Ati vota o femeie pentru functia de presedinte al Romaniei? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 12:42
7545 citiri
Ati vota o femeie pentru functia de presedinte al Romaniei? - Sondaj Ziare.com

Romania n-a avut niciodata o femeie candidat la presedintie cu sanse reale, precum n-a avut niciodata o femeie premier sau presedinte al Senatului. Insa presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca "se apropie vremea candidaturii unei femei la Presedintie".

Nu mai putin de 44 de candidati si-au incercat norocul la functia de presedinte al Romaniei, dupa 1989. Trei dintre ei au si reusit.

Putini isi amintesc insa de singura femeie care a candidat la functia suprema in stat, avocata Gratiela Elena Barla, care in anul 2000 a reusit sa fie a 9-a in ordinea numarului de voturi, din 12 candidati. Ea a reusit sa primeasca peste 60.000 de voturi, adica 0,5 la suta din totalul optiunilor exprimate.

Basescu: Se apropie vremea candidaturii unei femei la Presedintie. Udrea, un pariu castigat

"Eu cred ca se apropie vremea candidaturii unei femei la functia de presedinte al Romaniei. (...) Eu as fi bucuros sa sustin o femeie la Presedintie sau la functia de prim-ministru", a spus Basescu, marti.

Tot presedintele declarase, in toamna anului 2010: "Exclud un candidat femeie si la presedintia partidului si la Presedintia Romaniei", rectificand apoi ca nu exclude candidatura, ci sansa.

Numele puternice din PDL: Udrea, Macovei, Boagiu

Luate pe rand, primul partid care ar putea trimite o femeie in cursa pentru Presedintia Romaniei este PDL. Nu atat prin faptul ca celelalte doua partide importante de pe scena politica - PSD si PNL - au deja un candidat comun anuntat de mult timp, cat pentru ca democrat-liberalii au fost singurii care au luat in calcul serios o asemenea posibilitate.

Anca Boagiu: Candidatul PDL la prezidentiale poate fi si o femeie

Prim-vicepresedintele PDL si totodata vicepresedinte al PPE, Anca Boagiu, declara in luna aprilie ca partidul ar putea trimite in cursa pentru prezidentiale chiar o femeie: "Suntem oameni politici si omul politic in general nu ar trebui sa aiba gen, dar cum in Romania trebuie sa subliniem lucrul acesta, poate fi si o femeie, poate fi si un barbat, poate fi un cetatean".

Principala vizata in acest context, Elena Udrea, care a si candidat cu sanse mari la sefia PDL, a spus, vineri seara, ca "Si azi avem femei care sunt ministru, am avut femei in guvernarea PDL. Daca presedintele Romaniei remarca ca se apropie acest moment, eu zic ca este realist. Poate sa fie vorba de 2018".

Ce conditie pune Udrea ca sa candideze la prezidentiale

Intrebata, la inceputul lunii iunie, daca va candida la Presedintie, Udrea a spus: "Numai daca va candida Victor Ponta".

De asemenea, un nume care a fost vehiculat a fost cel al europarlamentarului PDL Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, care a candidat si ea la presedintia partidului, dar fara mult succes.

Alte nume importante din PDL sunt prim-vicepresedintele Andreea Paul, vicepresedintii Sulfina Barbu (fost ministru al Mediului) si Raluca Turcan, purtatorul de cuvant Adriana Saftoiu sau singura femeie presedinte al Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Liderii din USL: Andronescu, Plumb, Nicolai

Fara indoiala, Ecaterina Andronescu este una dintre cele mai puternice voci din PSD - fost ministru al Educatiei in mai multe randuri si cabinete, presedinte al PSD Bucuresti, dar si vicepresedinte al partidului.

O prezenta puternica in randul femeilor din PSD este si ministrul Mediului, Rovana Plumb, de asemenea vicepresedinte al partidului si vicepresedinte al Organizatiei de Femei a socialistilor europeni. Alte nume importante in PSD sunt vicepresedintii Olguta Vasilescu si Corina Cretu si europarlamentarul Daciana Sarbu.

Rovana Plumb - vicepresedinte al Organizatiei de Femei a socialistilor europeni

In randul femeilor liberale, singura care are o functie de conducere in partid este vicepresedintele Norica Nicolai. PNL are si doi ministri - Mariana Campeanu si Lucia Varga, a doua fiind si presedintele Organizatiei de Femei. Europarlamentarele Renate Weber si Ramona Manescu sau deputatul Alina Gorghiu sunt alte voci sonore in PNL.

In ce priveste presedintii de partide, si aici numarul femeilor din politica romaneasca este foarte mic, Simona Man este singurul lider de partid - Partidul Poporului. Un alt fost lider de partid - PIN -, Lavinia Sandru, a iesit din politica.

Sondaj Ziare.com: Cine ar putea fi prima femeie premier sau presedinte in Romania?

Tot Lavinia Sandru aparea, intr-un sondaj realizat in urma cu aproape trei ani, drept cea mai potrivita femeie politician din Romania pentru ocuparea unei functii de premier sau presedinte al tarii, fiind urmata de Monica Macovei si Elena Udrea.

Femeia in politica - de ce se cred romancele mai tari ca sexul tare

In ce priveste femeile politician din lumea intreaga, probabil cea mai puternica si cea mai cunoscuta este cancelarul german Angela Merkel. Nu trebuie uitate nici presedintele Braziliei, Dilma Rousseff, si cel al Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner. Letona Dalia Grybauskaite si nou-aleasa Park Geun Hye, presedintele Coreei de Sud intregesc acest tablou.

In aceste conditii, Ziare.com va invita la dezbatere si va intreaba daca ati vota o femeie pentru functia de presedinte al Romaniei, in eventualitatea in care ar candida la alegerile prezidentiale.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#femeie candidat alegeri prezidentiale, #femeie candidat Presedintie, #Traian Basescu femeie candidat prezidentiale, #femeie candidat Cotroceni, #Elena Udrea candidat prezidentiale , #presedinte