Mihai Voicu: Motiunea de cenzura ar trebui sa propuna si un candidat de premier

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 12:47
730 citiri
Mihai Voicu: Motiunea de cenzura ar trebui sa propuna si un candidat de premier

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu sustine ca in viitoarea Constitutie, ar trebui inclusa motiunea de cenzura "constructiva", prin care initiatorii sa depuna si un nou program de guvernare, un candidat de premier si o echipa pe care presedintele sa fie obligat s-o investeasca in cazul adoptarii motiunii.

Afirmatiile lui Mihai Voicu sunt facute, pe blogul sau, in contextul consideratiilor despre viitoarea motiune de cenzura pe care o pregatesc PNL si PSD-PC.

"Nu cred ca o motiune de cenzura trebuie sa fie doar o succesiune de critici care sa duca la coagularea unei majoritati care sa darame guvernul. Solutiile alternative sunt poate mai importante. De altfel, in procesul de revizuire a Constitutiei, voi sustine modificarea prevederilor referitoare la motiunea de cenzura, prin introducerea motiunii de cenzura constructive.

Adica initiatorii unei motiuni sa fie obligati ca, impreuna cu textul motiunii, sa depuna un nou program de guvernare, un nou candidat de prim-ministru si o noua echipa guvernamentala, iar in cazul adoptarii presedintele sa fie obligat sa investeasca noua echipa in termen de 5 zile de la votul din Parlament", sustine vicepresedintele PNL.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste motiunea de cenzura pe care PNL si PSD o pregatesc, Mihai Voicu spune ca ea va fi elaborata in egala masura de ambele formatiuni, ceea ce este un avantaj, dar si un dezavantaj.

"Dezavantajul este ca, fiind un text comun, (motiunea de cenzura - n.r.) poate sa contina idei care se contrazic sau solicitari de masuri care nu se pot aplica toate in acelasi timp. Nu zic ca se va intampla asa, spun doar ca cei care vor lucra la text trebuie sa fie atenti. Cred ca din partea PNL coordonatorul va fi Varujan Vosganian si asta este bine", a explicat vicepresedintele PNL.

In privinta introducerii mecanismului "motiunii de cenzura pozitive" s-a exprimat, cu cateva saptamani in urma si europarlamentarul PD-L Cristian Preda.

"Aceasta motiune (de cenzura pozitiva - n.r.) presupune, in momentul in care introduci critica Guvernului, aducerea unui inlocuitor pentru primul-ministru, dupa modelul nemtesc, care ar insemna o solutie de echilibrare si de suscitare a unei opozitii mai consistente si mai inteligente", a explicat democrat-liberalul, declarandu-se in favoarea unui astfel de sistem.

Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...