Responsabilitatea fara de care nu se mai poate (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 13:35
8911 citiri
Responsabilitatea fara de care nu se mai poate (Opinii)

Mai tineti minte cum ne uitam pofticios, cu nasurile lipite de geamul Ungariei, cum tara vecina se lepada curajos de jugul FMI si, luandu-si soarta in propriile maini, denunta masurile aberante impuse de finantistii de la Washington? Si cum plangeam atunci in pumni ca nu avem si noi un premier razvratit care sa procedeze la fel, ca nu avem si noi coloana vertebrala ca a vecinilor care nu s-au lasat calcati in picioare de imperialistii masoni.

Va rog sa va ma uitati o data pe geamul Budapestei. Ce vedeti? Ungaria este la limita colapsului: a ridicat TVA de 27%, cel mai mare din Europa, este pe cale sa nationalizeze fondul de pensii, impozitele pentru micii intreprinzatori vor creste la 37%. Cu un rating mizerabil si fara posibilitati de finantare, Ungaria se intoarce cu coada in jos la FMI, dar intr-o situatie cu mult rea decat atunci cand ii intorcea tafnoasa spatele.

Alt episod: cand a fost adoptata noua Lege a pensiilor, care ridica varsta de pensionare, treptat, pana in 2014, la 63 de ani la femei si 65 de ani la barbati, opozitia, inclusiv cea liberala!, si sindicatele au acuzat guvernul ca ii pune pe romani sa munceasca pana la moarte. Nimeni n-a explicat, desigur, de unde sa fie finantat deficitul (in crestere constanta) de 3 miliarde de euro la fondul de pensii. Ei bine, iata ca varsta de pensionare creste in toata Europa, tot cu tensiuni, tot cu scandal, dar creste. Crizele suprapuse, economica si demografica, au condus la o realitate rostita cu lacrimi in ochi de ministrul Muncii din Italia: cei care muncesc nu va mai pot sustine!.

Si daca ne lipim nasul de geamul Europei, vedem ca tot mai multe tari europene au probleme mari de finantare a deficitelor, au intrat in criza datoriilor publice si recurg la reteta pe care noi am aplicat-o deja: masurile de austeritate. Pana si Germania incepe sa se clatine. Astazi incepe summit-ul european care ar putea schimba fundamental regulile comunitare. "Vrem sa ne asiguram ca dezechilibrele care au condus la situatia din zona euro nu se vor mai intampla. De aceea dorim un nou tratat, pentru a atrage atentia popoarelor Europei, membri ai UE sau membri au zonei euro, ca lucrurile nu pot continua asa cum sunt in momentul de fata", a declarat presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy. Adica nu mai poate continua bunastarea nesustenabila. Asadar, cuvantul de ordine va fi austeritate, iar statele europene care depasesc 3% deficit bugetar vor fi sanctionate automat.

Am facut parte din minoritatea care a sustinut masurile de austeritate dintr-un bun inceput si socotesc in continuare ca ele au fost printre putinele decizii corecte ale actualei guvernari. Meritul de a le fi luat, cu tot costul lor politic, trebuie recunoscut Guvernului Boc, chiar daca nu le-a aplicat din convingere, ci sub presiunea FMI si a lui Traian Basescu. Problema actualei guvernari este ca nu a reusit a foloseasca aceasta austeritate drept fundamant pentru cresterea sanatoasa a economiei si a esuat in tot felul de masuri clientelare, in coruptie, ca nu a dus la bun sfarsit niciuna dintre reformele incepute.

Opozitia in schimb, nici macar acum, cand intreaga Europa se scufunda in criza datoriilor publice, cand statul asistential isi da peste tot duhul, cand UE schimba oficial paradigma, nici acum nu poate iesi din populism. Chiar si acum in loc sa vina cu programe alternative pe fundamentul creat de bine de rau de actuala putere, Opozitia nu reuseste sa promita mai mult decat restauratie, adica revenirea la un model care a esuat.

Europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Pascu, se plange ca in Romania subiectul summit-ului crucial este aproape virgin. Asa e. Caci guvernul nu este in stare sa comunice, desi de aceasta data ar fi in avantajul sau, presa, care traieste bine din atacarea austeritatii, nu are cum sa trateze subiectul in mod onest, iar Opozitia este incapabila sa puna cap la cap mai mult decat o propozitie: "Il suspendam pe Traian Basescu!". Si dupa aceea, ce mama naibii o sa faceti cu Romania?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#summit european, #Uniunea Europeana Romania, #masuri austeritate Romania , #premier