Dialog al surzilor intre MAE din Bucuresti si cel din Budapesta

Marti, 17 Martie 2009, ora 17:56
1467 citiri
Dialog al surzilor intre MAE din Bucuresti si cel din Budapesta

Nu a existat intentia de a restrictiona vizita presedintelui Ungariei, Laszlo Solyom dar modul de anuntare si de organizare a vizitelor private trebuie sa respecte legislatia si cutuma diplomatica, se afirma intr-un comunicat al MAE remis Ziare.com.

De cealalta parte insa, oficialii maghiari sustin ca vizita presedintelui nu s-a inscris deloc in "spiritul bunei dezvoltari a relatiilor bilaterale". Marti, doua comunicate de presa au demonstrat ca tensiunile de sambata, cand seful statului maghiar a fost nevoit sa intre in Romania cu masina si sa-si scurteze vizita, sunt departe de a fi aplanate.

"Partea romana nu a avut si nu are intentia de a restrictiona vizitele private in Romania ale oficialilor ungari, respectand intru totul dreptul la libera circulatie. Dar modul de anuntare si de organizare a vizitelor private trebuie sa respecte legislatia si cutuma diplomatica. De asemenea, documentele diplomatice si declaratiile publice trebuie sa respecte denumirile oficiale ale autoritatilor si unitatilor administrativ-teritoriale, neputandu-se accepta erori, aproximari sau informatii interpretabile", se arata in comunicatul MAE.

Acest punct de vedere al partii romane i-a fost comunicat si ambasadorului Republicii Ungare la Bucuresti, Oskar Fuzes, in timpul unei intrevederi avute marti cu secretarul de stat din MAE Bogdan Mazuru.

Partea ungara a transmis, cu acest prilej, o nota verbala, prin care solicita clarificari privind pozitia autoritatilor romane fata de vizita privata in Romania a presedintelui Laszlo Solyom.

Potrivit comunicatului MAE, Oskar Fuzes si Bogdan Mazuru au subliniat faptul ca relatiile romano-ungare sunt definite, in prezent, "de un nivel foarte bun de intelegere reciproca, obiectiv realizat si consolidat in timp prin eforturi comune la nivelul autoritatilor si al societatii civile din cele doua state, inclusiv al minoritatilor maghiara si romana".

Potrivit comunicatului citat, "discutiile s-au desfasurat intr-o atmosfera deschisa, amicala, care a permis clarificarea tuturor aspectelor abordate".

MAE ungar contrazice afirmatiile omologilor romani

Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria a postat, marti, pe site-ul institutiei, un comunicat de presa in care sustine ca modul in care autoritatile romane au tratat vizita presedintelui Ungariei, Solyom Laszlo, nu se inscrie in "spiritul bunei dezvoltari a relatiilor bilaterale", informeaza Newsin.

"Vizita presedintelui Solyom Laszlo in Romania este un element important al colaborarii strategice dintre Ungaria si Romania - ca partenieri in UE si in NATO - care nu impiedica, ci intareste relatiile de parteneriat. Punerea sub semnul intrebarii a intentiei, dauneaza dezvoltarii relatiile de parteneriat, motiv pentru care este inacceptabila. Tratarea vizitei presedintelui republicii nu se potriveste cu spiritul bunei dezvoltari a relatii bilaterale din ultima perioada. Intentia Ungariei este sa dezvolte relatiile in continuare si pregatirea eficienta a celei de a cincea sedinta comuna a guvernelor ungar si roman, programata pentru a doua jumatate a anului", se arata in comunicatul de presa postat pe site-ul www.kum.hu, site-ul oficial al MAE ungar.

Ministerul ungar mai sustine ca adresa prin care era anuntata prezenta sefului statului ungar in Romania a fost transmisa "la timp si in formatul corespunzator" Ministerului Afacerilor Externe din Romania, de la care a fost ceruta colaborarea tehnica.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Laszlo Solyom vizita, #presedinte Ungaria Romania , #presedinte