Frunda: Libera circulatie a infractorilor romani in strainatate trebuie restrictionata

Luni, 02 Martie 2009, ora 21:58
1864 citiri
Frunda: Libera circulatie a infractorilor romani in strainatate trebuie restrictionata

Ar trebui luata in considerare posibilitatea restrictionarii temporare a circulatiei in strainatate a cetatenilor romani care au comis grave infractiuni, a propus,luni, presedintele comisiei Senatului pentru drepturile omului, culte si minoritati, Gyorgy Frunda.

"Trebuie sa ne gandim in ce masura putem institui o pedeapsa complementara, in ce masura interdictia temporara in cazul savarsirii unor infractiuni deosebit de grave - omor, talharie, viol - este sau nu actuala. Trebuie sa ne gandim la acest lucru", a atras atentia Frunda, transmite Realitatea Tv.

"Sa spunem lucrurilor pe nume - daca in Romania ar veni un milion de cetateni dintr-un alt stat pentru a munci si am vedea la televizor ca incep sa fure, ca violeaza nevasta unui demnitar sau o fata de 14 ani, atunci nu s-ar crea o psihologie colectiva impotriva acelor comunitati?", a continuat senatorul.

"Din punct de vedere al drepturilor omului este inacceptabil ca din cauza unor incidente infractionale sa fie culpabilizata o intreaga comunitate.

In mod pragmatic cred ca si noi ar trebui sa facem mai mult pentru prevenirea infractiunilor, printr-o colaborare cu comunitatea romana de acolo, o prezenta mai activa a politistilor romani din Italia. Aceasta problema trebuie rezolvata prin preventie", a si-a continuat Frunda argumentatia.

Pe de alta parte, europarlamentarul liberal Renate Weber, invitata la audierea din Parlament, a spus ca nu este de acord cu propunerea lui Frunda. "La acest moment vorbim in cadrul Uniunii Europene de o libertate de circulatie care trebuie respectata", a insistat Weber.

Vorbind despre situatia comunitatii romanesti din Italia, europarlamentarul a aratat ca a adresat la 9 februarie o interpelare vicepresdintelui Comisiei Europene Jacques Barrot.

"I-am solicitat oficialului CE sa ceara autoritatilor italiene inclusiv un raport in legatura cu ultimele initiative legislative, pentru ca, din punctul meu de vedere, acestea trebuie dezbatute la nivelul Uniunii Europene. Ideea de a avea patrule civile, adica 'bande de vigilante', mie mi se pare inadmisibila in Europa anului 2009", a spus Weber.

Europarlamentarul a adaugat ca primeste saptamanal 3-4 sesizari din partea comunitatii romane referitor la abuzuri la nivel local, intretinute de autoritatile italiene.

"Romania trebuie sa aiba o prezenta permanenta in Italia, alaturi de cei care sunt victime ale unor astfel de situatii. Este bine ca s-a marit numarul de consulate, dar daca ma intrebati pe mine, eu cred ca ar trebui triplat, iar numarul persoanelor care sa lucreze acum acolo - pentru ca suntem intr-o situatie exceptionala - ar trebui inzecit", a aratat Weber.

La randul sau, ministrul de Externe Cristian Diaconescu a spus, referitor la propunerea lui Gyorgy Frunda, ca nu va promova si nu va accepta "ideea introducerii unor restrictii suplimentare in ceea ce priveste libera circulatie a romanilor".

"Functionam in acest moment dupa regulile europene convenite impreuna cu partenerii europeni in cunostinta de cauza", a punctat Cristian Diaconescu.

Seful diplomatiei romane a criticat si atitudinea de disociere rasiala: "Reiau si amplific rugamintea in legatura cu apelativele pe care le folosim atunci cand vorbim de comunitatea romaneasca din afara: emigratie, imigratie, diaspora - sunt absolut neavenite din acest punct de vedere, ca sa nu mai vorbesc de anumite disocieri rasiale, ce macar din Romania nu ar trebui sa plece.

Vreau sa spun foarte clar - nu ne scuza si nu ne apara cu nimic daca facem vreo separatie de un anume fel. Nu ne ajuta nici ca politicieni, nici ca oameni publici, nici ca oameni care doresc sa transmita niste mesaje care trebuie sa se auda in alta parte", a explicat ministrul.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Gyorgy Frunda romani, #romain infractori strainatate, #libera circulatie romani, #romani Italia infractiuni , #presedinte