Momentul Obama, de la Moscova la Roma si de la Londra la Beijing

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 09:19
2436 citiri
Momentul Obama, de la Moscova la Roma si de la Londra la Beijing

Ceremonia de investitura a celui de-al 44-lea presedinte al SUA a fost relatata in direct si analizata pana in cele mai mici detalii de presa din intreaga lume.

In vreme ce unii ziaristi chinezi au remarcat dorinta lui Barack Obama de a lega prietenii durabile cu alte state, presa americana a vazut promisiunile economice.

In vreme ce jurnalistii rusi considera ca Obama este "tapul ispasitor" al republicanilor, britanicii saluta intrarea in premiera a unui negru la Casa Alba.

Cotidianul Washington Post isi deschide sectiunea dedicata inaugurarii cu titlul "Promisiuni de speranta si munca".

"Barack Hussein Obama a depus marti juramantul de investitura in calitate de primul presedinte afro-american al tarii, luandu-si sarcina de a revigora o tara in criza, moment la care au asistat o mare multime si intreaga natiune", scrie Washington Post.

"Presedintele Obama promite refacerea Americii", titreaza si cotidianul New York Times.

"Domnul Obama, fiul unui negru din Kenya si al unei femei albe din Kansas, a mostenit o Casa Alba construita partial de sclavi si o natiune in criza acasa si peste hotare", noteaza cotidianul newyorkez.

Acesta adauga ca "dincolo de politica acestei ocazii, imaginea unui negru urcand cel mai inalt varf a electrificat oamenii de-a lungul liniilor rasiale, generationale si partizane".

"A fost o zi extraordinara si pentru doamna Obama - chic si infrigurata, poate ca au durut-o picioarele. Pentru runda de baluri a ales o rochie vaporoasa, din mai multe straturi, creata de artistul in varsta de 26 de ani Jason Wu...

In ceea ce priveste tinuta inaugurala, de un galben viu, a parut creata pentru a contrasta cu negrul si rosul traditional al hainelor purtate cu aceasta ocazie pe treptele Capitoliului".

"Obama devine presedinte al SUA, intorce foaia peste anii Bush", scrie si Reuters. "Le-a cerut americanilor sa se uneasca pentru a pune capat celei mai grele crize economice de generatii si sa refaca imaginea SUA in strainatate", remarca agentia de presa.

Washington Times a remarcat ca Obama si-a implorat concetatenii sa faca dovada de spirit civic, sa depaseasca politica diviziva si "esecul colectiv de a face alegeri dure", in asa fel incat "tara sa poata cuceri furtunile razboiului si economiei".

"Trebuie sa ne adunam de pe jos, sa ne scuturam de praf si sa incepem sa muncim din nou pentru refacerea Americii", a spus Obama, la scurt timp dupa ce a jurat, cu mana pe Biblia lui Abraham Lincoln.

"Statele Unite sarbatoresc in timp ce presedintele Obama promite o noua era", noteaza CNN.

"Astazi va spun ca provocarile cu care ne confruntam sunt reale. Sunt serioase si sunt multe. Nu le vom depasi usor, sau repede. Dar sa fii sigura de asta, America: le vom depasi" a spus Obama, cu un "optimism temperat".

"Cand Obama a urcat pe podium, multimea fericita a devenit sobra si tacuta, agatandu-se de fiecare cuvant al lui. Erau doar aplauze din cand in cand - punctuate de cate un "Asa e!" sau "Amin!".

Associated Press a observat insa ca investitura lui Obama nu a clintit bursele, unde actiunile continua sa se devalorizeze ca urmare a temerilor cu privire la starea de sanatate a bancilor.

Forbes sustine insa ca daca presedintele Obama va reusi sa invinga antipatia democratilor fata de capitalism, atunci "economia isi va reveni mai viguroasa".

Britanicii de la cotidianul The Guardian au remarcat dorinta lui Obama de a reconstitui America.

"Barack Hussein Obama a devenit astazi al 44-lea presedinte al SUA in fata a ceea ce a fost, probabil, cea mai mare masa de oameni care s-a adunat vreodata intr-un loc pentru un moment politic", noteaza ziarul.

In acelasi timp, The Times a remarcat ca "Barack Obama a promis o noua era a conducerii americane, in care armata va fi temperata de modestie si retinere.

Dupa ce a depus juramatul, Obama a intins mana lumii musulmane si a spus ca America trebuie sa-si recapete inca o data maretia".

Pentru cotidianul rus Pravda insa, "Barack Obama preia functia de presedinte ca tap ispasitor al republicanilor", pentru ca "ar fi greu sa ne imaginam ca Obama va marca un nou inceput in politica SUA.

Obama a devenit presedinte pentru ca era nevoie de un tap ispasitor in timpuri economice grele". Pravda previzioneaza chiar ca daca Obama nu va scoate tara din criza, republicanii il vor inlocui, "peste trei ani", cu candidatul lor.

In schimb, Ria Novosti are o abordare mult mai sobra si mai succinta, notand sec ca Obama a devenit presedintele Americii in fata a peste un milion de oameni.

Pentru agentia chineza de presa Xinhua, investitura lui Obama a fost remarcabila pentru ca "el a promis ca tara sa va cauta o si mai mare cooperare si intelegere intre natiuni".

"In discursul de investitura, Obama i-a multumit presedintelui George Bush pentru serviciile aduse natiunii si pentru eforturile de inlesnire a tranzitiei puterii.

Obama a subliniat din nou conditiile dure in care preia conducerea tarii: criza economico-financiara, razboaiele din Irak si Afganistan.

Obama s-a declarat hotarat sa conduca America in afara crizei economice si a promis ca nu va sacrifica idealurile natiunii americane in favoarea securitatii", scrie Deutsche Welle.

Francezii de la Le Monde titreaza ca prima decizie a lui Obama va fi "inghetarea procedurilor de la Guantanamo", pentru ca "este un prim gest care conteaza pentru noua administratie a presedintelui american Barack Obama".

Ziaristii de la La Repubblica au remarcat insa ca presedintele american a spus "Lumea s-a schimbat, acum este randul nostru", semnaland o rupere de era Bush.

Pentru Corierre della Sera, "a venit ziua. Intalnirea cu istoria are loc intr-o imbratisare cu o multime imensa, reunita la Washington in pofida frigului pentru a-l saluta pe primul presedinte de culoare al Statelor Unite.

Barack Obama, simbolul in viata al unui pas epocal, a inceput lunga zi in biserica St. John si o va incheia la noapte cand va ajunge in sfarsit la Casa Alba dupa ce a participat la zece baluri organizate pentru evenimentul pe care America si lumea intreaga nu-l va putea uita".

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#revista presei, #investirea Barack Obama , #presedinte
Comentarii
T
Traiann
rank 1
O MASCARADA POPULISTA si COSTISITOARE