Ziare.com

Adevarul despre "scaderea drastica" a bugetului pentru culte. In realitate, numai alocarea "de start" este cu 18 milioane de lei mai mare decat in 2019

de Valeria Cupa
Sambata, 20 Februarie 2021, ora 15:30

   

Adevarul despre "scaderea drastica" a bugetului pentru culte. In realitate, numai alocarea "de start" este cu 18 milioane de lei mai mare decat in 2019
Premierul a anuntat ca taie din bugetele institutiilor de stat din Romania, iar cel propus pentru sprijinul cultelor, de 28 de milioane de lei, a starnit controverse.

Suma propusa pentru sustinerea cultelor religioase din Romania in acest an, prin intermediul bugetului de stat, este de 28 milioane lei, iar la prima vedere ar fi cu mult redusa decat in 2019. In realitate, anul trecut au fost alocati initial pentru Culte 10 milioane de lei, dar prin suplimentari repetate s-a ajuns la o bugetare totala de aproximativ 248 de milioane de lei.

Conform unui comunicat transmis joi, 18 februarie, de catre Secretariatului de Stat pentru Culte, unitatile de cult beneficiaza de sprijin la cerere.

"In ceea ce priveste sprijinul financiar pentru construirea sau repararea lacasurilor de cult, acesta este reglementat de O.G. nr. 82/2001, conform careia unitatile de cult apartinand cultelor religioase recunoscute din Romania beneficiaza, la cerere, de sprijin financiar in limita prevederilor bugetare anuale.

Dupa asigurarea creditelor bugetare necesare sprijinirii financiare a salarizarii personalului de cult, in functie de numarul de dosare de solicitare depuse de catre unitatile de cult, institutia noastra face demersuri pentru ca la rectificarile legii anuale a bugetului de stat sa fie suplimentate fondurilor pentru acest program de finantare.

De exemplu, anul trecut, prin prevederile legii bugetului de stat, institutiei noastre i-a fost alocata la alcatuirea bugetului de stat suma de 10.000.000 lei pentru construirea sau repararea lacasurilor de cult.

Ca urmare a demersurilor institutiei noastre, la rectificarile succesive ale legii bugetului de stat, bugetul institutiei noastre a fost suplimentat cu suma de 239.316.000 lei, suma care a permis acordarea de sprijin financiar tuturor solicitarilor complete depuse de unitatile de cult la Secretariatul de Stat pentru Culte pana in luna octombrie 2020", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Secretariatul de Stat al Cultelor.

Precizarea a fost facuta "avand in vedere informatiile aparute in spatiul public referitoare la bugetul alocat Secretariatului de Stat pentru Culte in anul 2021 prin Proiectul legii bugetului de stat, aflat in consultare publica", conform SSC.

Secretariatul de Stat pentru Culte a mai transmis ca, "de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte se aloca anual sprijin financiar cultelor religioase pentru salarizarea personalului de cult si pentru construirea si repararea lacasurilor de cult, precum si pentru alte activitati (social-filantropice, culturale, educationale etc.) desfasurate de catre culte.

Sprijinul financiar acordat cultelor prin cele doua programe reprezinta 99,6% din bugetul institutiei noastre.

Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie sa asigure cu prioritate fondurile necesare pentru acordarea sprijinului la salarizarea personalului clerical si neclerical, obligatie legala stabilita potrivit dispozitiilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Anul acesta, ca si in anii precedenti, limitele bugetare alocate de catre Ministerul Finantelor (la alcatuirea bugetului de stat) au permis asigurarea integrala a creditelor bugetare pentru acordarea sprijinului statului la salarizarea personalului de cult".

(Datele sunt preluate din proiectul de buget pe 2021 si bugetul aprobat pe 2020)

Bugetul propus, in 2021, de trei ori mai mare fata de cel propus anul trecut


Anul trecut a fost aprobat un buget de 10 milioane de lei pentru "sustinerea cultelor", dar apoi s-au mai dat bani prin rectificari bugetare pana la suma de 248,968 de milioane de lei.

Da, este o scadere de buget daca privesti toate alocarile care s-au facut de-a lungul anului 2020 cu ce se aloca acum, la inceputul anului 2021, cand este propus un buget de 28 de milioane lei.

Cu toate acestea, comparatia nu este corect facuta pentru ca ar trebui sa se compare alocarile initiale, adica la inceputul anului 2020 s-au dat 10 milioane de lei pentru sustinerea cultelor, iar in 2021 sunt este propusa o alocare de 28 de milioane de lei, deci de trei ori mai mare decat anul trecut, nu cu 90% mai mica, asa cum acuza anumite parti implicate in acest proces.

Legea bugetului, votata in sedinta de Guvern


Premierul Florin Citu a a declarat joi, 18 februarie, ca bugetul acordat in 2021 cultelor religioase reprezinta o suma care "vine si sustine acest sector" si nu reprezinta o reducere foarte mare a fondurilor, avand in vedere, intre altele, si faptul ca anul trecut acest domeniu a beneficiat de "o alocare istorica".

Citu a mai declarat joi, dupa sedinta de Guvern, ca proiectul legii bugetului de stat va fi aprobat cu o tinta de deficit de 7,16% si cu aceiasi parametri de cheltuieli si venituri.

Vineri, 19 februarie, presedintele Klaus Iohannis a convocat o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) vineri unde au fost discutate propunerile de buget ale institutiilor din domeniul securitatii nationale.

Dupa aceasta intalnire are loc sedinta de Guvern unde a fost votat bugetul.

IPS Teodosie: "Sunt ispitele celor care vor sa braveze, ca ingenuncheaza ei Biserica"Prezent intr-o emisiune la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, IPS Teodosie a vorbit despre bugetul pe care cultele il vor primi anul acesta.

"Deocamdata sunt zvonuri. Orice e posibil. Un lucru nefiresc, asta pot sa spun, pentru ca Biserica are o misiune foarte importanta. Cum sa tai de la cei care fac aceasta misiune, ca sa tina poporul in demnitate, cu constiinta treaza, cum tocmai aceasta?

Noi avem si o explicatie foarte limpede: Biserica a cedat averile pentru stat, pe vremea lui Cuza. Sunt tarile din Apus care dau din impozitul lor pentru culte, mult mai consistent decat dau crestinii ortodocsi la noi in tara. Noi ne legam de asta. Sunt ispitele celor care vor sa braveze, ca ingenuncheaza ei Biserica. Foarte rau, acelea (cladirile cultelor n.red.) nu trebuie intretinute?", spune IPS Teodosie.

Vlad Voiculescu: "Nu cred ca exista un ministru in acest Guvern care sa fie complet multumit de bugetul pe care l-a primit"

Ce spune Patriarhia Romana


Contactat de ziare.com, Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a transmis, referitor la acest buget ca "nu este vorba doar despre Biserica Ortodoxa, ci despre toate celelalte 17 culte religioase recunoscute de stat.

Acestea beneficiaza si vor beneficia totdeauna de un sprijin financiar al statului democratic, care in cazul nostru nu este unul laic, ci unul neutru religios.

La randul lor, cultele religioase, ca organisme sociale care includ cea mai larga majoritate a societatii civile, sunt partenere stabile si puternice ale statului in plan caritabil, educational, etic si cultural.

Sprijinul statului pentru culte nu poate fi retras, ci doar conjunctural diminuat sau ajustat unor contexte sociale si economice diferite".

Sfidarea repetata a lui IPS Teodosie: defilare fara masca de protectie de Sfantul Haralambie, cu binecuvantarea primarului Chitac, si slujba la ora 22.00

Ce spune Biserica Catolica


Prof. Dr. Tarciziu-Hristofor Serban, purtatorul de cuvant al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti, a declarat pentru Ziare.com ca acest cult se va adapta bugetului ce urmeaza sa fie aprobat.

"Noi am primit asigurarea din partea Secretariatului de Stat pentru Culte ca fondul de salarii nu va fi afectat. Vor fi afectate, cu siguranta, celelalte finantari, celelalte fonduri pentru intretinerea lacaselor de cult sau pentru constructii de lacase noi sau alte finantari. Stim acest lucru. Insa vom astepta sa vedem ce va fi, apoi ne vom pronunta referitor la acest aspect.

Suntem constienti ca fondurile vor fi mai mici, intelegem ca este perioada de criza si ne vom adapta la aceasta situatie", a explicat Prof. Dr. Tarciziu-Hristofor Serban.

Florin Citu, despre subventiile pentru transportul studentilor: "Nu exista nimic gratuit pe lumea asta"

SSC: Unitatile de cult beneficiaza, la cerere de sprijin financiar

Mai puteti citi:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7500 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In mod normal, bisericile, oricare ar fi ele, ar trebui finantate

de catre credinciosi. Si de ce nu, chiar de catre Dumnezeu Insusi :)))
Afacerile cu lumanari si moarte sunt extrem de lucrative. Dovada este luxurianta vestimentara a unora, maretia bisericilor, catedralelor si moscheelor in comparatie cu modestia celor care ii aduleaza.

Romania nu este Egiptul Antic, care construieste noi piramide in 2021.
Viata are alte urgente.

Nu inteleg de ce credinta (oricare ar fi ea) trebuie sa fie monetizata!
Nu mai sunt bani in Cer pentru intretinere?!?!?

 
 

 

Partenere in plan educațional????

Asta nici de glumă nu e bună!

 

Alooo...Makro...voi neomarxistii...Cum poti spune ca

Biserica nu este promotoarea educatiei si a moralei???...Te pomenesti ca sunteti voi, progresistii neomarxisti, care vreti sa se predea in scoli educatia HomoLesbi...Mai sunt oare copii, dupa???...Voi nu aveti Dumnezeu si deci, nici rusine...

@Alooo. Ce este aia neomarxist progresist ?!?

Nu ti se pare ca este o dihotomie de termeni?
Daca nu intelegi toate cuvintele, deschide o carte ... si intruieste-te.

Dupa poza, pari a fi fotbalist.
Dupa comentariu, o confirmi.

Promotoarea educației?

Cum și in ce fel? Opunandu-se realității, incercand să-și perpetueze puterea asupra minților slabe, negand orice minimă acceptare a faptului că POATE nu sunt deținătorii adevărului absolut?

@mac-mac gigi-stie-tot-de-da-pe-afara

tu, cel atat de "instruit" si "educat" de ti-au sarit ochelarii de pe nas, mai gandeste si cu creierul, si realizeaza ca termenii neomarxist si progresist nu sunt dihotomici in sensul in care crezi tu, adica nu se exclud reciproc. Ba chiar se completeaza si te reprezinta pe deplin. Dupa poza, nu pari fotbalist, ci mult mai rau...si se confirma prin "savantele"-ti comentarii penibile! Un sfat: uita-te la notele tale si mai scuteste-ne de prezenta! Merci d'avance!:)))))

Jos NKVD-ul !!!

Cum a sărit presa de propagandă să apare actuala guvernare, n-ai cum ..., jurnalism te halesc, Jos Iliescu !
Propagandiștilor, păi atunci de ce s-a mai deplasat Werner la domnul Daniel, să bea o cafea? Pe bune?

Cum le știi tu pe toate bibicule!

Parca-i fii dintre ăia pe care ii injuri permanent. Nu că ai știi să faci și altceva..

Pai

Daca nu stii deja s-au intalnit

DRAGA BOR ule , DACA ..pentru buget nu poti sa dai nimic , ci ,

numai sa primesti , fa-ne un pustiu de bine si exorcizeaz-o pe Sosoaca , ca poate doar asa i-o mai veni mintea la cap .

Lidera miscarii ce promoveaza ANARHIA se simte dzonorata neglijata si atacata pe la spate cand voi , cu marinimia voastra o puteti pune ceva sefa la Tanacu , decat sa impinga cu minerii la vagonete cu carbune ..

@BazonCazon 18:11

"cu ajutorul Googl-ului"

Cultele sa fie finantate de cei pe care-i sprijina!

Adica de partidele cu care jongleaza si al caror interes il reprezinta! De ce sa taiem bani de la educatie sau sanatate ca sa finantam biserica? Avantaje??? Biserica trebuie mai intai sa devina neutra si apolitica, sa deschida scoli si spitale, sa sprijine orfaniii si saracii, sa plateasca impozite ... si apoi sa intinda mana la stat!

 

Eu sunt creștin

Dar corect și creștinește ar fi ca Guvernul să taie complet 100%subvenția pentru biserici. Să fie ca in alte țări. De exemplu, nu-ți dau bani dar nici nu-ți cer bani. Biserica să fie autonomă. Pentru că popii fac cele mai multe ilegalități cu banii, și asta se cheamă Evaziune..

 

Si eu domnule

Si sotia mea Am trait prin Mnastirea Rohia unde popa de botezera staret. Am fost primtre putinii car puteau sa steie de vorba cu Nicolae Steinhardt. M-a cununat cu frumoasamea sotie Preotul din sat. Copii mei la fel sunt crestinidar nule plac popii si mai ales IPS care prezinta opulenta din bani de la stat Pai cu banii primiti de maimult de 250.000.000 adica mai mult de 50 de milioane de euro puteau sa repare toate lacasurile de cult mai mult ca ii pun si pe enoriasi sa iiajute cu donatii.Daca ai barba si turban nu este sigurdaca il slujesti pe Dumnezeu sau pe Satana in cel priveste pe Teodsie yocred ca pe Satana

cand au vazut ce bogata era Romania in 2014

ce si-au zis apropiatii lui wuhannis? hai sa furam, sa ne dublam pensiile si salariile si sa imprumutam sa fim cat mai lacomi..sa ducem toata averea facuta de PDL in Rusia si China. Au adus tara de la 210 miliarde comert la 140 si cu datorii uriase.
Normal ca ii deranjeaza intelectualii si crestinii, lor le place bautura, manelele si popularele.

 

Yo cred ca

tu esti complet pe dinafara.

 

Interesant

VOlguța dubla salariile cu 10% iar Cațu diminuează subvenționarea cultelor dand mai mult cu 18 milioane !

 

Statele democratice au inchis ambasadele moscovei

de mult. nu au ei si presa pro kgb si generali,colonei si membri in guvern. sa mai batjocoreasca si credinta tarii, nu doar sa fure romanii.

 

ma

tu ori esti beat or ai fumat iarba oriesti nebun. Alta explicatie nu am


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor