Opinii: Ce-as fi vrut sa aud de la candidatii la prezidentiale ...

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 20:58
1696 citiri
Opinii: Ce-as fi vrut sa aud de la candidatii la prezidentiale ...
Foto: onmilwuakee.com

Mai intai ce n-as fi vrut sa aud: injurii si insulte la adresa adversarilor, care au transformat competitia in scandal de mahala.

Nu ma intereseaza sa-mi spuna competitorii cat de incapabili si nocivi sunt contracandidatii. Stiu sa judec si singur si oricum, nu de la cei interesati de cursa ascult astfel de evaluari.

Unul dintre principalii candidati a declarat ca presedintele nu trebuie sa aiba un program de guvernare. Trebuie sa aiba mai mult de atat. O viziune, o filosofie, un set de principii pentru evolutia Romaniei. Presedintele este seful politicii externe, dezechilibrele macroeconomice si din piata muncii reprezinta amenintari la securitatea nationala, legile trebuie promulgate sau nu, cum isi poate indeplini rolul de mediator daca nu stie pe ce drum vom merge?

Si atunci, ce voiam sa aud?

Cum de-am ajuns in halul asta, din punct de vedere economic? Cu rezervele naturale ale tarii, cu pozitia geostrategica buna, cu schimbarea de regim din 89, de ce suntem la mila organismelor financiare straine? Unde este, dupa 20 de ani, infrastructura necesara unei economii moderne? De ce nu avem o productie vandabila de bunuri si servicii, cel putin in agricultura si turism? Unde s-au dus banii din privatizari? Cine se face vinovat, cu nume si prenume, in ce proportii?

Candidatii principali sunt in politica de multi ani. Ar trebui sa stie.

Ce proiect de tara are fiecare candidat?

1. Cum sa eliminam politicul din structurile statului

A fost sau nu nociva prezenta oamenilor politici in structurile de decizie, pana la nivele inferioare? In functie de raspunsul la aceasta intrebare care ar fi solutia? Eventual o lege care sa interzica membrilor de partid, cu carnet in ultimii doi ani, sa ocupe functii de conducere, mai jos de ministru si secretar de stat? Este suficienta aceasta masura?

2. Cum pornim reconstructia morala a societatii romanesti?

Cea mai grea mostenire comunista, distrugerea fibrei morale a societatii, nu da semne ca poate fi anihilata. O taranca in varsta, altfel cu frica lui Dumnezeu, imi spunea ca nu e pacat sa furi de la CAP. Aici s-a ajuns, sa invoci dispensa divina pentru furt. Oameni simpli, aflati in spatele unui ghiseu, dispretuiesc si-si bat joc de alti oameni simpli. Unii se imbogatesc pe seama privatizarilor si a bugetelor de stat. Cred ca pot fi bogati intr-o tara saraca. Ca sunt din alta "liga", pentru a folosi o expresie recenta. Pentru cei din aceasta "liga" 50.000 de euro reprezinta un mizilic. Ca traim intr-o tara in care totul e de vanzare, incepand cu cinstea si responsabilitatea publica. Ce solutii aveti, d-lor candidati, ca nu le-am auzit?

3. Cum se poate diminua frauda si furtul din bugetele de stat, mai ales la nivelul administratiilor locale?

In prezent primarii nu dau socoteala decat alegatorilor. Din 4 in 4 ani. Si daca nu sunt realesi, mare paguba. Conturile si imobilele ii asteapta peste mari si tari. Curtea de Conturi nu poate face fata si nici nu are parghiile necesare. I-au fost retezati dintii sau nu i-a avut niciodata. Ce-i de facut? Este legea raspunderii fiscale suficienta? Ar trebui introduse Consilii de supraveghere, din societatea civila, sindicate, organizatii profesionale?

4. Cum se pot rezolva dezechilibrele macroeconomice si din piata muncii?

Gratie guvernarii liberale am ajuns la 9,5% din PIB cheltuieli bugetare, (in loc de 4-5%) 1,4 milioane de bugetari (in timp ce Polonia are 1,8 milioane, la o populatie dubla), pensii si salarii indecente in sistemul bugetar, avem deficite bugetare care ne obliga sa ne imprumutam, inclusiv pe piata libera, la dobanzi inrobitoare. Economia e sufocata pentru ca resursele statului nu pot merge in dezvoltarea infrastructurii, creatoare de locuri de munca, se duc la pensii si salarii bugetare. Unde vor pleca cateva sute de mii de bugetari, daca economia privata nu-i poate prelua?

5. Ce masuri de relansare economica, la iesirea din criza, trebuie sa adoptam?

In rural avem o rezerva de forta de munca de circa 2 milioane de oameni, care trebuie "recuperati" pentru piata muncii. Teren agricol avem, chiar ecologic, cum facem sa valorificam aceste importante resurse? Prin concesionari, vanzari de teren agricol, cum atragem resurse financiare si tehnologii straine? In turism, ce masuri fiscale si legislative sunt necesare pentru atragerea de investitii?

6. Dezvoltarea infrastructurii

In 20 de ani am reusit sa construim 150 km de autostrada, desi am incasat din privatizari sume considerabile. Fara autostrazi nu vin investitii in agricultura si turism, in constructii de masini. Investitorii de la Ford Craiova au cerut o autostrada pe care sa-si transporte produsele, Mercedes a renuntat la o investitie in Romania din lipsa autostrazii. Nu mai vorbim de pierderea de vieti omenesti si valori materiale, de timp si combustibil, pe drumurile supraaglomerate. Ar fi oportuna o autostrada de coasta, dealungul litoralului? Dar pentru valorificarea, pentru turism, a muntilor Apuseni, aflati la doua ore de Viena?

Infrastructura in educatie, sanatate si justitie este la pamant, desi in ultimii ani s-au investit sume uriase. Nu exista evaluari si raportari postfinantare independente, facute de altii, nu de catre cei care au furat banii. Nu se stie unde au disparut resursele, ca apa in nisip. Eficienta sistemelor de educatie, sanatate, justitie este la cote care ne plaseaza pe locuri codase in ierarhii mondiale. Ce planuri de viitor au candidatii pentru remedierea acestei situatii grele?

7. Care ar fi criteriile si standardele dupa care putem evalua prestatia guvernarilor?

Mai presus de orice avem nevoie urgenta de indicatori de performanta esentiali, (Key Performance Indicators), nu mai mult de 10-15, care sa caracterizeze functionarea eficienta a statului, un referential prin care sa masuram in permanenta performanta guvernelor, precum si alte referentiale distincte pentru subsistemele din arhitectura statului. Putem astfel compara, pe baza acestor grile, guvernarile si ministrii care se succed, iar cetatenii pot decide, in cunostinta de cauza, cui acorda increderea in procesul electoral.

(Exemple de indicatori: evolutia inflatiei, serviciul datoriei publice, evolutia PIB-ului pe locuitor, procentul angajatilor bugetari, salariul mediu, rata somajului, deficitul bugetar, deficitul de cont curent, etc.)

Pana in prezent n-am gasit in programele candidatilor raspunsuri la intrebarile de mai sus. Votul mei va fi acordat acelui candidat care va raspunde cat mai concret si detaliat la intrebarile care ma framanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#program guvernare, #program candidati presedintie, #campanie electorala, #alegeri prezidentiale 2009 , #presedinte