De ce ar iesi Ceausescu presedinte din primul tur (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 13 Aprilie 2014, ora 10:39
8542 citiri
De ce ar iesi Ceausescu presedinte din primul tur (Opinii)

Daca Nicolae Ceausescu ar candida la prezidentiale, 66% dintre romani l-ar vota, ne arata un recent sondaj IRES. Adica nu numai ca ar castiga prezidentialele, dar ar face-o chiar din primul tur de scrutin, spulberand toti actualii candidati, in frunte cu Victor Ponta.

Chiar mai multi, 69%, cred ca traiesc mai rau decat inainte de 1989. Cele mai mari regrete sunt legate de traiul bun (14%) si siguranta locului de munca (23%) de dinainte de 1989.

Cred ca nu exista o poza mai explicita a esecului tuturor celor care au condus Romania din 1990 decat acest sondaj. Sigur ca intotdeauna va exista o doza de nostalgie fata de trecut. Multi dintre cei care se uita duios incolo nu regreta vremurile de atunci, ci propria tinerete. Anii in care erau tineri, sanatosi, indragostiti.

Dar cand doua treimi dintre romani iti spun ca l-ar vota pe Ceausescu din primul tur de scrutin, iar 60% nu au absolut nicio alta preferinta in raport cu actuala clasa politica inseamna ca dezamagirea este uriasa. Suprapunand cifrele, este clar ca Ceasusescu "strange" voturi dincolo de ideologie, din bazinul dezamagitilor si pasivilor din restul sondajelor.

De ce? Sondajul da doua cauze, dar care, insumand procentele, nu ajung la cele doua treimi nici pe departe. In plus, daca siguranta locului de munca era intr-adevar mare inainte de 1989, invocarea traiului bun este o gluma.

Ceea ce cred ca regreta oamenii in primul rand, chiar daca nu definesc ca atare acest regret, este o oarecare ordine si o oarecare retinere a puternicilor de atunci.

Da, nomenclatura comunista si securista era privilegiata. Diferentele dintre traiul acesteia si al muritorilor de rand erau uriase. Dar ceea ce lipsea era ostentatia sfidatoare. Daca ascultam sau citim marturiile de atunci vom afla ca puternicilor epocii, marilor corupti le era teama sa se afiseze. Nu prea des la restaurant, nu prea multe excursii, nimic exagerat pentru ca imediat erau "executati" tocmai pentru a nu strica imaginea de ansamblu.

Sunt multi cei care spun, si le impartasesc punctul de vedere, ca un rol important, daca nu principal in decembrie 1989 l-a avut esalonul doi din partid si securitate, satul sa nu se poata bucura cu adevarat de banii stransi "la saltea", bani cu care a pus rapid mana pe parghiile puterii economice din Romania, pe care le controleaza si acum, de altfel.

Va imaginati vreun nomenclaturist care sa se fi laudat cu vacantele in Madagascar sau la Rio. Va imaginati vreunul care sa aiba 7 case, va imaginati colectiile de masini de lux pe care le vedem la fiecare adunare de partid de acum? Discrepantele acestea intre privilegiati si paria, care daca nu sunt, in fapt, mai mici decat inainte de 1989, sunt atat de eviente si apasa.

Este apoi vorba despre coruptia endemica. Si in regimul comunist era cu siguranta foarte mare. Cu bacsis se obtinea ce nu era la liber, adica mai tot. Dar, din nou, nu atat de evidenta si pe sume atat de mari. Mai cu frica, mai cu fereala, in marje mai mici nu cu milioanele de dolari. Si sigur ca nivelul de trai, locurile de munca, situatia economica in general sunt direct legate dimensiunile coruptiei.

Ceea ce cred ca regreta oamenii atunci cand se raporteaza la Ceausescu este sentimentul ca exista o limita a sfidarii explicite. O retinere in afisarea opulentei. Si ceea ce sanctioneaza acum este haosul si nerusinarea fara nici cea mai mica inhibitie. Daca umilinta de atunci a fost uitata, inseamna ca aceea de acum este mai mare.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Președintele PNL Florin Cîțu a declarat joi, 21 octombrie, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că ministrul Apărării Nicolae Ciucă este propunerea partidului de...
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
S C USL Felix SRL
rank 5
De deștept și demn ce este românul!