Premier independent, misiune imposibila (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 07:30
2468 citiri
Premier independent, misiune imposibila (Opinii)
Foto: Arhiva

"Suntem la stadiul in care facem consultari privind increderea in Guvern. Guvernul trebuie sa gaseasca un alt stil de guvernare, care sa vizeze relansarea economica.

Nimic nu e posibil fara restabilirea increderii in Executiv care sa duca aceasta Coalitie sa atinga o crestere economica mai mare decat cea estimata, de 1,5 la suta", a declarat presedintele Traian Basescu la finalul intrevederii de marti cu parlamentarii PD-L.

Presa spera sa auda din gura domniei sale numele noului premier. Mai ales ca, potrivit unor surse din partid, presedintele le spusese liderilor locali ai PD-L, cu numai o zi inainte, ca ar avea numele premierului independent, dar il tine secret. Eventuala anuntare a acestui nou nume se amana insa pana dupa congresul UDMR si se pare ca treaba e cu mult mai grea decat anticipa presa.

Cu siguranta ca recastigarea increderii este esentiala, iar Traian Basescu stie foarte bine ca premierul Emil Boc nu mai poate reusi acest lucru orice ar face.

Guvernarea a fost atat de haotica, trauma impredictibilitatii zilei de maine este atat de adanca, incat o schimbare de premier este vitala. In plus, Traian Basescu are nevoie ca Emil Boc sa candideze din nou la sefia PD-L pentru a impiedica ascensiunea lui Vasile Blaga.

Chiar si Emil Boc pare sa-si cunoasca soarta atat timp cat a declarat ca a facut ce trebuia pentru tara, iar acum trebuie sa se gandeasca la recuperarea politica.

Intrebarea este cu cine sa fie inlocuit. Sigur, cea mai logica varianta este aceea la care presedintele pare sa se fi gandit deja - un premier independent.

La cata scarba de clasa politica resimt romanii, un premier om politic pleaca din start cu un handicap urias de credibilitate. Electoratul asteapta aceasta solutie atipica, exceptionala, ca pe singura sansa reala de a iesi la liman. Iar daca independentul ar veni din zona BNR, asa cum se pare ca are in gand presedintele, sansa acestuia de a avea o mare aderenta la public ar fi si mai mare.

Si totusi chiar presedintele se arata sceptic ca solutia independentului va avea castig de cauza in Coalitie. Iar principalii oponenti par a fi chiar democrat liberalii, dupa cum au si declarat surse din partid.

Un premier independent de calibru, asa cum ar fi guvernatorul sau viceguvernatorul BNR, nu accepta functia fara garantii esentiale ca va putea face ce trebuie si ca nu va ajunge un garant al clientelismelor de partid.

Se pare, de exemplu, ca Mugur Isarescu ar fi cerut garantii covarsitoare, de la mana libera in ministerele cheie, la eliminarea tuturor secretarilor de stat politici.

Din punctul de vedere al partidului insa, asta inseamna sa renunte la exact motivul pentru care guverneaza - accesul nelimitat, adesea jaful, la resursele bugetare.

Adica cum sa fie un independent de exemplu la ministerul Transporturilor, care sa imparta contractele dupa criterii autentice, fara comisioane pentru partid, si sa spulbere clientela?

Cum sa inghita la ministerul Muncii un independent care sa dea iama in ajutoarele sociale aducatoare de voturi? Cum sa inghita un premier care sa se puna hotarat pe reforme si sa nu mai accepte ordonante cu dedicatie? Atunci la ce bun sa mai fii la putere, nu-i asa, mai ales dupa ce ai trecut desertul austeritatii si se arata primele petece de verdeata?

Asa ca deocamdata reactiile democrat liberalilor la ideea de premier independent au fost de la retinere, la ferma respingere.

Daca in ragazul pe care si l-a luat, implicit, singur, presedintele nu va reusi sa obtina totusi garantiile si acordul pentru un independent puternic in fruntea guvernului, relansarea increderii in Executiv va ramane doar o fumoasa intentie, iar Traian Basescu va inregistra inca o infrangere usturatoare in fata PD-L.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#premier independent, #intalnire Basescu PDL, #Basescu premier , #premier
Comentarii