Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce nu se poate incalzi singura Europa?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 23:35
5205 citiri
De ce nu se poate incalzi singura Europa?

Pus in fata perspectivei ca cetatenii sai sa inghete iarna aceasta, presedintele bulgar Gheorghi Parvanov a decis ca cea mai buna cale de actiune este redeschiderea reactorului nuclear de constructie sovietica, inchis o data cu intrarea tarii in Uniunea Europeana.

Este limpede ca Bulgaria are optiuni limitate in ceea ce priveste gasirea unui "plan B" de actiune, ca urmare a sistarii aprovizionarii cu gaze naturale rusesti, via Ucraina.

In situatia Bulgariei se afla mai toata Europa: lupta dintre Gazpromul rusesc si Naftogazul ucrainean subliniaza ca Europa a facut prea putin, prea tarziu, pentru a se pune la adapost de o astfel de situatie, vecina cu calamitatea, mai ales in conditiile unei ierni aspre. Europa nu are un "plan B", scrie International Herald Tribune.

Expertii in chestiuni de energie sunt de acord ca UE are nevoie de o capacitate mai mare de stocare a gazelor naturale, de mai multa inetrconectivitate, mai multi furnizori si mai multe alternative energetice, cum ar fi energia nucleara si cea eoliana.

Aceste obiective sunt cu atat mai urgente cu cat productia de gaze naturale este concentrata in tari unde companii controlate de stat, precum Gazprom, domina piata.

Pana de curand, principalul motor al ambitiilor europene de a obtine alternative la combustibilii fosili erau pericolele pentru mediu si dorinta de a conduce in chestiunea emisiilor scazute de carbon. Acum, "urgenta" este faptul ca oamenii ingheata de frig in apartamente.

Uniunea este dependenta de Rusia pentru un sfert din necesarul de gaze naturale, din care 80% tranziteaza Ucraina. Cum toate transporturile prin conducta ucraineana au fost oprite, cele mai vulnerabile tari sunt cele cu cele mai mici rezerve de gaze naturale si cele mai putine surse alternative, adica Romania, Grecia, Slovacia, Ungaria, Cehia si Bulgaria.

Europa nu le poate ajuta, din motive legate de contractele existente cat si de modalitatea concreta de "mutare" efectiva a gazelor.

Puternicele companii energetice din Germania, Franta si Italia sunt mai interesate sa-si protejeze piata interna si se fac prea putini pasi concreti pentru a echipa Europa sa primeasca gaze naturale lichefiate din Orientul Mijlociu, Africa si Asia.

Ramane, ca ultima solutie pentru aceste state, energia nucleara. Fiziunea are avantajul ca produce putin sau deloc dioxid de carbon, principalul gaz responsabil de efectul de sera. Cu toate acestea, in multe parti din Europa este o impotrivire vehementa fata de energia nucleara - in special in Germania.

Pe langa opozitia politica, este nevoie de mult timp pentru a pune la dispozitia cetatenilor noi surse de energie nucleara. In prezent, sunt doar doua centrale nucleare in constructie in Europa: in Franta si Finlanda.

O alta solutie vehiculata este constructia de noi gazoducte, precum Nabucco, care ar aduce gaze naturale din Azerbaijan si Iran. Chiar daca s-ar trece peste toate problemele si criticile intampinate de acest proiect, va dura mult pana cand gazele naturale vor incepe sa circule prin Nabucco.

Pana cand aceste proiecte, si altele, precum centralele eoliene, vor fi puse in practica, europenii vor continua sa aiba emotii de fiecare data cand Rusia se cearta cu Ucraina.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#criza gazelor naturale, #alternative energetice, #siguranta energetica , #presedinte