Ce premier ar fi bun pentru Romania? - Sondaj Ziare.com

Joi, 17 Februarie 2011, ora 13:44
6396 citiri
Ce premier ar fi bun pentru Romania? - Sondaj Ziare.com
Foto:revistaperformanta.ro

Schimbarea lui Emil Boc din functia de premier pare iminenta la aceasta data, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca le-a propus liderilor PD-L numirea unui prim ministru independent. In aceste condtii, principala problema care se pune in principalul partid de guvernamant si pe scena politica romaneasca e care va fi inlocuitorul acestuia in fruntea Guvernului.

Aceasta varianta a aparut brusc la inceputul saptamanii trecute, dupa o serie de intalniri ale sefului statului cu liderii partidului. Traian Basescu a anuntat marti seara, la finalul intalnirii cu liderii PD-L, ca s-a discutat doar relansarea increderii in actualul Guvern. Despre eventuala schimbare a lui Emil Boc de la sefia Executivului, Basescu a spus ca exista multe solutii, dar discutiile sunt premature pana la Congresul UDMR.

Basescu nu il schimba pe Boc. Deocamdata.

Cat despre un premier independent, Basescu nu crede ca aceasta solutie ar avea sustinere in Coalitie. Conform unor inregistrari primite din interiorul salii de jurnalistii de la Antena 3, Traian Basescu le-ar fi spus celor prezenti ca, in timp ce el a sustinut inlocuirea lui Emil Boc cu un premier tehnocrat, majoritatea liderilor de organizatii judetene prezenti la intalnirea de luni seara de la Vila Lac au continuat sa il sustina pe Boc in fruntea Executivului.

Cel mai concis in privinta unor eventuale variante pentru numirea unui premier independent a fost deputatul PD-L Cristian Boureanu, care e de parere ca varianta cea mai potrivita ar fi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, desi nu exclude nici variantele Cristian Popa sau Mihai Tanasescu.

Boureanu: PD-L va accepta o varianta buna de premier independent, Isarescu e o solutie

"Domnul Isarescu poate fi o varianta extrem de buna. In functie de prestanta sa pe zona economica si ca om, Isarescu e un om cu o cariera economica impecabila, care poate fi acceptat de PD-L. Nu eu iau decizia insa. Trei presedinti ai Romaniei au avut incredere in domnul Isarescu. Un premier de talia sa va dori sa aiba o solutie pe care s-o agreeze la Ministerul Finantelor. De aia este o dezbatere. In final poate fi un premier tehnocrat, care sa aduca ministrul de Finante, dar guvernul sa fie politic", a spus Boureanu.

Un alt membru al PD-L, Cristian Preda, e de parere ca partidul poate gasi si in interior o persoana care ar putea ocupa functia de premier, iar cel mai potrivit nume ar fi acela al Monicai Macovei.

"Daca accentuam starea si relativizam, folosind diverse tertipuri, cum ar fi asteptarea Congresului UDMR, nu vom scapa din aceasta situatie. Am putea sa gasim imediat in PD-L pe cineva, cum ar fi Monica Macovei, spre exemplu, care se bucura de mult mai multa incredere publica decat Emil Boc", a explicat Cristian Preda pentru Adevarul.

Cu toate astea, el crede ca daca partidul va ajunge la concluzia ca trebuie numit un premier independent, cele mai bune variante ar proveni de la BNR.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, viceguvernatorul Cristian Popa sau consilierii guvernatorului, Lucian Croitoru si Valentin Lazea, ar putea fi "medicii de urgenta ai economiei", in opinia lui Preda.

Presedintele Organizatiei PD-L Bucuresti, Elena Udrea, a declarat, marti, la Parlament, ca varianta unui premier independent este cel putin la fel de buna ca si cea a unui sef de Executiv politic, optiunea pentru un prim-ministru apolitic nefiind exclusa.

"Nu este o varianta (n.r. - premier independent) exclusa. Trebuie sa fie decizia partidului daca vor fi optiuni pentru aceasta varianta. Cred ca este una cel putin la fel de buna ca un premier politic", a declarat Udrea.

Udrea: Varianta unui premier independent, la fel de buna ca si cea cu unul politic.

O varianta intens vehiculata marti seara pentru functia de premier a fost cea a prim-viceguvernatorului BNR Cristian Popa. In cele din urma, ea nu s-a concretizat, dar mai multi membri PD-L au confirmat ca aceasta ipoteza e luata in considerare.

Cristian Popa ar fi premierul independent sustinut de Basescu-surse.

La aceasta ora, un singur lucru pare cert - exista o majoritate care isi doreste schimbarea din functia de premier a lui Emil Boc, care probabil nu va mai rezista mult timp.

UDMR are dubii, USL se opune la orice

Vicepremierul Marko Bela considera ca un premier independent nu ar putea sa asigure o corelare "impecabila" intre Guvern si majoritatea parlamentara, motiv pentru care UDMR nu sustine aceasta varianta.

"Am dubii ca un premier independent ar putea sa rezolve o corelare impecabila intre Guvern si majoritatea parlamentara. Un premier tehnocrat, eventual, nu ar avea destula autoritate. Dupa Congresul UDMR, daca se mai pune problema, vom discuta acest lucru", a declarat miercuri liderul UDMR Marko Bela.

Marko Bela: Un premier independent nu ar avea destul autoritate.

In schimb, liderii PSD si PNL cred ca schimbarea premierului, chiar si daca in locul lui va veni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu va schimba nimic si ca vor vota impotriva oricarui guvern din care face parte PD-L.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marti, ca solutia de iesire din criza economica, sociala si politica este schimbarea guvernarii PD-L.

"Vom vota impotriva oricarui guvern PD-L, nu vom sustine un Guvern al lui Traian Basescu... Nu e necesara schimbarea unui om. Nu ai pe cine sa aduci care cu guvernul corupt si incompetent sa aiba ce sa faca", a declarat, marti, liderul social-democrat.

Ponta: Vom vota impotriva oricarui guvern PD-L.

Liderul PNL, Crin Antonescu, s-a aratat si el de aceeasi parere, subliniind ca Mugur Isarescu si-ar compromite imaginea daca ar conduce un Guvern format din membri ai PD-L.

"Dupa toata tevatura asta, doamnul Boc poate sa ramana bine mersi. In fond, s-a discutat de mai multe ori ca domnul Boc e vai de capul lui din punct de vedere politic. Daca insa schimbarea se va produce, nu sunt eu in masura sa contest lista lui Basescu si calitatea profesionala a oamenilor pomeniti acolo. Totusi, nu am cum sa-mi imaginez ca un om de talia lui Mugur Isarescu ar putea conduce un Guvern format din oamenii din PD-L si sunt aproape convins ca Mugur Isarescu, la CV-ul sau, nu-si poate compromite imaginea asociindu-se cu PD-L, nu poate fi Alibaba peste cei 40 de pedelisti", a conchis Crin Antonescu.

Antonescu: Isarescu nu poate fi Alibaba peste cei 40 de pedelisti.

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a venit insa cu o ipoteza-surpriza: numirea in functie de premier a Elenei Udrea.

"Un accent deosebit se pune pe preocuparea de a nu permite coeziunea si functionarea recent createi USL. In acest context, se actioneaza ca E.Udrea sa detina cat mai multe prerogative la nivelul PD-L si in plan guvernamental", se mai arata in textul respectiv.

Mai mult, "liderii din teritoriu au fost informati 'pe cai adecvate' despre faptul ca E. Udrea ar urma sa preia conducerea PD-L, sa devina prim ministru sau sa acceada la alte functii in stat", a scris Nastase pe blog.

Nastase prezinta un scenariu diabolic prin care Basescu o pune pe Udrea la putere.

Ziare.com va invita la vot. Ar trebui sa ramana Emil Boc in continuare in functia de prim ministru sau ar fi mai bun un independent? Ce premier ar fi bun pentru Romania?

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#propunere premier PDL, #variante inlocuire Boc, #premier independent PD L , #premier