Bogdan Chirieac: Obama - miracol sau cosmar

Autor:
Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 13:24
9310 citiri
Bogdan Chirieac: Obama - miracol sau cosmar

African-americanul Barack Obama a fost investit marti seara al 44-lea presedinte al Statelor Unite.

Ceremonia de investitura a fost cea mai grandioasa si mai costisitoare din toata istoria Americii. Costul total al manisfetarilor a atins suma finala de 150 de milioane de dolari.

Nu doar nota de plata a fost istorica, dar si rezultatele. La manifestari au participat peste doua milioane de persoane. Peste un milion de bilete au fost distribuite gratuit la ceremonie.

Masurile de securitate au fost pe masura. Incepanad cu 2 dimineata, ora locala, Washington-ul a fost rupt de lume. Armata a survolat in permanenta orasul, iar podurile peste Potomac au fost inchise traficului rutier.

Ministrul Apararii, Bob Gates, ramas in functie si dupa plecarea Administratiei Bush, a fost desemnat sa preia presedintia SUA in cazul in care Barack Obama ar fi pus in imposibilitate sa-si exercite prerogativele.

Ca urmare, el nu a participat la ceremonii fiind dus intr-un loc secret, bine pazit.

Tot efortul financiar facut la instalarea presedintelui Obama, toata regia in care Hollywood-ul s-a intrecut pe sine, sperantele extraordinare puse in acest nou inceput, totul este menit unui singur scop: redarea sperantei in America.

Rareori in istorie un presedinte american preia un mandat in conditii mai dificile decat acum. Din capul locului, Obama insusi in Casa Alba reprezinta o speranta pentru America ingenunchiata de criza.

Daca un afro-american a ajuns presedinte al Statelor Unite, atunci americanul mijlociu va stii sa infrunte criza si sa o invinga. Sigur ca se poate spune ca de 8 ani America se afla implicata in razboiul antiterorist.

Este adevarat, dar pana la prabusirile de pe Wall Street americanii nu au trebuit sa renunte la untul de pe paine pentru a purta razboaiele din Irak si Afganistan.

Astazi criza financiara si economica lovesc cu o forta surda la fel cum o catastrofa naturala, un cutremur sau un tsunami izbeste o comunitate umana.

America inregistreaza peste o jumatate de milion de someri noi in fiecare luna, cea mai mare pierdere de slujbe din 1945 incoace.

Programul anticriza, care a inghitit pana acum peste 2.500 de miliarde de dolari, nu da rezultate. Criza din America a atras dupa sine criza globala.

Pana in prezent din burse si din fonduri s-au volatilizat 30.000 de miliarde de dolari - produsul intern brut al SUA pe 2 ani.

Rasuflarea neagra a crizei a patruns in toate caminele americane. Tocmai de aceea sute de milioane de oameni au urmarit instalarea lui Obama ca si cum ar privi un film cu happy-end de la Hollywood. Speranta americanilor este ca, poate nu chiar de maine dimineata, dar in orice caz de luna viitoare, cosmarul pe care-l traiesc ei si restul lumii va lua sfarsit.

Ca presedintele sprijinit deschis de Oprah Winfrey si George Clooney va aplica solutia miracol ce va schimba lumea. Aici este, de altfel, si cel mai mare pericol al presedintiei lui Obama: sperantele de-a dreptul nebunesti, puse intr-un singur om, pot fi lesne doborate de realitatea cruda. In locul lor ar ramane doar depresiunea hada.

Politica interna si externa a noi administratii americane se va subsuma unui singur obiectiv: combaterea crizei. Daca mugurii cresterii economice vor aparea in viitorii 4 ani, Obama are asigurat al doilea mandat.

Problema este ca, pana in prezent, niciun stat din lume nu a gasit o solutie functionala pentru a opri cutremurul economic ce risca se devasteze planeta.

Lumea nu mai are incredere nici in actiunile de pe bursa, dar nici in moneda verde. Nicio industrie nu mai este actractiva, fie ca este vorba despre automobile sau tehnologia informatiei.

Nu exista nimic sigur, niciun loc in care sa te poti ascunde. Din acest punct de vedere, politica externa americana va fi o continuare a politicii anticriza.

Presedintele Obama a promis ca in 18 luni va retrage militarii americani din Irak. O va face daca economia o va cere, daca nu, nu. In timpul campaniei electorale a avut o multime de idei noi fata de conflictele din Orientul Apropiat si Mijlociu, fata de relatia cu Rusia si China sau fata de incalzirea globala.

Probabil ca presedintele va incerca sa impuna conceptiile sale prin intermediul unei echipe guvernamentale, mai degraba conservatoare si bine rutinate in ale politicii asa cum este secretarul Departamentului de Stat, d-na Hillary Clinton, sau secretarul Apararii, Bob Gates.

In privinta politicilor economice, Obama a convocat deja cele mai luminate minti ale Americii pentru a gasi o solutie.

Pe langa problemele omenirii, unii romani pot fi interesati de relatia tarii lor cu Statele Unite odata cu schimbarea Administratiei Bush. Ea nu va fi influentata in niciun fel de noua administratie.

Militarii romani vor continua sa lupte in Irak si Afganistan impreuna cu cei americani. Daca vor exista fonduri se vor contrui si bazele americane in Dobrogea, daca nu, nu.

Investitiile americane in Romania, intre care cea mai importanta este Ford, vor continua in masura in care criza economica va mai permite acest lucru.

Singurul lucru care tine inca departe Romania de America - obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani - ar putea fi rezolvata in viitorii 4 ani, adica in timpul primului mandat al lui Obama.

Daca nu, va urma un al doilea mandat al lui Obama sau al altcuiva. Acest lucru nu inseamna ca Adminstratia Obama se va interesa mai putin decat Administratia Bush de Ucraina sau Georgia, de Pakistan sau de Columbia.

O va face insa doar in masura in care i-o va permite lupta cu criza economica.

In Romania unii dintre noi am fost martori ai miracolului prabusiri lui Ceausescu si al comunismului, ceea ce a urmat nu a fost insa intotdeauna un final cu happy-end.

De aceea, privind la inscaunarea presedintelui de culoare Barack Obama sa ne bucuram de miracol, dar sa ramanem sceptici si pragmatici.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#juramant Barack Obama, #Barack Obama presedinte , #presedinte