic, Ramona Manescu nu avea cum sa greseasca. Masterat si doctorat se scriu diferit in engleza, o limba pe care Ramona Manescu are pretentia ca o stapaneste foarte bine, acesta fiind si unul din atuurile care, pentru presedintele PNL, Crin Antonescu, a recomandat-o pentru postul de ministru al Transporturilor. Acesta a spus despre Ramona Manescu ca are "experienta internationala".

Alti oameni care s-au laudat cu studiile lor si ulterior au trebuit sa le scoata din CV sunt ministrul delegat Dan Sova si premierul Victor Ponta. Dan Sova a pretins ca are un masterat la London School of Economics iar Victor Ponta si-a trecut in CV un masterat la o universitate din Catania, pe care ulterior l-a sters din biografia oficiala.

Pregatirea profesionala a viitorului ministru al Transporturilor

Ramona Manescu e nascuta la Constanta, in 1972 si este membru PNL din 1990. In prezent, este deputat in Parlamentul European din partea PNL, facand parte din Comisia pentru dezvoltare regionala, dar si din Delegatia cu Peninsula Arabica.

De profesie jurist, Manescu este licentiata Facultatii de Drept din Bucuresti, cu o lucrare pe tema "Interpretarea Tratatelor Internationale".

Ulterior, europarlamentarul liberal a urmat mai multe cursuri postuniversitare, inclusiv in cadrul Institutului Diplomatic Roman din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Totodata, sotia primarului Sectorului 6, Rares Manescu, este absolventa a unui master in Relatii Internationale si Integrare Europeana, in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti.

In perioada 1996-1997, Ramona Manescu a fost presedintele Organizatiei de Tineret Sector 6, iar ulterior, pana in 2004, a fost membru al Departamentului de Relatii Externe din cadrul PNL.

Intre anii 2002 si 2004, ea a ocupat functia de expert parlamentar, in fisa postului fiind inclusa consilierea vicepresedintelui Comisiei de Aparare, Afaceri Interne si Securitate Europeana, Ovidiu-Virgil Draganescu.

In perioada 2000-2005, Ramona Manescu a oferit servicii de consultanta in Drept Comercial si Civil, iar ulterior a detinut functia de vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat, in cadrul Autoritatii Nationale pentru Tineret.

Ce avere are Ramona Manescu

Ramona Manescu, impreuna cu sotul ei, Rares Manescu, au avut ani grei, in care aparent si-au cheltuit toate economiile sau nu au mai reusit sa economiseasca sau isi tin resursele sub forma de cash. Asta nu inseamna ca sotii Manescu nu au proprietati.

Ramona Manescu detine, impreuna cu sotul sau, Rares Manescu, primarul Sectorului 6 al Capitalei, doua locuinte si trei autoturisme. Cei doi au si si rate la un credit scadent la sfarsitul acestui an.

Proprietatile sunt o locuinta de 140 de metri patrati in Bragadiru cu teren de 990 de metri patrati si un apartament de 114 metri patrati in Predeal, cumparat in 2009. Ramona si Rares Manescu au trei autoturisme cumparate in 2007, 2008, respectiv 2009, doua marca Audi si un Ford.

In declaratia de avere a primarului Sectorului 6 nu este mentionat niciun cont sau depozit bancar, in schimb acesta are un credit de 48.000 de euro contractat in 2010 de la ING Belgia si scadent la sfarsitul acestui an.

Ramona Manescu a incasat anul trecut, conform declaratiei de avere, pentru functia de membru al Parlamentului European, suma de 74.408,64 euro, adica 6.200 de euro pe luna. Sotul sau, tot in declaratia de avere, arata ca a incasat in 2012 aproape 27.000 de lei pentru functia de primar si inca 12.310 lei pentru cea de consilier economic in cadrul Camerei Consultantilor Fiscali.

Europarlamentarul a decis anul trecut sa-si rascumpere doua polite, incheiate la ING asigurari de Viata si la Alico Asigurari Romania, incasand o valoare cumulata de peste 65.000 de lei (aproape 15.000 de euro).

Sumele nu apar insa in niciun cont declarat. Si sotul sau, Rares Manescu si-a rascumparat polita incheiata la ING Asigurari de Viata, incasand 33.584 de lei. El si-a vandut si mopedul marca Aprilia cu 1.000 de euro.

Citește și:
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#Ramona Manescu ministru Transporturi, #Ramona Manescu CV masterat, #Ramona manescu CV doctorat , #premier