Opinii: Crin fura startul in Opozitie

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 12:27
4595 citiri
Opinii: Crin fura startul in Opozitie
Foto:adevarul.ro

Crin Antonescu a furat startul. Din nou. Liderul PNL s-a grabit sa anunte ca partidul sau va propune trei variante de premier pentru cazul in care pica guvernul Boc. Inainte ca PSD sa propuna ceva si chiar inainte ca Opozitia sa convina ca un premier trebuie nominalizat.

De fapt, PSD, PNL si PC stabilisera ca vor vorbi despre viitorul premier doar dupa eventuarea cadere a guvernului Boc. Crin nu-si permite insa jocul dupa reguli. Nu acum, cand PNL are de recuperat un decalaj fata de PSD. Si cand Antonescu vede posibilitatea sa devina un broker de putere.

Precedentul Iohannis

Nu e prima data cand presedintele PNL incearca sa "ia fata" celor de la PSD. Crin Antonescu a procedat la fel anul trecut, cand l-a propus pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis, pentru functia de premier. Gestul i-a adus candidatului liberal de atunci o crestere in sondaje, evaporata cand Mircea Geoana a preluat si el candidatura lui Iohannis.

Acum, Antonescu incearca sa arate ca el e liderul Opozitiei, cel care vine cu propriile solutii si care astfel creste sansele de adoptare a motiunii. Cum prima propunere e tot Klaus Iohannis, asta e vazuta ca o masura ce creste sansele ca UDMR si minoritatile nationale sa voteze caderea Guvernului. Cel putin teoretic.

E greu de crezut ca UDMR va abandona acum PD-L, cand il are la mana sau ca Basescu il va numi premier pe Iohannis. Cu toate astea, Antonescu puncteaza la imagine. Arata ca e cel mai activ lider al Opozitiei. Sau cu siguranta mai activ decat Victor Ponta.

Mai mult ca sigur, iesirea liberalului nu i-a cazut deloc bine lui Victor Ponta. Liderul PSD a incercat sa nu provoace un scandal in sanul Opozitiei chiar inainte de motiune, dar le-a amintit ironic liberalilor "ca nu au mana buna la independenti".

Dar el stie ca omologul sau liberal i-a luat fata si de data asta, cum a fost cazul si cand a fost vorba de boicotarea consultarilor cu Traian Basescu sau cu alte ocazii.

Cu siguranta insa, pe cei din PSD nu-i deranjeaza neaparat un premier independent, pe care oricum vor trebui sa-l accepte, mai ales daca vor primi pe mana Internele si Finantele. Cu toate astea, social-democratilor nu le convine neaparat Iohannis, un om mai independent decat si-ar dori ei, si nu le convine ca au fost din nou vioara a doua in Opozitie.

Doar ca nici PSD, nici Victor Ponta nu au alta varianta in afara cooperarii cu PNL, daca vor sa rastoarne guvernul Boc sau daca vor sa inchege o coalitie de guvernare dupa urmatoarele alegeri parlamentare. Asa ca PSD trebuie sa suporte "vitejiile" lui Crin. Au mai fost si vor mai fi. Iar Antonescu stie si el asta.

In acelasi timp, din motive electorale, arata ca alianta lui cu PSD e doar una de conjunctura si ca nu are incredere in partidul fondat de Ion Iliescu.

Calculele lui Crin

Crin Antonescu nu cere functia de premier pentru el. Stie ca n-ar putea s-o obtina. Mai mult, nu vrea niciun post in guvern si nici n-a dat vreun semn ca vrea sefia Senatului daca alianta PSD-PNL vine la guvernare.

Nu neaparat fiindca seful liberal e celebru pentru comoditatea sa, demonstrata si de prezenta de doar 2% la voturile din Parlament. Mai degraba, e vorba de faptul ca lui Antonescu ii convine sa stea departe de partea executiva.

Ii convine sa fie omul care face jocuri din umbra, fara sa-si murdareasca mainile. E posibil ca Opozitia sa aiba propunerea de premier pe care a vrut-o el. Si chiar daca nu, e bine pentru el ca a cerut-o. Asta pentru ca Antonescu isi face calcule pentru 2012. Si mai ales pentru 2014.Si vrea sa-i ia fata lui Victor Ponta de cate ori poate.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Crin Antonescu propunere premier, #Crin Antonescu Victor Ponta, #propunere premier Crin Antonescu , #premier