Cine conduce Romania, Presedintele sau Premierul?

Sambata, 21 Noiembrie 2015, ora 18:35
11058 citiri
Cine conduce Romania, Presedintele sau Premierul?

In ultimii cativa ani, disputele dintre Presedinte si Premier au luat forme care au afectat Romania acasa si imaginea ei in strainatate. Care este cauza totusi si ce putem face?

Presedintele este ales de popor pentru apartenenta politica, personalitatea si agenda sa electorala, cand exista.

Primul ministru este numit, in teorie, de presedinte. In realitate, cum parlamentul sanctioneaza premierul, presedintele poate numi numai un premier propus si agreat de parlament, adica de partidul politic majoritar.

Mai mult, parlamentul poate dicta un premier cu o apartenenta politica diferita daca nu chiar opusa platformei presedintelui, fapt care poate bloca buna guvernare a tarii.

In practica, Premierul nu poate fi nici numit, nici demis de Presedinte, decat in cazul in care partidul Premierului pierde majoritatea parlamentara sau nu-l mai sustine. Cu alte cuvinte, Premierul poate sa ocupe si sa ramana in functie pe o perioada nedefinita, impotriva dorintei presedintelui.

Un Presedinte nou ales nu poate nici macar numi un nou Premier, care sa-i realizeze platforma politica. Asadar, presedintele si premierul actioneaza deseori independent, necoordonat si chiar in conflict, situatie care dauneaza tarii.

Avem o tara cu doua capete, alese de doua forumuri diferite, care se afla deseori in competitie: Presedintele ales de popor si Premierul ales de majoritatea parlamentara. Mai mult, in teorie, primul om in stat este Presedintele. In practica, totusi, Premierul conduce.

Rezultatul este ca Presedintele nu-si poate indeplini promisiunile electorale facute poporului. Iar Premierul nu are practic o agenda politica propusa in prealabil. Ca rezultat, Romania nu poate avea programe economic si politic coerente si de lunga durata. Mai mult, functia de Presedinte si alegerile prezidentiale devin practic inutile.

Paradoxal,

  • parlamentul (desi reprezinta poporul) si poporul insusi fac alegeri diferite.

  • desi presedintele este alesul poporului pentru apartenenta politica si promisiunile electorale, se cere Presedintelui sa aiba un rol neutru, de arbitru intre fortele din stat, partide.

  • desi Premierul coordoneaza ministerul justitiei, apararii nationale, politicii externe... acestea intra aparent in atributiile Presedintelui care, de pilda, reprezinta statul Roman in relatiile externe, desi nu are parghiile de a aplica tratatele, in practica, pentru ca ministrii de resort raporteaza Premierului.

Pe scurt, cum poate fi guvernata Romania, cand poporul alege un presedinte si parlamentul dicteaza un premier care nu pot conlucra?

Asa cum s-a dovedit, presedintele are in realitate rolul exotic de roialitate. Nu-si poate indeplini nici promisiunile electorale si nici atributiile in domeniul justitiei, apararii si politicii externe.

Nu sustin suprematia unei pozitii, de Presedinte sau de Premier, dar Romania are nevoie de un singur conducator, ales fie de popor fie de parlament, care sa-si poata indeplini programul politic, social si economic. Dar unde exista doi capi nu exista guvernare.

Atributiile Presedintelui si Premierului trebuie revazute sau una din functii desfiintata. Aceste atributii ar trebui stabilite clar, o data pentru totdeauna, in Constitutie. De pilda:

  • Presedintele este ales de popor, numeste si demite premierul care trebuie sa puna in practica programul Presedintelui si partidului lui (Franta, Rusia)

  • Presedintele are functia suprema, iar functia de Premier nu exista, ca in SUA

  • Premierul este ales de popor si conduce (Germania, Marea Britanie). Presedintele, daca exista, dispune numai in situatii de blocaj politic, vezi Grecia, Italia.

In orice caz, functia aleasa de popor, fie ea de Presedinte sau de Premier, trebuie sa aiba capabilitatea sa numeasca, coordoneze si demita un guvern care ii pune in practica programul.

Aceasta discutie ar putea avea loc acum, cand beneficiem de o perioada de impacare politica.

Acesta este doar un punct de vedere.

Citeste si:
Ce șanse sunt să avem alegeri anticipate, așa cum amenință Ciolacu. Motivele eșecului la ultima tentativă din 2020
Ce șanse sunt să avem alegeri anticipate, așa cum amenință Ciolacu. Motivele eșecului la ultima tentativă din 2020
Președintele PSD Marcel Ciolacu i-a amenințat pe liberali că în cazul în care rotativa de premier nu va avea loc, atunci se va ajunge la alegeri anticipate. Cu toate astea, un astfel de demers...
Un lider PNL a sesizat CNCD după discursul rasist de la Băile Tușnad al premierului ungar: ”Viktor Orban instigă, de fapt, la un experiment social de factură eugenică”
Un lider PNL a sesizat CNCD după discursul rasist de la Băile Tușnad al premierului ungar: ”Viktor Orban instigă, de fapt, la un experiment social de factură eugenică”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a anunţat joi, 11 august că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la discursul rasist susţinut la...