Alina Mungiu: Daca Basescu nu-l numeste premier pe Ponta, USL are tot dreptul sa-l suspende

Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 20:14
7153 citiri
Alina Mungiu: Daca Basescu nu-l numeste premier pe Ponta, USL are tot dreptul sa-l suspende
Foto: Arhiva

Politologul Alina Mungiu-Pippidi considera ca Traian Basescu este obligat sa-l numeasca premier pe Victor Ponta daca USL va obtine majoritatea in Parlament. In caz contrar, va fi prima data cand USL va avea un "caz clar de suspendare".

"Am vazut ca si presedintele a spus ca va numi un premier in interes national. Presedintele nu poate numi decat acel premier care rezulta din castigarea alegerilor. Acel premier, conform statului PSD este net Victor Ponta, ca atare presedintele nu va avea de ales. Daca nu, USL ar avea tot dreptul sa il suspende.

Ar fi pentru prima oara cand ar avea un caz clar de suspendare. Este o enorma greseala din partea lor ca s-au repezit sa-l suspende. Unica lor indreptatire de a-l suspenda pe Basescu este amenintarea asta ca nu va pune un prim ministru conform cu votul. Daca asta va face presedintele, atunci au tot dreptul sa-l suspende. Eu sper ca presedintele nu va face acest lucru si sper ca alegerile vor avea un rezultat clar", a declarat Alina Mungiu-Pippidi intr-un interviu acordat Adevarul.

Basescu, despre desemnarea premierului: Poate sa fie propunerea oricui

Politologul considera ca, dupa alegeri, Romania s-ar putea confrunta cu doua situatii, urmand scenariile similare din Georgia si Lituania.

"Un prim scenariu este cel din Georgia. In acest scenariu, partidul prezidential a pierdut alegerile, dar in acelasi timp a avut loc si o modificare a Constitutiei. Practic s-au redus atributiile presedintelui. Georgia era republica prezidentiala. Asta este un prim scenariu, un scenariu pasnic. Cel in care USL va castiga, iar Basescu ii va numi pe ei. Oricum nu vad cum ar putea sa explice in Europa o alta desemnare, iar ei, dupa aceea, daca au suficienta putere ne vor transforma intr-o republica parlamentara", spune Mungiu-Pippidi.

Un al doilea scenariu vizeaza situatia in care presedintele refuza sa acorde guvernarea celor care au castigat.

"Este scenariul conflictual. Este scenariul din Lituania in care presedinta Lituaniei nu doreste sa le dea guvernarea celor care au castigat alegerile. Ea se foloste de faptul ca, din coalitia care a castigat, exista oameni dintr-un partid, care intr-adevar au fost dovediti in justitie ca au avut tentative de frauda electorala. Presedinta se foloseste de acest lucru pentru a spune: ok, cine a castigat alegerile poate guverna, dar fara acesti oameni.

Acest pretext politic se poate gasi usor si la noi. Traian Basescu este un bun prieten cu presedinta Lituaniei si urmareste cu mare atentie ce se intampla acolo", a mai aratat politologul.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Alina Mungiu Pippidi Victor Ponta, #Alina Mungiu Pippidi Traian Basescu, #Alina Mungiu Pippidi guvern USL , #premier