Opinii: Emil Boc spune NU, deci exista

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 12 Iulie 2010, ora 18:47
7741 citiri

Emil Boc a reusit performanta de a-i spune, in premiera absoluta, Nu presedintelui.

In mod normal, acest fapt nu ar trebui sa reprezinte o stire in sine. Totusi, in contextul pe care il cunoastem cu totii, cand nu exista decat o singura vointa intre cei doi, aceasta premiera ar fi trebuit prezentata cu ritualul bine cunoscut de acum al BREAKING News-ului - Emil Boc a indraznit sa isi contrazica presdintele!

Si ar fi fost suficient pentru a ilustra unicitatea cazului in sine si importanta lui. Pana acum Romania nu a avut premier. Sau a avut, insa in persoana presedintelui, Traian Basescu. El a fost singurul care a hotarat ce masuri va lua Executivul, cand le va lua, tot el a organizat si prezentat planurile de rezerva, strategiile guvernului, masurile anticriza, taierile si acordurile cu FMI. Guvernul in totalitatea lui a aflat apoi de la televizor ce masuri are de luat.

Cunoasteti cu totii principiul metafizic cartezian "gandesc, deci exist". Parafrazand si pastrand proportiile, potrivit argumentului, Emil Boc si-a afirmat existenta in momentul in care si-a contrazis presedintele, caci doar acum s-a afirmat ca o entitate de sine statoare, care exista si gandeste separat in raport cu Traian Basescu.

Presedintele a bulversat nu doar Executivul, cand a spus ca "trebuie dat TVA-ul inapoi jos!", ci si intreaga tara si economie care se ghideaza dupa mesajele transmise de institutiile oficiale.

Prin impozitare pensiilor cu 16%, tot nu se strang suficienti bani pentru reducerea TVA-ului, a raspuns premierul. Emil Boc a declarat, in contra presedintelui, ca daca va "se gasi o alternativa la cresterea TVA, iar acea masura va putea fi aprobata de Parlament, se va face". Semnalul premierului a fost asadar ca, cel putin de aceasta data, NU se poate sa se reduca TVA, pentru motivul ca oricum nu exista bani, chiar si daca se vor impozita toate pensiile cu 16%.

Practic, premierul descrie acum situatia in care s-ar fi ajuns in cel mai scurt timp, chiar daca pensiile ar fi fost taiate cu 15%, fara ca CCR sa fi decretat neconstitutionala masura. Situatia este mai trista decat ne-am fi putut imagina. Si cu salariile taiate, si cu TVA crescut, si cu toate pensiile impozitate (taiate) cu 16%, premierul ne spune de fapt ca bani tot nu sunt la buget si Executivul "lucreaza la foarte multe scenario".

De fapt, premierul care a inceput sa existe de sine statator, in raport cu presedintele, ne pregateste acum psihic pentru urmatoarele taieri si reduceri bugetare, cresteri si majorari de taxe.

Care ar mai fi putinele lucruri ce ar putea fi taiate sau majorate? Pana sa se mai taie numarul anagajatilor de stat, ramane cota unica de crescut. Ping-pongul existential dintre presedinte si premier, dincolo de comicul involuntar prin care se fundamenteaza, in premiera, si existenta primului ministru, are si rolul de a ne pregati emotional pentru viitoarea crestere a cotei unice sau pentru taierile care vor veni in sectorul bugetar.

Asta pentru ca, dupa cum ne este dat sa vedem, singura grija si filosofie politica si economica a actualei puteri sunt nu masurile anticriza si strategiile de redresare a economiei, ci taierile salariilor si pensiilor, impozitarea lor si mai mare si cresterea fiscalitatii. Doar ca pana la momentul urmator al vestilor rele, jocul dintre primii doi oameni in stat are si rolul de a-l intemeia si fundamenta de sine statator pe premierul acestei tari - Emil Boc.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...
Comentarii
Poza Caezar
Caezar
rank 5
tara aste guvernata de portocalii, adica de Boc, Basescu si ai lor, nu inteleg ce este atat de inbcredibil sa aiba aceeasi viziune. In bunul obicei romanesc va ganditi numai la certuri
Poza dana.grecu
dana.grecu
rank 5
PSD si PNL, Ponta si Antonescu vanduti securistilor Voiculescu si Vantu