Traian Basescu povesteste despre rolul FBI in activitatea SRI si a procurorilor si intalnirea cu Robert Mueller

Sambata, 14 Aprilie 2018, ora 11:45
4838 citiri
Traian Basescu povesteste despre rolul FBI in activitatea SRI si a procurorilor si intalnirea cu Robert Mueller
Foto: Facebook Traian Basescu

Fostul presedinte, Traian Basescu, a declarat ca FBI a asigurat asistenta tehnica ofiterilor SRI si procurorilor, dupa ce fostul sef al stastului s-a intalnit, in 2006, cu fostul director FBI, Robert Mueller, solicitand ajutorul SUA pentru legislatia penala din Romania.

Afirmatiile lui Basescu au fost facute in cadrul unei interventii telefonice la postul B1 Tv, unde principalul subiect de discutie era modul in care a pornit ideea protocoalelor dintre diverse institutii din Romania, fiind prezentata iar in acest sens o cablograma WikiLeaks, scrisa de fostul ambasador al SUA in Romania, Nicholas Taubman.

"Imi aduc aminte perfect intalnirea, cum imi aduc aminte si intalnirea cu directorul CIA si cu toti importantii demnitari americani. Nu imi e rusine de continutul cablogramei, dimpotriva. Romania era la stadiul la care tara parea condusa de Sorin Ovidiu Vantu, de grupuri de interese, nu aveam capacitate de reactie, iar intalnirea cu Mueller a fost o buna ocazie de a-i spune ca avem nevoie de asistenta sa putem combate toate fenomenele pe care le-am mentionat.

Incercarea insa de a duce aceste discutii de solicitare de asistenta absolut necesara. Poate nu va aduceti aminte ca eram la stadiul la care, dupa ceva timp, cate unul ne spunea << intariti-va statul >>, razand pur si simplu de statul roman. La stadion am gasit eu statul roman, l-am gasit cu directorul SRI circuland cu masina inscriptionata cu Sorin Ovidiu Vantu si l-am gasit cu justitia si stabilirea dosarelor in sediul PSD. Tin sa va reamintesc acest lucru. Discutia cu Mueller a fost extrem de utila pentru ca omul s-a intors inapoi in Statele Unite si s-a tinut de cuvant. FBI a asigurat o asistenta tehnica extrem de utila procurorilor, politistilor si ofiterilor SRI in combaterea acestor fenomene care tineau de obligatia statului roman.

Nu imi este rusine de discutia cu Mueller, ceea ce a transmis ambasadorul Taubman este perfect corect. Marea noastra problema este ca experienta americana a fost pusa in aplicare de romani", a afirmat Basescu, intr-o interventie telefonica la o emsiune difuzata vineri seara de B1 Tv.

Fostul sef al statului roman a adaugat ca am avut asistenta din partea serviciilor britanice in trasarea unei legislatii privind siguranta nationala, in urma careia o serie de legi au fost depuse in anul 2007 la Parlament, dar asupra carora au intervenit si alesii romani.

"Serviciile secrete, probabil si influentat de discutiile pe care le-am avut cu directorul CIA, cu ambasadorul, cu vicepresedintele, cu presedintele SUA, cu seful Departamentului stat, i-au rugat, se pare, pe britanici sa le dea asistenta in scrierea legilor securitatii nationale, asistenta pe care am primit-o. Am beneficiat de asistenta de la MI6, MI5 in elaborarea unui set de legi ale securitatii nationale. Au fost depuse la Parlament in 2007.

Sigur ca au intervenit dupa ce au plecat expertii britanici. A intervenit si manuta autohtona si a mai strambat din ce era scris in proiectele democratice facute cu sprijinul britanicilor, cu certitudine si la solicitare americana. Probabil e bine ca legile astea sa fie facute in cooperare cu niste Servicii europene, ceea ce s-a si intamplat. Proiectele acelea au lucruri extrem de bune, dar au si prostii bagate de influenta autohtona", a declarat Traian Basescu.

El a mai precizat ca este necesar ca aceste legi sa fie scoase din sertarele Parlamentului si sa fie adaptate cerintelor actuale, eliminand totodata "elementul autohton" din initiativele legislative, element care incalca Constitutia Romaniei.

"Din pacate, din 2007 stau in sertarele Parlamentului. Eu nu spun ca mai sunt actuale. Ar trebui luate si eventual eliminat elementul autohton, cel care facea exagerari si nu se incadra in Constitutia Romaniei de la acea vreme. Dar miezul lor este bun. Este un set de cinci legi care au fost elaborate cu asistenta britanica. Ar trebui sa mergem inainte putin, pentru ca trebuie sa recunoastem, sa vrei sa raspunzi amenintarilor actuale interne, fie ca vorbim de spalare de bani, fie ca vorbim de trafic de persoane, fie ca vorbim de criminalitatea transfrontaliera, fie ca vorbim de migratie, lucrurile au evoluat din 2006-2007.

Sunt 10 ani de atunci si probabil ca trebuie umblat pe aceste legi. Dincolo de instruire, sa stiti ca Romania a primit instruirea personalului, procurori, ofiteri SRI, Romania a primit si asistenta pentru o legislatie cu care sa faca fata amenintarilor moderne. In 2006, expertii britanici se uitau ca lucram pe o lege a Serviciului Roman de Informatii din 1991, iar astazi suntem in 2018 si tot cu legea aia lucram", a conchis Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu FBI SRI procurori protocoale , #presedinte