Ce tip de presedinte ne trebuie si ce vom vota? - Interviu cu Alfred Bulai

Duminica, 05 Ianuarie 2014, ora 15:03
10083 citiri
Ce tip de presedinte ne trebuie si ce vom vota? - Interviu cu Alfred Bulai
Foto: Arhiva

Romania are nevoie de un presedinte cu experienta bogata in politica la varf, cu tinuta, respectat peste hotare si apropiat de cetateni, spune sociologul Alfred Bulai, in opinia caruia, totusi, Andrei Plesu nu ar avea nici cea mai mica sansa, daca ar candida la prezidentiale in 2014.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alfred Bulai creioneaza portretul unui bun presedinte si anticipeaza ca romanii vot vota un politician asemanator lui Traian Basescu, "o persoana care inspira virilitate, forta, energie, capacitatea de a fi stapan pe situatie", un bun lider cu inteligenta si siretenie.

Care sunt principalele resposabilitati ale presedintelui Romaniei, ce il diferentiaza de ceilalti politicieni?

Un presedinte ar trebui sa fie deasupra luptelor politice curente. Presedintele trebuie sa fie reprezentantul natiunii in mai mare masura decat orice alt partid, pentru ca partidele guverneaza, duc o anumita politica, au o anumita ideologie.

Totodata, presedintele este principalul exponent al politicii externe, care este fundamentala pentru un stat. Si, desigur, el ar trebui sa fie si arbitru pe scena politica si intre puterile statului.

Daca ne gandim la concetatenii nostri, de ce fel de presedinte are nevoie Romania la ora actuala ca sa progreseze? Sa fie tanar sau dimpotriva, experimentat? Ce calitati, ce tip de cariera l-ar recomanda?

Nu tanar, tinerii nu sunt votati nicaieri, asta e doar un gen de retorica publica fara valoare. Un presedinte trebuie sa aiba o anumita varsta, chiar inaintata. In general, varsta e legata de un gen de experienta pe care o afiseaza cineva, nu tine neaparat de varsta fizica. E nevoie de oameni cu o anumita maturitate in politica la varf.

Un presedinte trebuie sa aiba doua calitati: o anumita tinuta, care sa impresioneze si in spatiul public, si romanesc, si international, dar si sa fie apropiat populatiei, ca sa fie votat. Cetatenii trebuie sa se simta aproape de presedintele lor.

Putem avea un presedinte care sa respecte aceste conditii, dar sa vina din alta zona decat cea politica, cum a fost Vaclav Havel in Cehia, de exemplu?

Havel a facut politica si de aia a ajuns presedinte. Revenind la Romania, ca sa ajungi presedinte trebuie sa ai notorietate foarte mare, de aceea este un mare handicap pentru cei care nu vin din zona politica. Lumea trebuie sa te cunoasca, si nu cu o saptamana sau o luna inainte, ci cu mult timp. Sigur, poti sa vii dintr-o zona conexa sau secundara celei politice, dar de obicei nu esti ales daca nu faci politica.

Zona politica nu inseamna insa numai activitate de partid. Emil Constantinescu, teoretic, nu a facut politica, dar din moment ce era reprezentantul unei structuri politice promovate in spatiul public ca principal vector de orientare impotriva PDSR-ului de atunci, e evident ca facea politica. La fel a fost si cazul lui Havel si putem avea nenumarate situatii de acest gen. Daca il luati pe cel mai iubit dintre pamanteni, dar el nu face politica, nu il va alege nimeni. Simplul fapt ca te cunoaste lumea si te accepta, nu inseamna ca te accepta si pentru pozitia de presedinte.

In acest context, ce sanse ii dati lui Mugur Isarescu la presedintie?

Domnul Isarescu nu face politica, dar poate fi un candidat pentru ca a facut politica, e seful Bancii Nationale, il stim de 23 de ani, si a si fost candidat la presedintie, deci el vine din zona politica.

Insa, daca vorbesc de Eduard Manole, un tanar om de afaceri care a fost candidat la presedintie in 2000 si 2009, cine il voteaza? Nimeni.

Andrei Plesu ar avea vreo sansa?

Niciuna. Nici pomeneala. Persoanele cu o mare tinuta intelectuala au un anumit capital de simpatie la nivelul unei elite (si nici macar a intregii elite), dar atat. Fara sa intri in arena cu lei e cam greu sa castigi.

Pana acum am discutat pur teoretic, cam ce tip de presedinte ne-ar trebui ca sa progresam. Dar ce credeti ca vor vota romanii? Un politician care seamana cu romanul de rand sau un model?

Nu va fi votat un personaj care sa difere substantial de Traian Basescu. Sa stiti ca nu votam "vecinul de la patru". Vrem o persoana care inspira virilitate, forta, energie, capacitatea de a fi stapan pe situatie, astea sunt elemente fundamentale, nu numai in Romania, si in Germania, si in America, si unde vreti dvs. Sunt alesi oameni care au niste caracteristici generale: sa fie un lider, cu inteligenta, siretenie, sunt multe atribute care trebuie sa fie indeplinite.

Populatia l-a apreciat pe Ion Iliescu pentru ca era cu 50 de capete deasupra politicienilor din '90. A fost legitimat ca principal purtator al mesajului asa-zisilor revolutionari, era un activist pur-sange fata de politicienii de import (Campeanu si Ratiu, care pareau comici in raport cu asteptarile romanilor), asa ca era greu sa fie batut de cineva.

Dupa aceea, Emil Constantinescu a venit in 1996 pe un capital politic mare, care l-a ajutat imens, iar filmele de campanie l-au facut foarte apropiat de cetateni.

Traian Basescu s-a impus ca "Gigi care bate pe toata lumea". Si chiar se batea ca simplu primar cu primul ministru. El s-a legitimat in timp ca un om de actiune si ganditi-va ca un indicator important al notorietatii si importantei unui politician este sa te preia lumea - idei, glume, replici.

Asa au stat lucrurile pana acum. Ce urmeaza?

Lumea va vota un personaj care va reusi sa se impuna la nivel public in primul rand prin capacitatea de a fi un om transant, dur, in sensul de om care sa sugereze forta. Sigur ca ar trebui sa sugereze si competenta vizavi de ideea de guvernare si cu siguranta care sa aiba o lejeritate extraordinara de a relationa cu cetatenii.

Baile de multime, oriunde in lume, si in America, si in Franta, si in Germania au acest rol sa creeze perceptia distantei mici intre oameni si politician. Acest lucru e vital pentru un candidat la presedintie.

In plus, e nevoie de sustinere politica din partea cat mai multor formatiuni. Acesta a fost unul din succesele colosale pe care le-a reusit in 1996 CDR. Intre turul 1 si turul 2, practic, in afara de PRM si PSDR, restul (vreo 7-8-10 formatiuni, inclusiv minoritati) l-au sustinut pe Emil Constantinescu, ceea ce a sugerat foarte clar o transare a situatiei. Sa nu uitam ca o parte mare din populatie voteaza cu cel care despre care se crede ca ajunge la putere, nu are pretentii foarte mari.

Cat de important va fi criteriul anti/pro Traian Basescu la alegerile prezidentiale din 2014?

Nu va mai avea nicio importanta, deja reactiile impotriva lui Traian Basescu au devenit comice, lumea nu mai are tensiuni si frustrari ca acum 2-3 ani, in perioada guvernarii PDL.

Traian Basescu a intrat intr-o forma de resapare a imaginii, si-a revenit. Pe de alta parte, peste cateva luni el nu va mai fi un actor important.

Ar fi o greseala uriasa pentru un viitor candidat la presedintie sa se raporteze la Traian Basescu, pentru ca anul viitor el va avea contracandidati reali, nu pe Traian Basescu.

Eu cred ca in toamna viitoare nici nu i se mai raspunde la telefon. Asa au patit si Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Atunci cand esti "pe duca", in sensul ca nu mai poti sa fii nimic, lumea vrea sa se reorienteze in directia celui care ar putea sa fie presedinte pentru 5 ani, pentru ca dupa cum se intrezareste este clar ca nu mai schimbam Constitutia.

Si pentru mass-media e la fel. Eu voi astepta cu mare bucurie momentul in care va fi chemat la Antena3 sa critice guvernarea sau cine stie ce. O sa se intample lucrul asta, nu imediat, dar o sa se intample.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#profil presedinte Alfred Bulai, #alegeri prezidentiale 2014, #candidati presedintie 2014 , #presedinte