Premierul tehnocrat va fi politic sau nu va fi deloc (Opinii)

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 14:29
2746 citiri
Premierul tehnocrat va fi politic sau nu va fi deloc (Opinii)
Foto: Antena3.ro

Faptul ca Emil Boc va pleca nu e niciun secret pentru nimeni. Emil Boc va pleca, cel mai probabil dupa congresul PD-L, timp in care se va folosi de pozitia sa pentru a castiga sustinatori. Sau, mai precis, pentru a castiga PD-L pentru Basescu. In locul lui va fi numit un alt om. Tehnocrat sau premier politic? Tehnocrat va fi. Si in acelasi timp, premier politic. Asa ar trebui sa fie.

Cum se poate? Extrem de simplu. Premierul tehnocrat ce va veni, daca situatia ramane la fel, are obligatia sa intre in PD-L. Sa devina un premier politic. Mai devreme sau mai tarziu, dar va trebui s-o faca. Va trebui, pentru ca logica politica duce intr-acolo. Va trebui, pentru ca asta ar fi solutia care ar impaca taberele din partid. Si, nu in ultimul rand, va trebui sa intre pentru ca asta ar fi salvarea lui politica. Salvarea lui politica de la pericolul irelevantei. Si va fi, in acelasi timp, salvarea politica a PD-L.

Logica simpla a unui lucru complicat

"Un premier tehnocrat n-ar avea autoritate", se plang adversarii politici ai acestei mutari. Multi dintre ei, din PD-L. Partial, au dreptate. Un prim ministru care nu poate influenta lucrurile in principalul partid de guvernamant e un prim ministru slab. Sau macar un prim ministru care se zbate, efectiv, pentru a-si impune programul.

Desi lucrurile stau putin diferit cand omul e sustinut de Basescu, asta e realitatea. Pentru a-i conduce pe oamenii astia din PD-L, trebuie sa fii in mijlocul lor. Nu primesc guvernatori straini. Cel mult, pot unge un domn pamantean abia descoperit. Sigur, nu e acelasi lucru cu a numi un premier din PD-L. Asa ar fi mult mai bine, la o prima vedere. Problema cea mare e ca, la ora actuala nu exista niciun om in partidul lui Boc care sa fie locomotiva electorala de care au nevoie. Sau sa aiba acceptul lui Basescu pentru a-l schimba pe Boc.

Asa ca un eventual premier tehnocrat trebuie sa devina premier PD-L. Nu neaparat imediat, dat fiind ca a intra ca un membru de rand, fara congres, ar putea pune probleme in prima faza. Dar trebuie sa intre. Altfel, ii va fi greu sa conduca. Extrem de greu daca noul presedinte al PD-L se va numi Vasile Blaga. Si greu chiar si daca el va purta tot numele de Emil Boc, dat fiind ca a conduce indirect oameni pe care nu-i stii nu e acelasi lucru cu a fi tu insuti acolo.

Ceea ce PD-L are nevoie

PD-L are nevoie de un singur lucru. Pe masura ce se apropie momentul alegerilor. Are nevoie de disperata sa creasca in sondaje. Si secretul sta la Guvern. Cu Emil Boc acolo, nu mai poate creste. Oamenii nu pot uita masurile grele pe care le-a luat acesta.

Sigur, un premier tehnocrat ar fi o schimbare, mai ales daca se va dovedi competent. Doar ca PD-L are nevoie si de ceva in plus. Are nevoie sa detina controlul asupra premierului. Si implicare in deciziile lui. Sau macar sa-l aiba mai aproape, intr-un fel sau altul. Dar mai ales are nevoie sa fie asociat cu eventualele sale succese. Pentru ca astea inseamna castiguri electorale. Sau, s-o spunem direct, inseamna sansa ca PD-L sa nu fie aruncat in cel putin patru ani de Opozitie dureroasa si scrasnita.

Doar asa, prin intrarea misteriosului viitor premier in PD-L, partidul isi mareste sansele. In niciun caz altcumva. Si el va trebui sa joace rolul de locomotiva si simbol. Dar mai ales ca un liant pentru un partid care are nevoie disperata sa se lege de cat mai multe lucruri pozitive.

Da, vor fi probleme

Implementarea unui premier tehnocrat in partid are problemele sale. Cu siguranta. Nicaieri nu e usor. Spre exemplu, desi nu era chiar un tehnocrat, implementarea lui Victor Ciorbea in PNTCD e un reper. Sigur ca acesta s-a prabusit, dar nu din cauza intrarii in PNTCD. Ci a propriilor sale erori si a contextului politic. Chiar si asa, PD-L ar trebui sa stie ca premierul trebuie sa fie in partid, fie ca provine dintr-o zona independenta sau nu.

Problemele vin din pozitia sa de nou-venit superstar in PD-L. Va fi greu de acceptat pentru unii si lui ii va fi si mai greu sa se descurce, mai ales atat timp cat nu va conduce partidul. Lucru extrem de dificil si care se poate dovedi stanjenitor pentru ambele parti.

Cu toate astea, trebuie facuta. Un premier rupt de partid inseamna probleme grave pentru ambele parti. Guvernarea unui technocrat de valoare ca Mugur Isarescu si rezultatele electorale ale partidului care l-a sustinut, dar nu l-a inclus, o dovedesc. Mai stie cineva ceva de PNTCD?

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#noul premier tehnocrat, #premier tehnocrat politic , #premier
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
BRATARA MAGNETICA POWER BALANCE SUPER PRET49.99 RON Faptul ca Emil Boc va pleca nu e niciun secret pentru nimeni.