Andreea Paul Vass vrea sa devina comisar european

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 12:36
6751 citiri
Andreea Paul Vass vrea sa devina comisar european

Andreea Paul Vass, consilier de stat al primului ministru, nu isi doreste sa fie premier, asa cum surse politice au declarat, pentru Ziare.com, dar si-a fixat drept scop pe termen lung functia de comisar european al Romaniei.

"Fiti seriosi, sa inteleg ca initiatorii (zvonurilor - n.red.) au chef de bancuri. Dar au si simtul umorului, am trecut de la cea mai sexy la potential premier. E un pas, oricum", a declarat, pentru Ziare.com, Andreea Paul Vass, reactionand la zvonurile privind o posibila nominalizare a sa in functia de sef al Guvernului, dupa o eventuala sacrificare a lui Emil Boc.

In schimb, Vass se pregateste pentru postul de comisar european. "Eu ma pregatesc pentru postul de comisar european. Predau Guvernanta Europeana la Facultatea de Relatii Economice Internationale a Academiei de Stiinte Economice, pentru asta lucrez si in acest sens ma formez", ne-a declarat consilierul primului ministru.

"Dar este vorba despre un proiect pe termen lung, de cel putin trei mandate", a adaugat Andreea Paul Vass.

Comisari "cu cantec"

De la aderarea la Uniunea Europeana, in 2007, Romania a avut doi comisari europeni.

Leonard Orban, comisar european pentru Multilingvism, al carui mandat s-a incheiat in 2010, si Dacian Ciolos, actualul comisar pe Agricultura. Nici una dintre cele doua nominalizari nu a fost lipsita de lupte politice.

In 2006, pentru functia de comisar european fusese propus Varujan Vosganian, dar acesta nu a intrunit sprijin politic si nici nu avea profilul unui politician care sa fi avut anterior responsabilitati guvernamentale importante, menite a-l recomanda pentru a deveni membru al Colegiului comisarilor.

Pe fundalul scandalului Vosganian, Guvernul a transmis o a doua propunere, in persoana tehnocratului Leonard Orban, care a fost cu usurinta acceptata de catre presedintele Comisiei Europene, deoarece neavand o greutate politica semnificativa noul comisar nu risca sa constituie un nou centru de putere in cadrul institutiilor europene.

Din aceeasi cauza, Leonard Orban a primit un portofoliu (cel al Multiligvismului) care a putut fi usor creat, fiindca nu au fost extrase competente semnificative din portofoliile celorlalti comisari.

Nici nominalizarea lui Ciolos nu a avut un parcurs mai lin. Dupa alegerile din 2008, PSD a revendicat postul, fara nici un succes insa.

Dacian Ciolos a fost, de altfel, alegerea castigatoare, fiind singurul comisar din echipa lui Jose Manuel Barosso care a obtinut votul unanim al parlamentarilor din comisia de specialitate.

Desemnarea candidatului este prerogativa exclusiva a sefului de Guvern (si a presedintelui in sistemul constitutional romanesc). Altfel spus guvernele nationale ii propun pe membrii Comisiei, iar Parlamentul European se exprima asupra acestor propuneri.

Un comisar european nu este reprezentantul in Executivul european al tarii care l-a nominalizat, ci un inalt demnitar european independent care indeplineste functia de membru al "Guvernului federal" - adica al Comisiei Europene (CE). Cu toate acestea, in mod concret comisarul european este stalpul de rezistenta pe care se sprijina si in jurul caruia se construieste sistemul de influenta al unei tari in UE.

Reguli nescrise pentru stabilirea comisarului european

Desi nu exista un algoritm aplicabil atunci cand se stabilesc portofoliile de comisar european, sunt cateva reguli nescrise.

De exemplu, Franta nu va avea un comisar european pentru Agricultura pentru ca aceasta tara este principala beneficiara a Politicii Agricole Comune si astfel s-ar afla intr-o pozitie in care suspiciunile privind conflictul de interese ar putea fi considerate ca intemeiate.

O alta regula in atribuirea portofoliilor este aceea prin care un stat care are probleme intr-un anumit domeniu nu poate fi responsabil de respectiva arie. De exemplu, comisarii din Romania si Bulgaria nu ar putea revendica portofoliul privind Justitia, din moment ce fac obiectul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Pe de alta parte, in negocierea portofoliilor statele fondatoare ale Uniunii sunt interesate sa pastreze pentru ele domeniile importante, precum Transporturi, Piata interna, Afacerile externe sau Concurenta, acestea fiind inaccesibile statelor nou intrate sau tarilor mici.

Pe acelasi principiu functioneaza si acordarea portofoliilor tehnice: Buget si Pescuit. Cum portofoliul Agriculturii este detinut deja de Dacian Ciolos, iese si el din calcul, pentru viitorul post de comisar european al Romaniei.

Astfel, in actuala structura a Comisiei Europene, pot fi evidentiate trei domenii care ar putea fi accesate de Romania: Extindere, Energie, Politica regionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Andreea Paul Vass premier, #Andreea Paul Vass comisar european , #premier
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Andreea Paul Vass vrea sa devina comisar european la PETENCIARUL TARGUSOR ???
Poza lool
lool
rank 5
VASS SI-A FACUT DATORIA FATA DE PDL , A PUPAT SI A LINS TOATE CURUR1LE NECESARE PENTRU A CASTIGA ORI CE FUNCTIE POSIBILA, IN CURAND V-A AJUNGE MINISTRU PE 3-4 MINISTERE DUPA MODELUL UDREA.