Ziare.com

Opinii: Ce-as fi vrut sa aud de la candidatii la prezidentiale ...

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 20:58

   

Opinii: Ce-as fi vrut sa aud de la candidatii la prezidentiale ...
Mai intai ce n-as fi vrut sa aud: injurii si insulte la adresa adversarilor, care au transformat competitia in scandal de mahala.

Nu ma intereseaza sa-mi spuna competitorii cat de incapabili si nocivi sunt contracandidatii. Stiu sa judec si singur si oricum, nu de la cei interesati de cursa ascult astfel de evaluari.

Unul dintre principalii candidati a declarat ca presedintele nu trebuie sa aiba un program de guvernare. Trebuie sa aiba mai mult de atat. O viziune, o filosofie, un set de principii pentru evolutia Romaniei. Presedintele este seful politicii externe, dezechilibrele macroeconomice si din piata muncii reprezinta amenintari la securitatea nationala, legile trebuie promulgate sau nu, cum isi poate indeplini rolul de mediator daca nu stie pe ce drum vom merge?

Si atunci, ce voiam sa aud?

Cum de-am ajuns in halul asta, din punct de vedere economic? Cu rezervele naturale ale tarii, cu pozitia geostrategica buna, cu schimbarea de regim din 89, de ce suntem la mila organismelor financiare straine? Unde este, dupa 20 de ani, infrastructura necesara unei economii moderne? De ce nu avem o productie vandabila de bunuri si servicii, cel putin in agricultura si turism? Unde s-au dus banii din privatizari? Cine se face vinovat, cu nume si prenume, in ce proportii?

Candidatii principali sunt in politica de multi ani. Ar trebui sa stie.

Ce proiect de tara are fiecare candidat?

1. Cum sa eliminam politicul din structurile statului

A fost sau nu nociva prezenta oamenilor politici in structurile de decizie, pana la nivele inferioare? In functie de raspunsul la aceasta intrebare care ar fi solutia? Eventual o lege care sa interzica membrilor de partid, cu carnet in ultimii doi ani, sa ocupe functii de conducere, mai jos de ministru si secretar de stat? Este suficienta aceasta masura?

2. Cum pornim reconstructia morala a societatii romanesti?

Cea mai grea mostenire comunista, distrugerea fibrei morale a societatii, nu da semne ca poate fi anihilata. O taranca in varsta, altfel cu frica lui Dumnezeu, imi spunea ca nu e pacat sa furi de la CAP. Aici s-a ajuns, sa invoci dispensa divina pentru furt. Oameni simpli, aflati in spatele unui ghiseu, dispretuiesc si-si bat joc de alti oameni simpli. Unii se imbogatesc pe seama privatizarilor si a bugetelor de stat. Cred ca pot fi bogati intr-o tara saraca. Ca sunt din alta "liga", pentru a folosi o expresie recenta. Pentru cei din aceasta "liga" 50.000 de euro reprezinta un mizilic. Ca traim intr-o tara in care totul e de vanzare, incepand cu cinstea si responsabilitatea publica. Ce solutii aveti, d-lor candidati, ca nu le-am auzit?

3. Cum se poate diminua frauda si furtul din bugetele de stat, mai ales la nivelul administratiilor locale?

In prezent primarii nu dau socoteala decat alegatorilor. Din 4 in 4 ani. Si daca nu sunt realesi, mare paguba. Conturile si imobilele ii asteapta peste mari si tari. Curtea de Conturi nu poate face fata si nici nu are parghiile necesare. I-au fost retezati dintii sau nu i-a avut niciodata. Ce-i de facut? Este legea raspunderii fiscale suficienta? Ar trebui introduse Consilii de supraveghere, din societatea civila, sindicate, organizatii profesionale?

4. Cum se pot rezolva dezechilibrele macroeconomice si din piata muncii?

Gratie guvernarii liberale am ajuns la 9,5% din PIB cheltuieli bugetare, (in loc de 4-5%) 1,4 milioane de bugetari (in timp ce Polonia are 1,8 milioane, la o populatie dubla), pensii si salarii indecente in sistemul bugetar, avem deficite bugetare care ne obliga sa ne imprumutam, inclusiv pe piata libera, la dobanzi inrobitoare. Economia e sufocata pentru ca resursele statului nu pot merge in dezvoltarea infrastructurii, creatoare de locuri de munca, se duc la pensii si salarii bugetare. Unde vor pleca cateva sute de mii de bugetari, daca economia privata nu-i poate prelua?

5. Ce masuri de relansare economica, la iesirea din criza, trebuie sa adoptam?

In rural avem o rezerva de forta de munca de circa 2 milioane de oameni, care trebuie "recuperati" pentru piata muncii. Teren agricol avem, chiar ecologic, cum facem sa valorificam aceste importante resurse? Prin concesionari, vanzari de teren agricol, cum atragem resurse financiare si tehnologii straine? In turism, ce masuri fiscale si legislative sunt necesare pentru atragerea de investitii?

6. Dezvoltarea infrastructurii

In 20 de ani am reusit sa construim 150 km de autostrada, desi am incasat din privatizari sume considerabile. Fara autostrazi nu vin investitii in agricultura si turism, in constructii de masini. Investitorii de la Ford Craiova au cerut o autostrada pe care sa-si transporte produsele, Mercedes a renuntat la o investitie in Romania din lipsa autostrazii. Nu mai vorbim de pierderea de vieti omenesti si valori materiale, de timp si combustibil, pe drumurile supraaglomerate. Ar fi oportuna o autostrada de coasta, dealungul litoralului? Dar pentru valorificarea, pentru turism, a muntilor Apuseni, aflati la doua ore de Viena?

Infrastructura in educatie, sanatate si justitie este la pamant, desi in ultimii ani s-au investit sume uriase. Nu exista evaluari si raportari postfinantare independente, facute de altii, nu de catre cei care au furat banii. Nu se stie unde au disparut resursele, ca apa in nisip. Eficienta sistemelor de educatie, sanatate, justitie este la cote care ne plaseaza pe locuri codase in ierarhii mondiale. Ce planuri de viitor au candidatii pentru remedierea acestei situatii grele?

7. Care ar fi criteriile si standardele dupa care putem evalua prestatia guvernarilor?

Mai presus de orice avem nevoie urgenta de indicatori de performanta esentiali, (Key Performance Indicators), nu mai mult de 10-15, care sa caracterizeze functionarea eficienta a statului, un referential prin care sa masuram in permanenta performanta guvernelor, precum si alte referentiale distincte pentru subsistemele din arhitectura statului. Putem astfel compara, pe baza acestor grile, guvernarile si ministrii care se succed, iar cetatenii pot decide, in cunostinta de cauza, cui acorda increderea in procesul electoral.

(Exemple de indicatori: evolutia inflatiei, serviciul datoriei publice, evolutia PIB-ului pe locuitor, procentul angajatilor bugetari, salariul mediu, rata somajului, deficitul bugetar, deficitul de cont curent, etc.)

Pana in prezent n-am gasit in programele candidatilor raspunsuri la intrebarile de mai sus. Votul mei va fi acordat acelui candidat care va raspunde cat mai concret si detaliat la intrebarile care ma framanta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1308 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PENTRU YAHOO

vai ce harnic esti. pe criza asta muncesti pe branci. speli portocale si arunci cu zeama. vezi ca un sambure ar putea ricosa si o sa privesti apoi ca Maritul Carmaci.

da nu-i nimic. vin alegerile si o sa dam portocalele pe razatoare. o sa se inmoaie apoi ceva de speriat. unde mai pui ca se vor face felii, felii. cam nasol.

ANTONESCU - PRESEDINTE.

 

 

Candidatii

Basescu isi exprima zilnic sentimentele liber cand o le numeste pe ziariste tiganci imputite si alte atribute pe care acesta i le aduce.

 

 

Economisim personalul lui ,,Paul" 150 000 de postizi invizibile, platite...

Parlamentul unicameral adoptă legi mai repede
Existenta unui Parlament cu o singură cameră ar duce atat la simplificarea procedurii legislative, cat si la reducerea consistentă a costurilor. Astfel, o lege ar putea fi adoptată in 45 sau 60 de zile, sau chiar mai repede, fiind discutată o singură dată, fără a fi nevoie de repetarea acestei proceduri. In plus, simplificarea procesului legislativ ar duce la reducerea numărului de ordonante de urgentă, pentru că Guvernul nu ar mai avea motive să le dea, dat fiind timpul rezonabil pentru adoptarea unei legi. Mai mult chiar, dat fiind statutul nostru de membri ai Uniunii Europene, Parlamentul Romaniei este solicitat să dea o serie de avize consultative pentru Parlamentul European. In cei trei ani de cand suntem membri UE, Parlamentul Romaniei nu a trimis niciun astfel de aviz, pe nicio lege, din niciun domeniu.

Economie de 1 milion de euro pe lună
Parlamentul unica­me­ral inseamnă si o re­ducere subs­tan­ti­a­lă a costurilor. In prezent, pentru un parlamentar, statul, deci contribuabilul, plă­teste aproximativ 7.000 de euro re­prezentand: in­dem­­ni­za­tie, diurnă, su­mă forfetară, bani pentru transport, bani pentru internet si telefon mobil, cazare in Bu­curesti sau in stră­inătate. Prin reducerea nu­mă­ru­lui de par­lamentari s-ar face o economie de aproximativ 1 milion de euro pe lună. Bani care ar putea fi folositi de stat pentru investitii in in­fra­structură.

Se reduce personalul
Pe langă diminuarea cheltuielilor, s-ar reduce si personalul administrativ din Parlament. In prezent, cateva mii de oameni lucrează la Camera Deputatilor si la Senat. La fiecare dintre cele două camere există servicii tehnice, administrative, legislative sau birouri de presă, ca să enumerăm doar cateva. Adică oameni plătiti in două locuri diferite, pentru a face practic acelasi lucru. Fie­care parlamentar are sofer, consilieri, secretară si sef de cabinet, care sunt functionari cu statut special si se bucură si ei de avantaje financiare, de pensie, la fel ca sefii lor. Numărul acestora ar fi substantial micsorat, odată cu reducerea numărului de parlamentari.

 

 

Parlamentul spartan, "operatiunea 300 “

Wednesday, 11 November 2009 23:21
Romanii vor decide la refe­rendumul din ziua alegerilor, initiat de Traian Băsescu, dacă doresc reducerea numărului de alesi plătiti de la buget.Pe 22 noiembrie, pe lan­gă alegerile prezi­den­tiale, romanii sunt che­mati la referendumul pen­­tru reducerea numă­ru­lui de parlamentari, de la 471 la 300, si pentru a decide dacă vor in continuare un Parlament bi­c­­a­meral sau un Parlament cu o singură ca­­meră. Referendumul a fost initiat de presedintele Traian Băsescu, in ciuda opo­zitiei parlamentari­lor. Potrivit Constitutiei, avizul Parlamentului este consultativ, deci decizia privind organizarea re­ferendumului este a se­fului statului si probabil că demersul lui are sanse mici de reusită dacă nu va castiga al doilea mandat, Băsescu fiind singurul politician care a militat pentru reforma clasei politice

 

 

Proiecte de presedinte, din umbra! ,,lasati amicii mei , ca va sprg" lozinca din umbra...

,,Santajul ziaristilor Rosca Stănescu si Bogdan Chireac asupra lui Cătălin Macovei, seful ANI
Wednesday, 11 November 2009 22:32
Agentia Natională de Integritate, institutie europeană a statului roman, se află sub atacul cu miză electorală al coalitiei Kaz-GRIVCO-FNI, efectuat prin două instrumente de presiune din ogrăzile lui Alexandru Sassu, Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vantu si Dan Voiculescu.Seful ANI, Cătălin Macovei, a fost supus unui santaj de presă executat prin intermediul a doi cunos­cuti fosti ziaristi transformati in traficanti de informatii si agenti de influentă. Este vorba de două "eta­loane“ de deontologie, mari formatori de opinie ai televiziunii publice nationale, TVR, ai postului Realitatea TV si ai Antenelor 1, 2 si 3: Bogdan Chireac, fost re­dac­tor-sef al ziarului "Gandul“, si Sorin Rosca Stănescu, fost director general al defunctului ziar "Ziua“.

 

 

Candidatii sunt altii, intrebarea sa fie pusa celor in drept...

Mogulii media Patriciu, Voiculescu si Vantu vor să conducă Romania
Wednesday, 11 November 2009 23:17
Toti trei au trusturi de presă in care investesc zeci de milioane de euro pentru a obtine influentă, dar si pentru a manipula. Toti sunt foarte bogati si vor să conducă Romania si să-si protejeze afacerile care au fost subiectele unor dosare răsunătoare. Din acest motiv dictează guverne si pun diversi ziaristi aflati in solda lor să facă jocurile murdare in politică.Dinu Patriciu. Dan Voi­culescu. Sorin Ovidiu Vantu. Sunt cei trei mo­guli de presă care au in­ves­tit enorm – zeci de mi­li­oane de euro – pentru a controla aproape toată presa ro­manească. Ne re­fe­rim aici la presa scrisă, dar si la cea audiovizuală. Principalele două posturi de stiri, Realitatea TV si Antena 3, sunt in mainile lor. De ziare nu mai vorbim, Patriciu fiind singurul om de afaceri care a in­vestit enorm intr-un bu­­siness care e in sufe­rintă după ce bugetele de pu­bli­citate au scăzut dramatic.

 

 

prima si cea mai importanta intrebare, tuturor!!!

este adevarat ca datoria publica a Romanie, in septembrie 2009, era de 140 miliarde??????

nimic nu este mai important decat acest lucru, caci inceperea platii acestei datorii arunca Romnaia in criza adevarata, un dezastru national.

amititiva, am platit cele 11 miliarde dolari pe vremea lui Ceausescu, in 8 ani cu acea foamete si necazuri pentru populatie.
si atunci economia romaneasca asa cum era, a platit cheltuielile interene si a produs si excedent pentru plata datoriei externe

-inchipuitiva cum vom plati azi, 140 miliarde in timp ce infrastructura economica (industria si celelalte) este o fractiune din cea dinainte de 90????

-oameni buni, nu va dati seama ce inseamana sa platim 140 miliarde euro???????
aceasta datorie va creste in fiecare an caci cresterea economica in viitorul apropiat nu va putea acoperi cheltuielile bugetare curente, fara datorie, deficit care va trebui platit din noi credite.

-nimic nu este mai important acum decat aceast aproblema caci aceasta datorie de peste 140 miliarde ne va marca viata noastra in viitorii 10-20 ani. si nu numai marca ci, posibil, distrugfe acest viitor.

-de aceea, Traian Basescu principalul responsabil si vinovat pentru aceasta tara, si ceilalti candidati ar ttrebui sa abordeze aceasta problema si sa ne spuna cum vor rezolva acest viitor, cu siguranta, dezastru national!!!!!!!

 

 

ATUNCI ACULTA ACUM: BASESCU PIERDE ALEGERILE RUSINOS!

Basescu are un caracter de securist batucit de-atita rau improscat in jurul lui.Dezinformare, dezbinare, ura, invidie, mirlanie, venin,manipulare,amenintare, codosenie, minciuna...NUMELE TAU ESTE BASESCU TRAIAN. Poate ma credeti un ticalos cind afirm aceasta? Ei bine, va declar solemn,cu probe la purtator, ca nu am fost ori nu sunt: securist, comunist, membrul unui partid, neam cu vre-un candidat la presedentie,ori simpatizant al vre-unuia.Sunt si voi ramane mereu cetateanul anonim care iubeste acest popor mai mult decit orice pe lumea asta.Dar acest popor nu inseamna hoarda de securisti-comunisti care incearca aici si pe alte forumuri sa INDUCA POPORUL IN EROARE cu manipulari si minciuni grotesti,descalifiante.Portocalii vor sa-l reimpuna pe Basescu, dar sunt orbiti de slugarnicia fata de acest antiroman tradator de popor.Aceasta este adevarata realitatea din tara, de pe teren,din sufletul oamenilor...milioanelor de romani: saracie, frig,lipsa de toate cele, salarii infecte care nu ajung nici la supravietuire,pensii de rusine-sub limita nesimtirii,lipsa de medicamente- de asistenta sanitara- de scoli igienice- de joburi- de liniste sufleteasca si bucurii marunte, lipsa de respect, lipsa de stima de sine, mirlanie, minciuni cit cuprinde, ura sistematica,dezbinare permanenta,hotie cit cuprinde, impertinenta si superioritatea celor bogati fata de modestia celor saraci si multi, o nebunie totala.ASTA E REALITATEA pe care o suporta poporul roman, SI NU CEA PE CARE O PREZINTA MINCINOSUL DE BASESCU, oamenii lui securisti si fanii portocalii.Asa ca oricit a-ti incerca sa aratati o fata de mare caracter al acestui marinar increzut si vindut securitatii si celor care-si bat joc de poporul roman, NU VETI REUSI NICIND, caci poporul vede ce traieste zi cu zi, noapte de noapte (cind nu poate pune capul pe o perna de griji, nevoi si suferinta!)si nu MAI POATE FI MINTIT. Poporul va vota impotriva lui BASESCU la aceste alegeri.Nici o manipulare nu mai poate schimba acest curs.POPORUL S-A SATURAT DE 5 ANI DE MINCIUNA BASEASCA ! A VENIT VREMEA SCHIMBARII! ASA SA AJUTE DIMNEZEU ACEST POPOR ROMAN!

 

 

YAHOO lucrezi la aceeiasi sectie?

Mai tii minte, cind ma bateai cu pumnii si picioarele in burta pentru atitudinea mea anticomunista? ACUM ESTI BASESCIAN? Se plateste gras?

 

 

Mai intai ce n-as fi vrut sa aud: injurii si insulte la adresa adversarilor, care au transformat competitia in scandal de mahala.

besescu se exprimă prin ură,dispreț,suspiciune,persuasiune,............,............, și nimic bun,nimic folositor............Sper să fie LAPIDAT!
Crin ANTONESCU,noul Președinte al ROmanilor,fără părtinire,fără persuasiune,fără avere,fără minciună-acesta este Crin ANTONESCU!
Am zis total.

 

 

Crin are un program european...

Crin Antonescu, este singurul candidat care si-a facut o campanie normala, apropriata de o campanie occidentala, si nu vad motive pentru a nu face din aceasta tara una Occidentala.

 

 

Prea mult pentru datoria publica

Doar vreo 45 de miliarde euro. Cu totul, inclusiv datoriilor companiilor private, ajunge la cca 75 miliarde euro.

 

 

adio promisiuni abulice

de la candidatii la prezidentiale nu mi-am dorit niciodata sa aud discursuri populiste si promisiuni abulice tipic basesciene, speech-uri agresive si impertinente specifice lui Geoana ci un discurs oratoric de buna calitate ca si al lui Antonescu. Nu am nevoie de minciunile lui Basescu si Geoana si de iluziile pe care le-am mai servit si in campaniile precedente. Ar trebui ca acesti doi mitomani sa se trateze si ulterior sa ceara voturi de la cetateni. Antodotul pentru acesti doi parveniti este Antonescu si indiscutabil cea mai buna alegere posibila. O schimbare majora pe care o asteptam de 20 de ani si o revolutie a respectului si a bunului-simt. Imi doresc un presedinte competent si decis sa lupte in sprijinul interesului national si care nu promite lucruri imposibile de realizat. Cetatenii si romanii isi doresc un presedinte demn pentru functia pe care o are si pentru rolul pe care trebuie sa si-l atribuie. Ne e lehamite de toti cei care ne-au furat pana acum si ne-au vandut iluzii si sperante pe banda rulanta si impozitabile bineinteles. Simtit dezgust si dispret fata de cei parveniti si ahtiati de putere care se lupta in alimentarea propriilor interese sfidand nevoile cetatenilor si implicit interesul national. E timpul sa facem o schimbare si sa dam sansa unui viitor presedinte capabil si vertical, echilibrat si responsabil cum este Crin Antonescu

 

 

Basescu si proasta guvernare a PSL-PSD

Cum de-am ajuns in halul asta, din punct de vedere economic? Cu rezervele naturale ale tarii, cu pozitia geostrategica buna, cu schimbarea de regim din 89, de ce suntem la mila organismelor financiare straine? Unde este, dupa 20 de ani, infrastructura necesara unei economii moderne? De ce nu avem o productie vandabila de bunuri si servicii, cel putin in agricultura si turism? Unde s-au dus banii din privatizari? Cine se face vinovat, cu nume si prenume, in ce proportii?

Raspunsul e simplu. Basescu si mandatul sau esuat si proasta guvernare PDL-PSD.

 

 

Proiect politic

Autorul articolului de fata cade in aceeasi greseala incare cade majoritatea electoratului din aceasta tara, mai precis sufera de boala "tatucului cu puteri absolute". Dupa douazeci de ani de la disparitia "odiosului" inca traim nostalgia dictatorului.
Domnilor, un presedinte poate cel mult sa prezinte un proiect politic, care sa fie acceptat de o majoritate politica cu ajutorul careia sa-l poata pune in aplicare el neavind in nici un caz putere executiva sau legislativa.
La asa clasa politica, asa presa, asa electorat...

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor