Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Reevaluarile, caramizile dezastrului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 18:39
3952 citiri
Reevaluarile, caramizile dezastrului (Opinii)

De aseara, sustinatorii presedintelui se intreaba, usor derutati, ce o fi in spatele reevaluarii lui Crin Antonescu. Care o fi planul genial care va salva dreapta romaneasca? Ce idee geniala mai are Traian Basescu?

As vrea sa cred si eu in strategiile marete ale presedintelui. Dar nu pot. Pentru ca pana acum combinatiile prezidentiale au fost mai mult tumbe printre reevaluari, rupturi si impacari pe picior, pe interesul sau disperarea momentului, toxice sau macar nevalabile in perspectiva. Niciuna nu s-a dovedit o strategie de constructie politica pe termen lung, asezata pe baze solide. De fapt, a fost una singura, alianta DA, la a carei distrugere a contribuit decisiv. Si apoi a venit desertul cu tumbe.

Reevaluarea lui Crin Antonescu este doar ultima dintr-un lung sir inceput inainte ca Traian Basescu sa devina presedinte. Va aduceti aminte complicata relatie a domniei sale cu Cosmin Gusa? Ce scandal, ce insulte teribile intre primarul general si secretarul general al PSD, ce parteneriat nefisurat intre prezidentiabil si primul sau consilier! A urmat din nou un mare razboi si, cine stie?, vad ca Realitatea este din ce in ce mai prezidentiala.

Dar de Gabriel Oprea va amintiti? Intai a fost seful mafiei personale a lui Adrian Nastase, apoi a fost un om dedicat intersului national, vicepremier de-a dreapta lui Emil Boc, om de mare incredere. Alaturi de el, Miki Spaga si Eugen Nicolicea, digerati si ei la pachet de presedinte in cel mai reformist - sigur va aduceti aminte formula - al fostului arc guvernamental. Doar ca atunci cand a venit vremea tradarii, marele general instelat inclusiv de catre Traian Basescu a intors armele fara nicio apasare catre alt interes national si alta reforma.

Dar Victor Ponta? A fost bun de ministru in guvernul Boc, a fost apoi maimuta, pisic, pucist etc. Coabitarea l-a pus in alta lumina. Va aduceti aminte cum il caina presedintele pe premier ca face si el ce poate, dar nu il lasa Antonescu sa scape de Fenechiu, ca doar nu se face sa arunce tara in criza politica. Va aduceti aminte cum ii multumea ca a continuat ce a facut guvernul Boc, ca tara e la cheu, ca interesul public nu a fost sacrificat pentru populisme? Ce bine s-au inteles ei si la trocul cu procurorii sefi, armonie fara fisura: unul la Ponta, unul la Udrea, unul la Bruxelles. Sa nu se supere nimeni.

Dar de Daniel Morar va amintiti? Procurorul care a devenit un simbol al anticoruptiei si a fost retras din scena ca "pericol pentru ordinea constitutionala".

Lista e mai lunga desigur, am ales doar cateva exemple mai reprezentative. De fiecare data a existat un argument in numele caruia galusca a fost inghitita. Ca a fost vorba despre asigurarea unei majoritati de aur sau de bronz, ca a fost vorba de stabilitatea politica, toate au avut teoretic explicatii foarte viabile. Practic toate au fost caramizele care au construit dezastrul, pas cu pas. Dezastrul in care suntem acum, cu o clasa politica complet compromisa, fara mari sperante, fara incredere, fara repere.

Si stiti de ce? Pentru ca ceea ce este imoral ramane imoral, indiferent cum o sucim. Iar ceea ce este imoral nu poate genera ceva bun, ceva solid. Exista compromisuri care se fac in politica, cedari mici cu beneficii mari. Si exista cedarile imense cu beneficii derizorii, compromisurile inacceptabile. Indiferent care ar fi beneficiul reevaluarii pucistului sef de vara trecuta, el este mic in comparatie cu compromiterea totala a principiilor de atunci.

Are presedintele o strategie ascunsa? Putin imi pasa, sincer. Nu numai pentru ca pana acum nu i-a iesit mai niciuna. Ci in primul rand pentru ca nu pot imparasi o mentalitate cu truse mistice sau macar de turma. Numai caile Domnului sunt incurcate, numai voia lui Dumnezeu nu ai caderea sa o chestionezi. Traian Basescu nu e Dumnezeu.

E un om politic, care poate gresi, care trebuie sa se justifice, care trebuie sa convinga, care trebuie sa respecte niste reguli. Nu suntem oi care isi urmeaza ciobanul, ca stie el mai bine. Suntem oameni rationali cu vointa, discernamant si criterii.

Da stiu. Toti asteapta ca maine Traian Basescu sa se razgandeasca, sa iasa sa-i arda o laba lui Crin Antonescu, probabil facandu-i cu ochiul lui Victor Ponta, ca sa rasufle usurati. Foarte posibil. Ca doar tot domnia sa spunea in septembrie ca PSD trebuie sa aiba prezidentiabil, ca e aberant ca partidul cel mai mare sa nu aiba candidatul propriu. Acum nu trebuie. Din septembrie a trecut o vesnicie. A reevaluat.

Nu vreau un Dumnezeu al politicii, nu vreau politica facuta de maicute. Vreau putina seriozitate, putina decenta, coerenta si respect fata de pincipiile de baza. Vreau ca pucistul sa ramana pucist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Traian Basescu Crin Antonescu, #Traian Basescu reevaluari , #presedinte