Opinii: Cum sa ingropi tara cu maini straine

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 20:13
5883 citiri
Opinii: Cum sa ingropi tara cu maini straine

In principiu, doar o tara de mana a doua se imprumuta de la FMI. Nimeni nu se duce sa ceara bani de la Fondul Monetar ca sa se dezvolte, ci doar pentru a supravietui, pentru a reusi sa isi plateasca pensiile si salariile si pentru a iesi dintr-o criza mai grava decat guvernantii ar fi intuit-o.

Daca unele tari ajung sa imprumute bani de la FMI ca sa supravietuiasca si nu au nicio politica de refacere a economiei, atunci cazul este pierdut. E si exemplul Romaniei. Functionarii FMI incearca, dar exemplele de mai sus demonstreaza ca tarile le raman straine pana la capat. Apoi, pentru ca tratamentul administrat de FMI sa aiba succes, este necesar ca tara respectiva sa aiba o economie, oricum ar fi ea, dar sa existe.

Din nou, Romania se incadreaza cu greu in profilul unei tari cu o economie stabila, chiar daca in criza, dar functionala candva si susceptibila de a-si reveni. Mostenind un schelet expirat din comunism, din fosta economie romaneasca, prost construita de la inceput, nu au mai ramas in prezent decat doar cateva oaze care ar putea fi repuse pe picioare. Iar din acestea, majoritatea apartin sau au fost cumparate de investitori straini.

Ca un bonus pe langa aceste "binecuvantari ale trecutului", clasa politica din Romania si mai cu seama actualii guvernanti au facut un fel de a fi din minciuna, clientela politica si demagogia de care se folosesc pentru a rezista la putere. Asadar, avem toate premisele pentru ca Fondul Monetar sa inregistreze un nici macar rasunator esec si aici.

Cu toate acestea, trecand si peste amestecul presedintelui in negocierile dintre Executiv si FMI, situatia in care Romania ajunsese in fata reprezentantilor Fondului este mai mult decat jenanta. Practic Jeffrey Franks conduce tara, oricat l-ar deranja, sau nu, pe Traian Basescu acest lucru. Iar pretentiile oficialilor FMI legate de OUG 50 privind reglementarea creditelor bancare sunt pur si simplu umilitoare.

Traian Basescu nu se mai afla insa in pozitia in care sa il trimita la plimbare pe Jeffrey Franks. Dupa ce a spus nu avem nevoie de un acord cu FMI, ca nu suntem in criza, ca un imprumut la FMI ne-ar readuce in anii '90, apoi ca totusi ar fi bine sa il luam ca pe o centura de siguranta, iar acum sa insiste ca avem nevoie de un NOU acord cu Fondul, presedintele si-a castigat competenta maxima in acest domeniu.

Si poate ca Traian Basescu ar fi tentat sa il trimita acasa pe Jeffrey Franks, intr-un acces de personalitate si mandrie nationala, mai ales ca astfel si-ar recastiga acum o buna parte din popularitatea pierduta, insa gaurile din buget si frica de a nu mai putea plati nici macar pensiile si salariile, asa taiate cum sunt si cum vor ramane, cred ca au un cuvant mai greu de spus decat orice alta rabufnire de orgolii.

Negocierile cu reprezentantii FMI, care mai nou se poarta mai mult la Cotroceni decat la Palatul Victoria, demonstreaza cel mai bine cine decide practic in acest moment in Guvern. Probabil ca nimeni nu se simte prea deranjat de aceasta anomalie, nici macar reprezentantii delegatiei FMI, dar poate ca si aceasta ciudatenie a spatiului nostru este o cauza a situatiei tragice in care ne aflam in prezent.

Interventia FMI in Romania poate fi cu adevarat falimentara daca guvernantii nostri nu inteleg ca banii care acum tot curg de la FMI sunt de fapt bani pe care, in cea mai scurta perioada de timp, trebuie sa invatam sa ii producem noi. Altfel, imprumuturile continue pentru platile sociale nu sunt decat drumul sigur spre faliment.

Daca engleza oficialilor FMI nu se potriveste cu engleza presedintelui, iar ai lui ministri nu inteleg ca trebuie sa propuna si alte masuri decat taierile bugetare, pentru iesirea din criza, atunci putem sa spunem si noi - "It's ridiculous, indeed"!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Jeffrey Franks FMI Romania, #Traian Basescu FMI Romania, #Basescu imprumut FMI, #imprumut FMI pensii salarii , #presedinte
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Exista macar o tara unde politicile FMI au avut rezultate favorabile ?
Poza TOM
TOM
rank 5
Păi cum, cum? Cu democratie originală strecurată prin escrocare si crime de un agent KGB!