Basescu explica scutul interimar: Vor fi momente cand toata Romania va fi acoperita

Marti, 22 Mai 2012, ora 15:26
1767 citiri
Basescu explica scutul interimar: Vor fi momente cand toata Romania va fi acoperita
Foto:presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a explicat marti ce inseamna capacitatea interimara de aparare antiracheta, declarata la summitul NATO, precizand ca, prin aceasta, vom avea momente in care tot teritoriul Romaniei va fi acoperit si altele in care doar sudul tarii va fi protejat, in functie de miscarea navelor pe care sunt amplasate interceptoarele.

"Ce inseamna declararea capacitatii interimare a sistemului antiracheta al NATO? SUA si-au asumat, cu 3 ani mai devreme, responsabilitatea de a proteja sud-estul Europei de atacurile cu rachete. Pentru ca facilitatile din Turcia si Romania nu sunt inca functionale, SUA vor face protejarea sud-estului Europei de pe nave. Va pot spune ca e o solutie cu geometrie variabila, vor fi momente in care tot teritoriul Romaniei va fi acoperit impotriva atacurilor cu rachete balistice, momente cand doar sudul va fi acoperit, pana se construieste facilitatea de la Deveselu", a spus presedintele.

"Este, in momentul de fata, o capabilitate in functiune, dar nu e pe termen lung, ci doar sa substituie perioada necesara instalarii facilitatilor din Romania. Si tehnologic facilitatile din Romania vor fi echipate cu rachete de ultima generatie", a adaugat Basescu.

Seful statului a indicat scutul antiracheta ca primul obiectiv dintre cele care vizau interesul direct al Romaniei.

"In ce priveste declaratia summitului, m-as axa pe obiectivele care vizau interesul nostru direct, dincolo de interesul general. Primul lucru pe care l-as mentiona e decizia Consiliului Nord-Atlantic de a declara capacitatea interimara a scutului antiracheta al NATO. Sistemul antiracheta americano-roman nu e, in momentul de fata, integrat in NATO, e americano-roman, sigur, Turcia si, ulterior, Polonia. Capacitatile de pe teritoriul Romaniei vor deveni operationale incepand cu 2015, dupa, vor discuta integrarea acestui sistem in sistemul integrat NATO. Elementele pe care le aduce acest sistem americano-roman, in mod cert, sunt de ultima generatie si, probabil ca si dezvoltarea in teritoriile celorlalte state va fi la acelasi standard.

Cand va deveni functional, intentia e sa fie integrat in sistemul global al NATO", a afirmat Basescu.

Alianta e mai puternica dupa summit

Traian Basescu s-a aratat extrem de optimist in legatura cu viitorul NATO dupa acest summit, considerand ca adaugarea pilonului apararii antiracheta intareste Alianta.

"As trage o concluzie - dupa acest summit Alianta e mai puternica. Daca pana acum avea 2 piloni pe care isi sustinea protejarea aliatilor - fortele conventionale si fortele nucleare - din acest moment s-a construit si al treilea pilon, care garanteaza securitatea comunitatilor noastre, sistemul antiracheta.

Alianta e mai puternica, e mai solida, Uniunea Europeana si NATO isi pun resursele la un loc, ceea ce face Alianta mai solida, mai coeziva, mai eficienta. Se mareste consistent profilul politic al Aliantei Nord-Atlantice, dar si valentele sale de forta globala. Nu sunt date doar de deciziile membrilor, ci si de parteneriatele cu tari precum Coreea de Sud, Australia, Japonia, toate sunt parte a politicii de aliante a NATO", s-a aratat de parere seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu aparare antiracheta nave, #Basescu Romania acoperita antiracheta , #presedinte
Comentarii
Poza paraipan
paraipan
rank 5
Baseeeeeeee! Ai grija ca Aleea Primaverii si Cornu sa ramina ....