Laszlo Tokes: Diversiune antimaghiara in derulare, Traian Basescu s-a implicat personal

Marti, 20 August 2013, ora 18:27
5936 citiri
Laszlo Tokes: Diversiune antimaghiara in derulare, Traian Basescu s-a implicat personal
Foto: Arhiva

Europarlamentarul Laszlo Tokes riposteaza la amestecarea numelui sau in scandalul legat de declaratiile invitatilor maghiari la Universitatea de Vara, spune ca totul este o provocare, si il acuza pe presedintele Traian Basescu pentru inflamarea opinieie publice.

"Asistam in aceste zile in Romania la o diversiune mediatica prelungita, pronuntat antimaghiara, fiindu-mi repartizat - fara voia mea - rolul de tap ispasitor", spune Laszlo Tokes in comunicatul sau.

Comunicatul arata ca declaratiile presedintelui Basescu privind amenintarile Ungariei cu un protectorat maghiar asupra Transilvaniei sau un dictat, sunt bazate pe o interpretare diversionista a unor declaratii pasnice ale lui Laszlo Tokes.

"Diversiunea antimaghiara in derulare este totusi una aparte, fiindca domnul presedinte Traian Basescu s-a implicat personal si in mod direct, invinuindu-ma in interventiile sale de la Izvorul Muresului si Oarba de Mures ca am cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar ulterior, ca vreau dictat asupra Tansilvaniei", spune europarlamentarul.

Conform spuselor lui Tokes, totul a inceput cu Universitatea de Vara de la Tusnad, cand, fiind alaturi de premierul ungar Victor Orban, a raspuns la cateva intrebari venite din public. Atunci a ales un exemplu de autonomie regionala, cel al Tirolului de Sud, pentru a sugera un model pentru Tinutul Secuiesc.

"Am ales - in mod instantaneu - cazul Tirolului de Sud din Italia: o autonomie teritoriala functionala, unanim apreciata, care din punct de vedere geografic se afla destul de aproape de noi si se aseamana in anumite privinte cu Tinutul Secuiesc", isi aminteste Tokes.

"Avandu-l langa mine pe Orban Viktor, premierul Ungariei, mi s-a parut firesc sa-i sugerez, sa-l rog sa incerce construirea unui mecanism similar sau asemanator cu cel al Tirolulului de Sud - evident impreuna cu Romania, in interesul ambelor tari, inclusiv al maghiarilor din Romania.

In decurs de cateva ore, Tirolul de Sud al zilelor noastre, la care m-am referit, a fost rastalmacit aproape fara drept la replica sub forma protectoratelor lui Hitler si a protectoratelor fostelor imperii coloniale" lamureste situatia pastorul reformat.

In final, Tokes il acuza dar ii si acorda inca o sansa presedintelui Traian Basescu.

"Nu cred ca iesirile antimaghiare nefondate ale domnului presedinte Traian Basescu sunt benefice reputatiei politice a Excelentei Sale, dar cu toate acestea Excelenta Sa ramane pentru mine acel presedinte care mi-a acordat o inalta distinctie a statului roman", isi incheie comunicatul Laszlo Tokes.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Laszlo Tokes comunicat dezmintire protectorat, #Tokes dictat Transilvania secui, #Tokes secuiesc autonomie Basescu , #presedinte